- Nowy
op. 600 g Flaxfiber Sosa Ingredients - błonnik z nasion lnu brunatnego i złocistego - wszechstronny środek teksturujący
Błonnik z nasion lnu brunatnego i złocistego o wszechstronnych właściwościach teksturujących. Wykazuje właściwości zagęszczające, stabilizujące, emulgujące, napowietrzające i dyspersyjne. Alternatywa dla gumy ksantanowej do stosowania w produktach z czystą etykietą.
Opis produktu
Lniane włókno roślinne - alternatywa dla gumy ksantanowej:
Flaxfiber, to błonnik pozyskiwany z nasion lnu brunatnego i złocistego (Linum usitatissiumum) stosowany jako wszechstronny środek teksturujący. Dodatek zawiera włókna rozpuszczalne i nierozpuszczalne, dzięki czemu wykazuje szereg zróżnicowanych właściwości. Wykazuje skuteczne działanie jako substancja zagęszczająca, stabilizator i emulgator oraz pozwala na tworzenie zawiesin. Może być stosowany jako alternatywa dla gumy ksantanowej. Dodatek o neutralnym smaku i zapachu, który może być stosowany w wegańskich przepisach oraz produktach z tak zwaną czystą etykietą.
Właściwości i możliwości zastosowania produktu:
Flaxfiber to wszechstronny dodatek teksturujący w postaci sproszkowanego włókna lnianego. Wyróżnia się wysokim stężeniem błonnika, który posiada zarówno frakcje rozpuszczalne jak i nierozpuszczalne, dzięki czemu wykazuje szereg zróżnicowanych właściwości w produktach. Zależnie od zastosowania działa jako substancja zagęszczająca, stabilizująca, emulgująca lub dyspersyjna. To doskonała alternatywa dla gumy ksantanowej. Włókna lniane to roślinny dodatek funkcjonalny, który nie posiada oznaczenia (E) i może być stosowany w produktach z czystą etykietą. Neutralny smak i barwa dodatku pozwalają na jego stosowanie w różnorodnych przepisach. Błonnik z nasion lnu, to dodatek pochodzenia roślinnego, który może być stosowany w wegańskich przepisach.
Flaxfiber można stosować w wytrawnych przepisach, takich jak: sosy, emulsje, kremy na ciepło i na zimno, zupy i napoje. W cukiernictwie dodatek może być stosowany do produkcji lodów, sorbetów, musów i bezy. Włókno lniane może być stosowane w celu uzyskania bardziej kremowej, napowietrzonej i stabilnej konsystencji. Doskonale sprawdza się jako dodatek poprawiający strukturę pieczywa i wypieków. Pozwala na podwyższenie końcowej jakości produktów, a tym samym doznania sensoryczne i kulinarne.
Wykaz składników i alergenów:
Składniki: włókno roślinne w proszku pozyskiwane z nasion lnu brunatnego i złocistego (Linum usitatissimum).
Alergeny: produkt może zawierać śladowe ilości jaj, soi, mleka, selera, gorczycy, sezamu, siarczynów, orzechów arachidowych i pozostałych orzechów oraz ich pochodne.
Dozowanie i sposób użycia produktu:
Sposób użycia produktu: włókno lniane w proszku ma neutralny smak i zapach. Bardzo dobrze rozpuszcza się zarówno w zimnych jak i gorących płynach, łatwo dysperguje w wodzie. Może być stosowany w szerokim zakresie pH i wykazuje odporność na proces mrożenia i gotowania. Wykazuje w produktach działanie zagęszczające, stabilizujące, emulgujące i dyspersyjne.
Zalecane dozowanie dodatku: 0.5-4.0%
Uwaga: dodatek może być stosowany jako zamiennik gumy ksantanowej pełniącej funkcje stabilizujące i zagęszczające, zastosowanie w stosunku 1:2. Produkt pochodzenia roślinnego, może być stosowany w wegańskich przepisach oraz produktach z czystą etykietą.
Szczegóły i charakterystyka produktu:
Nazwa handlowa | Flaxfiber |
Numer katalogowy | 42151 |
Opakowanie | plastikowy pojemnik z nakrętką |
Masa netto | 600 g |
Rodzaj | funkcjonalny dodatek spożywczy |
Właściwości | zagęszczające, stabilizujące, emulgujące, dyspersyjne |
Rozpuszczalność | na zimno i na gorąco |
Przeznaczenie | do użytku profesjonalnego |
Zastosowanie | dodatek do żywności |
Dozowanie | 0.5-4.0% |
Forma | proszek |
Barwa | biała |
Smak | neutralny |
Produkt | wegański |
Pochodzenie produktu | Włochy, Francja, Węgry, Chiny, Kanada, USA |
Nazwa botaniczna | Linum usitatissimum |
Działanie | zamiennik gumy ksantanowej |
Warunki przechowywania produktu:
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Produkt przechowywać w temperaturze od 15-25°C. Wilgotność względna otoczenia nie powinna przekraczać 60%. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Po każdym użyciu dokładnie zamknąć opakowanie. Po otwarciu produkt najlepiej przechowywać w fabrycznym opakowaniu.
Termin przydatności do spożycia produktu:
Termin przydatności do spożycia produktu w fabrycznie zamkniętym opakowaniu, to 15 miesięcy od daty produkcji. Zgodnie ze specyfikacją od producenta. Numer partii oraz dokładna data znajdują się na opakowaniu.
Przybliżona wartość odżywcza produktu:
Wartość odżywcza w 100 gramach produktu: | |
Wartość energetyczna | 920 kJ / 220 kcal |
Tłuszcz | 2.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.1 g |
Węglowodany | 9.0 g |
w tym cukry | 0.5 g |
Białko | 4.0 g |
Błonnik | 76.0 g |
Sól | 0.5 g |
Ostrzeżenia i informacje dodatkowe:
Producent: Sosa Ingredients
Dystrybutor: Sempre Group
Kraj produkcji: wyprodukowano w Hiszpanii
Produkt nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.
Dodatek spożywczy podlegający dozowaniu.
Produkt możliwy do spożycia przez wegan i wegetarian.
Szczegóły produktu