Topping karmelowo-waniliowy, to doskonały dodatek dekoracyjny do lodów i deserów. Znakomicie podkreśli smak lodów włoskich i jogurtu mrożonego. Urozmaici smak gofrów z bitą śmietaną i naleśników na słodko. Polewa owocowa o uniwersalnym zastosowaniu.
op. 750 g Guma Guar - Sosa Ingredients - funkcjonalny dodatek spożywczy - zagęszczający i stabilizujący
Substancja pochodzenia naturalnego. Wykazuje zdolność do wytwarzania lepkich i stabilnych roztworów. Sprawdza się w produktach o wysokiej zawartości tłuszczu. Skutecznie działa zarówno na zimno jak i na ciepło. Pomaga zmniejszyć synerezę w produktach mrożonych. Doskonale nadaje się do stabilizacji lodów i produktów mlecznych.
Opis produktu
Guma Guar - dodatek zagęszczający i stabilizujący:
![]()
Guma Guar, to naturalna substancja pozyskiwana z rośliny Cyamopsis Tretagonolobus. Wykazuje zdolność do wytwarzania lepkich i stabilnych roztworów. Posiada silne właściwości zagęszczające i stabilizujące. Doskonale sprawdza się w produktach o wysokiej zawartości tłuszczu. Skutecznie działa zarówno na zimno jak i na ciepło. Podgrzanie roztworu gwarantuje całkowite rozpuszczenie i dokładne połączenie dodatku z produktem. Wykazuje odporność na proces mrożenia. Pomaga zmniejszyć synerezę w produktach mrożonych. Doskonale nadaje się do stabilizacji sosów, kremów, pianek, musów, lodów i produktów mlecznych. Wykazuje skuteczność działanie również w produktach wymagających sterylizacji w wysokich temperaturach.
![]()
Właściwości i możliwości zastosowania produktu:
![]()
Składnik pochodzenia naturalnego.
Może być spożywany przez wegan i wegetarian.
Wysoka moc zagęszczająca i stabilizująca.
Pozwala uzyskać roztwory o wysokiej lepkości.
Możliwość stosowania na ciepło i na zimno.
Zmniejsza synerezę w preparatach mrożonych.
Idealna do zagęszczania produktów o wysokiej zawartości tłuszczu.
Stabilna podczas zamrażania.
Dodatek soli zwiększa lepkość produktów z dodatkiem Gumy Guar.
![]()
Wykaz składników i alergenów zawartych w produkcie:
![]()
Składniki: substancja zagęszczająca: guma guar (E412).
Alergeny: produkt może zawierać śladowe ilości soi, jaj, mleka, sezamu, selera, gorczycy, siarczynów, orzechów arachidowych i pozostałych orzechów oraz ich pochodnych.
![]()
Dozowanie i sposób użycia produktu:
![]()
Sposób użycia produktu: dodatek spożywczy w postaci proszku należy wymieszać z pozostałymi sypkimi składnikami przepisu. Sypką mieszankę dodać do płynu i dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Podgrzanie mieszanki do temperatury zapewnia całkowite rozpuszczenie dodatku w płynie. Zawsze należy dodawać proszek do płynu, a nie odwrotnie. Nie dodawać płynu do mieszanki w proszku. Guma Guar doskonale sprawdza się do zagęszczania i stabilizowania produktów o wysokiej zawartości tłuszczu. Obecność soli zwiększa lepkość roztworów z dodatkiem Gumy Guar.
Zalecane dozowanie dodatku: to od 2 do 10 gramów na 1 kilogram produktu.
Guma Guar dobrze rozpuszcza się w zimnej wodzie. Proces podgrzewania oraz energiczne mieszanie wpływa korzystnie na rozpuszczanie dodatku w płynie. W celu uniknięcia powstawania grudek zaleca się wymieszanie dodatku z pozostałymi suchymi składnikami przepisu przed połączeniem z płynem. Guma Guar nadaje się do stosowania zarówno na zimno jak i na gorąco. Dobrze rozpuszcza się w zimnej wodzie, jednak proces podgrzewania korzystnie wpływa na spektrum działania dodatku. Guma Guar wykazuje najlepsze działanie w obecności soli. Doskonale sprawdza się do zagęszczania i stabilizowania produktów na bazie tłuszczu. Wykazuje odporność na proces mrożenia. Pomaga zmniejszyć synerezę w produktach mrożonych. Doskonale nadaje się do stabilizacji sosów, kremów, pianek, musów, lodów i produktów mlecznych. Wykazuje skuteczność działanie również w produktach wymagających sterylizacji w wysokich temperaturach.
![]()
Szczegóły i charakterystyka produktu:
![]()
| Nazwa handlowa | Goma Guar |
| Numer katalogowy | 38689 |
| Kod produktu | 48682 |
| Symbol | E412 |
| Opakowanie | plastikowy pojemnik z nakrętką |
| Masa netto | 750 g |
| Rodzaj | funkcjonalny dodatek spożywczy |
| Właściwości | zagęszczające, stabilizujące |
| Rozpuszczalność | na zimno i na gorąco |
| Przeznaczenie | do użytku profesjonalnego |
| Zastosowanie | dodatek do żywności |
| Dozowanie | 2-10 g/kg |
| Forma | proszek |
| Barwa | biała |
| Smak | neutralny |
| Kraj pochodzenia | Indie |
| Pozyskiwanie | z rośliny Cyamopsis tretagonolobus |
![]()
![]()
Warunki przechowywania produktu:
![]()
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Produkt przechowywać w temperaturze od 15-25°C. Wilgotność względna otoczenia nie powinna przekraczać 60%. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Po każdym użyciu dokładnie zamknąć opakowanie. Po otwarciu produkt najlepiej przechowywać w fabrycznym opakowaniu.
![]()
Termin przydatności do spożycia produktu:
![]()
Termin przydatności do spożycia produktu w fabrycznie zamkniętym opakowaniu, to 24 miesiące od daty produkcji. Zgodnie ze specyfikacją od producenta. Numer partii oraz dokładna data znajdują się na opakowaniu.
![]()
Przybliżona wartość odżywcza produktu:
![]()
| Wartość odżywcza w 100 gramach produktu | |
| Wartość energetyczna | 790 kJ / 200 kcal |
| Tłuszcz | 0.0 g |
| w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.0 g |
| Węglowodany | 0.0 g |
| w tym cukry | 0.0 g |
| Białko | 5.0 g |
| Błonnik | 88.0 g |
| Sól | 0.0 g |
![]()
![]()
Ostrzeżenia i informacje dodatkowe:
![]()
Producent: Sosa Ingredients
Dystrybutor: Sempre Group
Kraj produkcji: wyprodukowano w Hiszpanii
![]()
Produkt nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.
Dodatek spożywczy podlegający ścisłemu dozowaniu.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Szczegóły produktu
Załączniki