Seria oryginalnych form do tworzenia bożonarodzeniowych tabliczek czekolady. Proste kształty i wzory idealnie sprawdzą się do przygotowywania dekoracyjnych tabliczek z dodatkami.
HB-9114-PC TABLICZKA STAR HANS BRUNNER forma z poliwęglanu do tabliczek czekolady w kształcie gwiazdy
Seria oryginalnych form do tworzenia bożonarodzeniowych tabliczek czekolady. Proste kształty i wzory idealnie sprawdzą się do przygotowywania dekoracyjnych tabliczek z dodatkami.
Opis produktu
Formy do pracy z czekoladą wykonane z poliwęglanu charakteryzują się wyjątkową trwałością i wytrzymałością. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie zarówno wysokich jak i niskich temperatur. Materiał, z którego wykonane są formy zapewnia idealnie błyszczącą powierzchnię wyrobów czekoladowych oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia matowych plam. Zapewnia również równomierne rozprowadzanie ciepła, co ma ogromne znaczenie podczas pracy z czekoladą. Dodatkową zaletą form wykonanych z poliwęglanu jest ich transparentna barwa, która pozwala na kontrolę podczas formowania kształtów. Ponadto materiał pod wpływem zmian temperatury kurczy się wolniej niż czekolada, co znacznie ułatwia proces wyjmowania kształtów z formy. Przed wlaniem czekolady, formę należy lekko podgrzać, co zapobiega zbyt dużej różnicy temperatur i tym samym zmętnieniu czekolady. Formy należy napełniać jedynie odpowiednio zatemperowaną czekoladą.
Seria okazjonalnych form do tabliczek czekolady w różnych kształtach została stworzona z myślą o tworzeniu dekoracyjnych tabliczek z dodatkami smakowymi.
Jako dodatki doskonale sprawdzą się między innymi:
-
kruszone (siekane) orzechy i ziarna, na przykład prażone orzechy pistacjowe w postaci nieregularnej kostki
-
owoce liofilizowane, na przykład grys malinowy
-
kolorowe posypki cukrowe lub czekoladowe, na przykład chrupiące wielokolorowe lentilki
-
suszone lub kandyzowane owoce, na przykład suszone plastry owoców cytrusowych
-
przyprawy, na przykład lekko ostry różowy pieprz o oryginalnym smaku
Zalety korzystania z form z poliwęglanu:
-
trwały i wytrzymały materiał gwarantuje niezawodność
-
odporność materiału na uszkodzenia mechaniczne oraz szeroki zakres temperatur
-
zapewnienie błyszczącej powierzchni wyrobów czekoladowych
-
równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz formy
-
możliwość kontrolowania wypełnienia formy - dzięki transparentnej barwie
-
łatwość wyjmowania kształtów z formy
SCHEMAT FORMY DO TABLICZEK CZEKOLADY:
- WYBÓR ODPOWIEDNIEJ PŁYNNOŚCI CZEKOLADY:
Płynność czekolady decyduje o grubości korpusu oraz łamliwości produktów czekoladowych; bardziej płynna czekolada daje cieńszy oraz bardziej chrupiący korpus; ponadto korzystanie z czekolady o wyższej płynności pozwala na jednorazowe wypełnienie większych powierzchni przy mniejszym zużyciu czekolady; czekolada o wyższej płynności jest idealna do form posiadających więcej detali, jednak wymaga dwukrotnego a niekiedy trzykrotnego wypełnienia formy czekoladą.
- PROCES TEMPEROWANIA CZEKOLADY:
Odpowiednio przeprowadzony proces temperowania czekolady zapewnia: satynowy połysk czekolady, doskonałą łamliwość, kurczliwość czekolady podczas chłodzenia (co ułatwia wyjmowanie czekoladek z formy).
- PRODUKCJA PRALIN Z NADZIENIEM:
Podczas produkcji pralin z nadzieniem należy upewnić się, że nadzienie jest wystarczająco gładkie i płynne. Temperatura nadzienia nie powinna być wyższa niż 28°C, wyższa temperatura może spowodować topnienie korpusu. Korpusy należy wypełniać pojedynczo, pilnując przy tym, by nie zabrudzić brzegów formy (zabrudzenie może powodować nieszczelność korpusów). Nie należy wypełniać korpusów do pełna, najlepiej pozostawić około 1,5 mm wolnej przestrzeni, która jest konieczna do właściwego zamknięcia czekoladki.
Szczegóły produktu
- NUMER KATALOGOWY
- HB-9114-PC
- NAZWA HANDLOWA
- TABLET STAR
- OPAKOWANIE
- BRAK OPAKOWANIA OCHRONNEGO
- ILOŚĆ TABLICZEK
- 2
- OBJĘTOŚĆ PORCJI
- 100 g
- OBJĘTOŚĆ FORMY
- 200 g (2 x 100 g)
- WYMIARY FORMY
- 275 x 175 x h 24 mm
- WYMIARY PORCJI
- 134.7 x 128.5 x h 10 mm
- RODZAJ
- FORMA DO TABLICZEK CZEKOLADY
- BARWA
- TRANSPARENTNA | LEKKO ŻÓŁTA
- WZÓR
- GWIAZDA
- MATERIAŁ
- POLIWĘGLAN (TERMOFORMOWANY)
- PRZEZNACZENIE
- DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ
- ZASTOSOWANIE
- DO CZEKOLADY
- SERIA PRODUKTOWA
- BOŻE NARODZENIE