Guma Guar - dodatek zagęszczający i stabilizujący:

Guma Guar, to naturalna substancja pozyskiwana z rośliny Cyamopsis Tretagonolobus. Wykazuje zdolność do wytwarzania lepkich i stabilnych roztworów. Posiada silne właściwości zagęszczające i stabilizujące. Doskonale sprawdza się w produktach o wysokiej zawartości tłuszczu. Skutecznie działa zarówno na zimno jak i na ciepło. Podgrzanie roztworu gwarantuje całkowite rozpuszczenie i dokładne połączenie dodatku z produktem. Wykazuje odporność na proces mrożenia. Pomaga zmniejszyć synerezę w produktach mrożonych. Doskonale nadaje się do stabilizacji sosów, kremów, pianek, musów, lodów i produktów mlecznych. Wykazuje skuteczność działanie również w produktach wymagających sterylizacji w wysokich temperaturach.

Właściwości i możliwości zastosowania produktu:

Składnik pochodzenia naturalnego.
Może być spożywany przez wegan i wegetarian.
Wysoka moc zagęszczająca i stabilizująca.
Pozwala uzyskać roztwory o wysokiej lepkości.
Możliwość stosowania na ciepło i na zimno.
Zmniejsza synerezę w preparatach mrożonych.
Idealna do zagęszczania produktów o wysokiej zawartości tłuszczu.
Stabilna podczas zamrażania.
Dodatek soli zwiększa lepkość produktów z dodatkiem Gumy Guar.

Wykaz składników i alergenów zawartych w produkcie:

Składniki: substancja zagęszczająca: guma guar (E412).
Alergeny: produkt może zawierać śladowe ilości soi, jaj, mleka, sezamu, selera, gorczycy, siarczynów, orzechów arachidowych i pozostałych orzechów oraz ich pochodnych.

Dozowanie i sposób użycia produktu:

Sposób użycia produktu: dodatek spożywczy w postaci proszku należy wymieszać z pozostałymi sypkimi składnikami przepisu. Sypką mieszankę dodać do płynu i dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Podgrzanie mieszanki do temperatury zapewnia całkowite rozpuszczenie dodatku w płynie. Zawsze należy dodawać proszek do płynu, a nie odwrotnie. Nie dodawać płynu do mieszanki w proszku. Guma Guar doskonale sprawdza się do zagęszczania i stabilizowania produktów o wysokiej zawartości tłuszczu. Obecność soli zwiększa lepkość roztworów z dodatkiem Gumy Guar.
Zalecane dozowanie dodatku: to od 2 do 10 gramów na 1 kilogram produktu.
Guma Guar dobrze rozpuszcza się w zimnej wodzie. Proces podgrzewania oraz energiczne mieszanie wpływa korzystnie na rozpuszczanie dodatku w płynie. W celu uniknięcia powstawania grudek zaleca się wymieszanie dodatku z pozostałymi suchymi składnikami przepisu przed połączeniem z płynem. Guma Guar nadaje się do stosowania zarówno na zimno jak i na gorąco. Dobrze rozpuszcza się w zimnej wodzie, jednak proces podgrzewania korzystnie wpływa na spektrum działania dodatku. Guma Guar wykazuje najlepsze działanie w obecności soli. Doskonale sprawdza się do zagęszczania i stabilizowania produktów na bazie tłuszczu. Wykazuje odporność na proces mrożenia. Pomaga zmniejszyć synerezę w produktach mrożonych. Doskonale nadaje się do stabilizacji sosów, kremów, pianek, musów, lodów i produktów mlecznych. Wykazuje skuteczność działanie również w produktach wymagających sterylizacji w wysokich temperaturach.

Szczegóły i charakterystyka produktu:

Nazwa handlowa |
Goma Guar |
Numer katalogowy |
38689 |
Kod produktu |
48682 |
Symbol |
E412 |
Opakowanie |
plastikowy pojemnik z nakrętką |
Masa netto |
750 g |
Rodzaj |
funkcjonalny dodatek spożywczy |
Właściwości |
zagęszczające, stabilizujące |
Rozpuszczalność |
na zimno i na gorąco |
Przeznaczenie |
do użytku profesjonalnego |
Zastosowanie |
dodatek do żywności |
Dozowanie |
2-10 g/kg |
Forma |
proszek |
Barwa |
biała |
Smak |
neutralny |
Kraj pochodzenia |
Indie |
Pozyskiwanie |
z rośliny Cyamopsis tretagonolobus |


Warunki przechowywania produktu:

Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Produkt przechowywać w temperaturze od 15-25°C. Wilgotność względna otoczenia nie powinna przekraczać 60%. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Po każdym użyciu dokładnie zamknąć opakowanie. Po otwarciu produkt najlepiej przechowywać w fabrycznym opakowaniu.

Termin przydatności do spożycia produktu:

Termin przydatności do spożycia produktu w fabrycznie zamkniętym opakowaniu, to 24 miesiące od daty produkcji. Zgodnie ze specyfikacją od producenta. Numer partii oraz dokładna data znajdują się na opakowaniu.

Przybliżona wartość odżywcza produktu:

Wartość odżywcza w 100 gramach produktu |
Wartość energetyczna |
790 kJ / 200 kcal |
Tłuszcz |
0.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
0.0 g |
Węglowodany |
0.0 g |
w tym cukry |
0.0 g |
Białko |
5.0 g |
Błonnik |
88.0 g |
Sól |
0.0 g |


Ostrzeżenia i informacje dodatkowe:

Producent: Sosa Ingredients
Dystrybutor: Sempre Group
Kraj produkcji: wyprodukowano w Hiszpanii

Produkt nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.
Dodatek spożywczy podlegający ścisłemu dozowaniu.




