op. 600 g Flaxfiber Sosa Ingredients - błonnik z nasion lnu brunatnego i złocistego - wszechstronny środek teksturujący

Indeks: SOSA371

Błonnik z nasion lnu brunatnego i złocistego o wszechstronnych właściwościach teksturujących. Wykazuje właściwości zagęszczające, stabilizujące, emulgujące, napowietrzające i dyspersyjne. Alternatywa dla gumy ksantanowej do stosowania w produktach z czystą etykietą. 

273,60 zł (8% VAT)
45,60 zł / 100 g

253,33 zł netto

PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Magazyn: 3 szt.

Opis produktu

Lniane włókno roślinne - alternatywa dla gumy ksantanowej:

Flaxfiber, to błonnik pozyskiwany z nasion lnu brunatnego i złocistego (Linum usitatissiumum) stosowany jako wszechstronny środek teksturujący. Dodatek zawiera włókna rozpuszczalne i nierozpuszczalne, dzięki czemu wykazuje szereg zróżnicowanych właściwości. Wykazuje skuteczne działanie jako substancja zagęszczająca, stabilizator i emulgator oraz pozwala na tworzenie zawiesin. Może być stosowany jako alternatywa dla gumy ksantanowej. Dodatek o neutralnym smaku i zapachu, który może być stosowany w wegańskich przepisach oraz produktach z tak zwaną czystą etykietą.

Właściwości i możliwości zastosowania produktu:

Flaxfiber to wszechstronny dodatek teksturujący w postaci sproszkowanego włókna lnianego. Wyróżnia się wysokim stężeniem błonnika, który posiada zarówno frakcje rozpuszczalne jak i nierozpuszczalne, dzięki czemu wykazuje szereg zróżnicowanych właściwości w produktach. Zależnie od zastosowania działa jako substancja zagęszczająca, stabilizująca, emulgująca lub dyspersyjna. To doskonała alternatywa dla gumy ksantanowej. Włókna lniane to roślinny dodatek funkcjonalny, który nie posiada oznaczenia (E) i może być stosowany w produktach z czystą etykietą. Neutralny smak i barwa dodatku pozwalają na jego stosowanie w różnorodnych przepisach. Błonnik z nasion lnu, to dodatek pochodzenia roślinnego, który może być stosowany w wegańskich przepisach.

Flaxfiber można stosować w wytrawnych przepisach, takich jak: sosy, emulsje, kremy na ciepło i na zimno, zupy i napoje. W cukiernictwie dodatek może być stosowany do produkcji lodów, sorbetów, musów i bezy. Włókno lniane może być stosowane w celu uzyskania bardziej kremowej, napowietrzonej i stabilnej konsystencji. Doskonale sprawdza się jako dodatek poprawiający strukturę pieczywa i wypieków. Pozwala na podwyższenie końcowej jakości produktów, a tym samym doznania sensoryczne i kulinarne.

Wykaz składników i alergenów:

Składniki: włókno roślinne w proszku pozyskiwane z nasion lnu brunatnego i złocistego (Linum usitatissimum).

Alergeny: produkt może zawierać śladowe ilości jaj, soi, mleka, selera, gorczycy, sezamu, siarczynów, orzechów arachidowych i pozostałych orzechów oraz ich pochodne.

Dozowanie i sposób użycia produktu: 

Sposób użycia produktu: włókno lniane w proszku ma neutralny smak i zapach. Bardzo dobrze rozpuszcza się zarówno w zimnych jak i gorących płynach, łatwo dysperguje w wodzie. Może być stosowany w szerokim zakresie pH i wykazuje odporność na proces mrożenia i gotowania. Wykazuje w produktach działanie zagęszczające, stabilizujące, emulgujące i dyspersyjne. 

Zalecane dozowanie dodatku: 0.5-4.0%

Uwaga: dodatek może być stosowany jako zamiennik gumy ksantanowej pełniącej funkcje stabilizujące i zagęszczające, zastosowanie w stosunku 1:2. Produkt pochodzenia roślinnego, może być stosowany w wegańskich przepisach oraz produktach z czystą etykietą.

Szczegóły i charakterystyka produktu:

Nazwa handlowa Flaxfiber
Numer katalogowy 42151
Opakowanie plastikowy pojemnik z nakrętką
Masa netto 600 g
Rodzaj funkcjonalny dodatek spożywczy
Właściwości zagęszczające, stabilizujące, emulgujące, dyspersyjne
Rozpuszczalność na zimno i na gorąco
Przeznaczenie do użytku profesjonalnego
Zastosowanie dodatek do żywności
Dozowanie 0.5-4.0%
Forma proszek
Barwa biała
Smak neutralny
Produkt wegański
Pochodzenie produktu Włochy, Francja, Węgry, Chiny, Kanada, USA
Nazwa botaniczna Linum usitatissimum
Działanie zamiennik gumy ksantanowej

Warunki przechowywania produktu:

Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Produkt przechowywać w temperaturze od 15-25°C. Wilgotność względna otoczenia nie powinna przekraczać 60%. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Po każdym użyciu dokładnie zamknąć opakowanie. Po otwarciu produkt najlepiej przechowywać w fabrycznym opakowaniu.

Termin przydatności do spożycia produktu:

Termin przydatności do spożycia produktu w fabrycznie zamkniętym opakowaniu, to 15 miesięcy od daty produkcji. Zgodnie ze specyfikacją od producenta. Numer partii oraz dokładna data znajdują się na opakowaniu. 

Przybliżona wartość odżywcza produktu:

Wartość odżywcza w 100 gramach produktu:
Wartość energetyczna 920 kJ / 220 kcal
Tłuszcz 2.0 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0.1 g
Węglowodany 9.0 g
w tym cukry 0.5 g
Białko 4.0 g
Błonnik 76.0 g
Sól 0.5 g

Ostrzeżenia i informacje dodatkowe:

Producent: Sosa Ingredients

Dystrybutor: Sempre Group

Kraj produkcji: wyprodukowano w Hiszpanii

Produkt nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.

Dodatek spożywczy podlegający dozowaniu.

Produkt możliwy do spożycia przez wegan i wegetarian.

Szczegóły produktu