op. 750 g Guma Guar - Sosa Ingredients - funkcjonalny dodatek spożywczy - zagęszczający i stabilizujący

SOSA266

Substancja pochodzenia naturalnego. Wykazuje zdolność do wytwarzania lepkich i stabilnych roztworów. Sprawdza się w produktach o wysokiej zawartości tłuszczu. Skutecznie działa zarówno na zimno jak i na ciepło. Pomaga zmniejszyć synerezę w produktach mrożonych. Doskonale nadaje się do stabilizacji lodów i produktów mlecznych.

234,00 zł
Brutto

31,20 zł / 100 g

Stawka VAT: 23.00%

W magazynie: 7

Ilość
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

favorite_border favorite
Opis

Guma Guar - dodatek zagęszczający i stabilizujący:

Guma Guar, to naturalna substancja pozyskiwana z rośliny Cyamopsis Tretagonolobus. Wykazuje zdolność do wytwarzania lepkich i stabilnych roztworów. Posiada silne właściwości zagęszczające i stabilizujące. Doskonale sprawdza się w produktach o wysokiej zawartości tłuszczu. Skutecznie działa zarówno na zimno jak i na ciepło. Podgrzanie roztworu gwarantuje całkowite rozpuszczenie i dokładne połączenie dodatku z produktem. Wykazuje odporność na proces mrożenia. Pomaga zmniejszyć synerezę w produktach mrożonych. Doskonale nadaje się do stabilizacji sosów, kremów, pianek, musów, lodów i produktów mlecznych. Wykazuje skuteczność działanie również w produktach wymagających sterylizacji w wysokich temperaturach. 

Właściwości i możliwości zastosowania produktu:

Składnik pochodzenia naturalnego.

Może być spożywany przez wegan i wegetarian.

Wysoka moc zagęszczająca i stabilizująca.

Pozwala uzyskać roztwory o wysokiej lepkości.

Możliwość stosowania na ciepło i na zimno.

Zmniejsza synerezę w preparatach mrożonych.

Idealna do zagęszczania produktów o wysokiej zawartości tłuszczu.

Stabilna podczas zamrażania.

Dodatek soli zwiększa lepkość produktów z dodatkiem Gumy Guar.

Wykaz składników i alergenów zawartych w produkcie:

Składniki: substancja zagęszczająca: guma guar (E412).

Alergeny: produkt może zawierać śladowe ilości soi, jaj, mleka, sezamu, selera, gorczycy, siarczynów, orzechów arachidowych i pozostałych orzechów oraz ich pochodnych.

Dozowanie i sposób użycia produktu:

Sposób użycia produktu: dodatek spożywczy w postaci proszku należy wymieszać z pozostałymi sypkimi składnikami przepisu. Sypką mieszankę dodać do płynu i dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Podgrzanie mieszanki do temperatury zapewnia całkowite rozpuszczenie dodatku w płynie. Zawsze należy dodawać proszek do płynu, a nie odwrotnie. Nie dodawać płynu do mieszanki w proszku. Guma Guar doskonale sprawdza się do zagęszczania i stabilizowania produktów o wysokiej zawartości tłuszczu. Obecność soli zwiększa lepkość roztworów z dodatkiem Gumy Guar.

Zalecane dozowanie dodatku: to od 2 do 10 gramów na 1 kilogram produktu.

Guma Guar dobrze rozpuszcza się w zimnej wodzie. Proces podgrzewania oraz energiczne mieszanie wpływa korzystnie na rozpuszczanie dodatku w płynie. W celu uniknięcia powstawania grudek zaleca się wymieszanie dodatku z pozostałymi suchymi składnikami przepisu przed połączeniem z płynem. Guma Guar nadaje się do stosowania zarówno na zimno jak i na gorąco. Dobrze rozpuszcza się w zimnej wodzie, jednak proces podgrzewania korzystnie wpływa na spektrum działania dodatku. Guma Guar wykazuje najlepsze działanie w obecności soli. Doskonale sprawdza się do zagęszczania i stabilizowania produktów na bazie tłuszczu. Wykazuje odporność na proces mrożenia. Pomaga zmniejszyć synerezę w produktach mrożonych. Doskonale nadaje się do stabilizacji sosów, kremów, pianek, musów, lodów i produktów mlecznych. Wykazuje skuteczność działanie również w produktach wymagających sterylizacji w wysokich temperaturach. 

Szczegóły i charakterystyka produktu:

Nazwa handlowa Goma Guar
Numer katalogowy 38689
Kod produktu 48682
Symbol E412
Opakowanie plastikowy pojemnik z nakrętką
Masa netto 750 g
Rodzaj funkcjonalny dodatek spożywczy
Właściwości zagęszczające, stabilizujące
Rozpuszczalność na zimno i na gorąco
Przeznaczenie do użytku profesjonalnego
Zastosowanie dodatek do żywności
Dozowanie 2-10 g/kg
Forma proszek
Barwa biała
Smak neutralny
Kraj pochodzenia Indie
Pozyskiwanie z rośliny Cyamopsis tretagonolobus

Warunki przechowywania produktu:

Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Produkt przechowywać w temperaturze od 15-25°C. Wilgotność względna otoczenia nie powinna przekraczać 60%. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Po każdym użyciu dokładnie zamknąć opakowanie. Po otwarciu produkt najlepiej przechowywać w fabrycznym opakowaniu.

Termin przydatności do spożycia produktu:

Termin przydatności do spożycia produktu w fabrycznie zamkniętym opakowaniu, to 24 miesiące od daty produkcji. Zgodnie ze specyfikacją od producenta. Numer partii oraz dokładna data znajdują się na opakowaniu. 

Przybliżona wartość odżywcza produktu:

Wartość odżywcza w 100 gramach produktu
Wartość energetyczna 790 kJ / 200 kcal
Tłuszcz 0.0 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0.0 g
Węglowodany 0.0 g
w tym cukry 0.0 g
Białko 5.0 g
Błonnik 88.0 g
Sól 0.0 g

Ostrzeżenia i informacje dodatkowe:

Producent: Sosa Ingredients

Dystrybutor: Sempre Group

Kraj produkcji: wyprodukowano w Hiszpanii

Produkt nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.

Dodatek spożywczy podlegający ścisłemu dozowaniu.

Szczegóły produktu
SOSA266
7 Przedmioty
Załączniki
Pliki do pobrania
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Indeks: SOSA453

Marka: Sosa Ingredients

500 g PECTINA 325 NH 95 38892 SOSA INGREDIENTS pektyna o niskiej zawartości metoksyloamidu

favorite_border favorite

Pektyna o niskiej zawartości metoksyloamidu wykazująca właściwości zagęszczające i żelujące w obecności wapnia. Przeznaczona przede wszystkim do stosowania w przetworach owocowych (zawierających wapń) oraz mlecznych. Dozowanie zależne jest od oczekiwanego efektu technologicznego.

Cena 252,00 zł

50,40 zł / 100 g

Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Indeks: SOSA470

Marka: Sosa Ingredients

500 g INULINA EN FRED 39461 SOSA INGREDIENTS błonnik z korzenia cykorii - do stosowania na zimno

favorite_border favorite

Inulina z korzenia cykorii - dodatek spożywczy pozwalający na produkcję lodów i wyrobów cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej - stosowana jako zamiennik tłuszczu i sacharozy.

Cena 83,00 zł

16,60 zł / 100 g

Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE