ColorDust - to seria barwników spożywczych w postaci proszku, który dobrze rozpuszcza się w tłuszczach. Przeznaczone są do mieszania z różnego rodzaju masami lub do dekorowania poprzez stosowanie na powierzchnie - czekolady, masy cukrowej czy marcepanu. Podczas dekorowania powierzchni produktów spożywczych barwniki należy aplikować za pomocą pędzelka. Barwniki charakteryzują się dużą mocą barwienia oraz bardzo łatwo łączą się z różnego rodzaju masami (czekolada, masa cukrowa, marcepan, masło, wyroby cukiernicze i piekarnicze).

Barwniki można stosować na powierzchnię:

Barwniki można stosować do mas na bazie:
- 
białej czekolady, 
- 
tłuszczu. 

Warunki użycia:
- 
używając barwników do dekoracji powierzchni - należy zmieszać 1 g proszku z 3 g alkoholu; 
- 
używając barwników do koloryzacji mas - należy dodać barwnik bezpośrednio do barwionej masy; 
- 
używając barwników do aerografu - należy rozcieńczyć 2 g barwnika w 10 g alkoholu; 
- 
podczas dodawania barwników do masła lub margaryny - tłuszcz musi mieć konsystencję miękkiej pasty; 
- 
podczas dodawania barwników do białej czekolady - musi ona mieć temperaturę topnienia; 
- 
barwników można używać bezpośrednio na formę do pralin z poliwęglanu, a następnie wlać czekoladę 
- 
(podczas formowania - barwniki są przenoszone z formy na czekoladę); 
- 
dozowanie barwników należy rozpoczynać od jak najmniejszej ilości barwnika, powoli zwiększając dozę 
- 
do uzyskania pożądanego koloru (i jego intensywności); 
- 
w warunkach domowych polecane jest dozowanie za pomocą końcówki ostrego noża lub wykałaczki. 

Składniki: barwnik: błękit brylantowy FCF (E133); może zawierać śladowe ilości mleka, soi i siarczynów; produkt nie zawiera związków azowych; nie zawiera bieli tytanowej; produkt bezglutenowy.

Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem wilgoci i światła słonecznego; maksymalna temperatura przechowywania - 50°C.



