
Indeks: PAPILART57
Marka: PapilArt
∅ 8 cm PODKŁADKA ZŁOTA RO08 PAPILART cienkie krążki pod monoporcje
Indeks: PAPILART57
Marka: PapilArt
Indeks: PAPILART136
Marka: PapilArt
Indeks: LIV04
Marka: SEMPRE
Ozdobne pudełko przeznaczone do kontaktu z żywnością
Walentynki nie mogą obejść się bez wyjątkowych czekoladek. Forma do kostek czekolady z sercem pozwala na przygotowanie wyjątkowo eleganckiego i słodkiego upominku.
Formy do pracy z czekoladą wykonane z poliwęglanu charakteryzują się wyjątkową trwałością i wytrzymałością. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie zarówno wysokich jak i niskich temperatur. Materiał, z którego wykonane są formy zapewnia idealnie błyszczącą powierzchnię wyrobów czekoladowych oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia matowych plam. Zapewnia również równomierne rozprowadzanie ciepła, co ma ogromne znaczenie podczas pracy z czekoladą. Dodatkową zaletą form wykonanych z poliwęglanu jest ich transparentna barwa, która pozwala na kontrolę podczas formowania kształtów. Ponadto materiał pod wpływem zmian temperatury kurczy się wolniej niż czekolada, co znacznie ułatwia proces wyjmowania kształtów z formy. Przed wlaniem czekolady, formę należy lekko podgrzać, co zapobiega zbyt dużej różnicy temperatur i tym samym zmętnieniu czekolady. Formy należy napełniać jedynie odpowiednio zatemperowaną czekoladą.
Zalety korzystania z form z poliwęglanu:
trwały i wytrzymały materiał gwarantuje niezawodność
odporność materiału na uszkodzenia mechaniczne oraz szeroki zakres temperatur
zapewnienie błyszczącej powierzchni wyrobów czekoladowych
równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz formy
możliwość kontrolowania wypełnienia formy - dzięki transparentnej barwie
łatwość wyjmowania kształtów z formy
SCHEMAT FORMY DO PRALIN:
Płynność czekolady decyduje o grubości korpusu oraz łamliwości produktów czekoladowych; bardziej płynna czekolada daje cieńszy oraz bardziej chrupiący korpus; ponadto korzystanie z czekolady o wyższej płynności pozwala na jednorazowe wypełnienie większych powierzchni przy mniejszym zużyciu czekolady; czekolada o wyższej płynności jest idealna do form posiadających więcej detali, jednak wymaga dwukrotnego a niekiedy trzykrotnego wypełnienia formy czekoladą.
Odpowiednio przeprowadzony proces temperowania czekolady zapewnia: satynowy połysk czekolady, doskonałą łamliwość, kurczliwość czekolady podczas chłodzenia (co ułatwia wyjmowanie czekoladek z formy).
Podczas produkcji pralin z nadzieniem należy upewnić się, że nadzienie jest wystarczająco gładkie i płynne. Temperatura nadzienia nie powinna być wyższa niż 28°C, wyższa temperatura może spowodować topnienie korpusu. Korpusy należy wypełniać pojedynczo, pilnując przy tym, by nie zabrudzić brzegów formy (zabrudzenie może powodować nieszczelność korpusów). Nie należy wypełniać korpusów do pełna, najlepiej pozostawić około 1,5 mm wolnej przestrzeni, która jest konieczna do właściwego zamknięcia czekoladki.
Indeks: CHOCOWORLD85
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma do pralin i czekoladek
Indeks: CHOCOWORLD78
Marka: CHOCOLATE WORLD
Indeks: CHOCOWORLD145
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma do uroczych czekoladek bożonarodzeniowych. Pozwala na przygotowanie siedmiu wzorów kwadratowych kostek czekolady - po trzy kostki na wzór.
Indeks: NOVACART47
Marka: NOVACART
Indeks: CALLEBAUT80
Marka: CALLEBAUT
Klasyczna biała czekolada o zrównoważonym smaku z dominującymi nutami mleka, wanilii i karmelu. Uniwersalna w zastosowaniu doskonale sprawdzi się do formowania, oblewania, nadziewania oraz nadawania smaku oraz wielu innych zastosowań.
Indeks: CHOCOWORLD09
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie połówki jajka
Indeks: CHOCOWORLD03
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie kwadratu
Indeks: CHOCOWORLD164
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do oryginalnych pralin i czekoladek w kształcie ula. Pobudzający kreatywność wzór doskonale sprawdzi się do pralin dekorowanych.
Indeks: CHOCOWORLD136
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do prostokątnych kawałków czekolady z wzorem. Klasyczny wzór doskonale sprawdzi się do tworzenia eleganckich czekoladek.
Indeks: CHOCOWORLD81
Marka: CHOCOLATE WORLD
Indeks: CHOCOWORLD11
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie kwadratu
Indeks: CHOCOWORLD09
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie połówki jajka
Indeks: CHOCOWORLD156
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do klasycznych pralin i czekoladek nadziewanych o wydłużonym kształcie. Forma doskonale sprawdzi się zarówno do pralin nadziewanych jak i dekorowanych.
Indeks: CHOCOWORLD158
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do klasycznych i dekorowanych pralin o oryginalnym i nowoczesnym kształcie - koła. Zaprojektowana i opracowana we współpracy z Nick Kunst.
Indeks: CACAOBARRY22
Marka: CACAO BARRY
Indeks: SILIKOMART257
Marka: SILIKOMART
Brązowa forma silikonowa w kształcie 11 koron po 9 ml.
Indeks: CHOCOWORLD133
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do wielkanocnych pralin w kształcie pisanek. Idealna do pralin nadziewanych i dekorowanych.
Indeks: CHOCOWORLD152
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do klasycznych pralin i czekoladek nadziewanych o sześciennym kształcie. Przestrzenny wzór doskonale sprawdzi się do pralin dekorowanych.
Indeks: CHOCOWORLD135
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do wielkanocnych pralin w kształcie pisanek. Idealna do pralin nadziewanych i dekorowanych.
Indeks: HANSBRUNNER99
Marka: HANS BRUNNER
Walentynki nie mogą obejść się bez wyjątkowych czekoladek. Forma do pralin w kształcie serca z brylantu pozwala na przygotowanie wyjątkowo eleganckiego i słodkiego upominku.
Indeks: SILIKOMART532
Marka: SILIKOMART
Profesjonalna forma do pralin wykonana z Tritanu™.
Indeks: SILIKOMART263
Marka: SILIKOMART
Brązowa forma silikonowa w kształcie stożków ze złobieniami.
Indeks: CHOCOWORLD138
Marka: CHOCOLATE WORLD
Magnetyczna forma z poliwęglanu do świątecznych czekoladek w kształcie piernikowego ludzika. Stosowanie magnetycznych form pozwala na łatwe umieszczanie nadruku na czekoladzie oraz ich personalizacje.
Indeks: CHOCOWORLD155
Marka: CHOCOLATE WORLD
Klasyczny kształt + nowoczesne wnętrze = zaskakujące batony czekoladowe Profesjonalna forma z poliwęglanu do nadziewanych batonów czekoladowych o klasycznym kształcie.
Walentynki nie mogą obejść się bez wyjątkowych czekoladek. Forma do kostek czekolady z sercem pozwala na przygotowanie wyjątkowo eleganckiego i słodkiego upominku.