- Nowy
Mata cukiernicza z szablonem okręgów. Wykonana z włókna szklanego pokrytego powłoką silikonową. Doskonale sprawdzi się do wypieku makaroników, ciasta parzonego oraz pracy z czekoladą.
Doskonale zbilansowana mieszanka mąki migdałowej i cukru pudru do wypieku perfekcyjnych makaroników. Produkt, spełnia potrzeby zarówno produkcji półprzemysłowej, jak i rzemieślniczej.
Opis produktu
Zanim przeczytasz o szczegółach produktu dowiedz się, co kryje się za oznaczeniem TPT i dlaczego jest ono tak ważne dla cukierników. TPT to francuskie wyrażenie "Tant pour Tant", które bezpośrednio tłumaczy się jako "tyle za tyle". Odnosi się do mieszanki równych części mielonych migdałów i cukru pudru. Mieszanka ta stanowi podstawę do francuskich wypieków, a jej stosowanie jest szczególnie istotne podczas wyrobu makaroników. Makaroniki to małe, okrągłe ciasteczka o miękkim i ciągnącym wnętrzu oraz chrupiącej powłoce. Ich przygotowanie wymaga wiedzy, znajomości składników oraz techniki.
TPT od Sosa Ingredients, to nie tylko mieszanka składników, to produkt, który spełnia potrzeby zarówno produkcji półprzemysłowej, jak i rzemieślniczej. Cechą wyróżniającą mieszankę do makaroników TPT jest zapewnienie optymalnej konsystencji wyjątkowych ciasteczek. Optymalizacja procesu możliwa jest dzięki dokładnej kontroli wielkości cząsteczek, a tym samym wilgotności produktu. Pozwala to na całkowite wyeliminowanie procesu przesiewania i dokładnego mieszania przy użyciu robota. Pominięcie tych czynności pozwala zaoszczędzić czas i usprawnia pracę.
W produkcie wykorzystywana jest mąka wytwarzana z migdałów hiszpańskiego pochodzenia (odmiana Valencia). Ta odmiana migdałów charakteryzuje się wyjątkowo intensywnym smakiem i zrównoważoną zawartością tłuszczu. Dodatkowo w mieszance stosowany jest cukier puder oraz skrobia ziemniaczana, których obecność przyczynia się do poprawy konsystencji makaroników. Mieszanka pozwala uzyskać jednolitą, cienką i chrupiącą skórkę bez grudek, o subtelnej beżowej barwie charakterystycznej dla surowych migdałów.
Zastosowanie mieszanki TPT w cukiernictwie jest bardzo wszechstronne. Produkt doskonale sprawdzi się w takich wyrobach jak: marcepan, tarty, torty bezowe, ciasteczka, nugat, nadzienia do pralin i wyrobów czekoladowych. Jednak jej podstawowe zastosowanie to przygotowywanie makaroników o delikatnej konsystencji i doskonałym smaku. Stosowanie mieszanki TPT przyczynia się do uzyskania odpowiedniej konsystencji makaroników. Drobno mielone migdały i cukier puder pozwalają na poprawne rozpływanie się ciasta i tworzenie gładkiej i lśniącej powierzchni. Zbilansowany stosunek składników gwarantuje uzyskanie charakterystycznej konsystencji i smaku dla doskonałych makaroników.
Mieszankę TPT łączy się z bezą z ubitych białek odpowiednich proporcjach. Do mieszanki można dodawać dowolne aromaty oraz barwniki spożywcze. Tak przygotowane ciasto na makaroniki wykłada się małymi porcjami na blachę do pieczenia, formując charakterystyczne krążki. Podczas formowania makaroników bardzo pomocne są maty cukiernicze, na których znajduje się szablon ułatwiający porcjowanie ciasta. Stosowanie mat zapewnia także zachowanie odpowiednich odstępów pomiędzy ciasteczkami, co zapobiega ich sklejaniu podczas procesu pieczenia. Ciasteczka po wypieczeniu wypełnia się dowolnym nadzieniem tworząc w ten sposób kompletne makaroniki. Do przekładania makaroników można stosować gotowe nadzienia lub tworzyć autorskie ganache i kremy. Mieszankę można stosować również do wegańskich przepisów i alternatywnych kreacji cukierniczych.
Mieszankę TPT stosuje się w proporcjach 1:1.
Jedna porcja bezy z ubitych białek na jedną porcję mieszanki TPT.
Z 1 kg mieszanki (TPT + beza) można przygotować około 100 korpusów makaroników.
Składniki: mąka migdałowa (50%), cukier, skrobia ziemniaczana.
Alergeny: produkt zawiera migdały, może zawierać śladowe ilości jaj, mleka, soi, sezamu, selera, gorczycy, siarczynów, orzechów arachidowych i pozostałych orzechów oraz ich pochodne.
Nazwa handlowa | TPT Almond Macaron |
Numer katalogowy | 46087 |
Rodzaj | mieszanka mąki migdałowej i cukru |
Forma | mąka |
Smak | charakterystyczny dla migdałów |
Aromat | charakterystyczny dla migdałów |
Barwa | kremowa |
Opakowanie | worek foliowy i tekturowe opakowanie ochronne |
Masa netto | 10.0 kg |
Dozowanie | 1:1 (50% bezy / 50% TPT) |
Przeznaczenie | do użytku przemysłowego i rzemieślniczego |
Zastosowanie | mieszanka bazowa do makaroników |
Wartość odżywcza w 100 gramach produktu: | |
Wartość energetyczna | 2854 kJ / 517 kcal |
Tłuszcz | 28.5 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.0 g |
Węglowodany | 51.0 g |
w tym cukry | 49.0 g |
Białko | 12.0 g |
Błonnik | 3.6 g |
Sól | 0.01 g |
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci i obcych zapachów. Rekomendowana temperatura składowania to 16-18°C. Po otwarciu opakowania fabrycznego produkt należy zużyć w ciągu 3 miesięcy. Termin przydatności produktu w fabrycznie zamkniętym opakowaniu to 18 miesięcy od daty produkcji, zgodnie ze specyfikacją od producenta. Numer partii oraz dokłada data znajdują się na opakowaniu produktu.
Producent: Sosa Ingredients
Dystrybutor: Sempre Group
Kraj produkcji: wyprodukowano w Hiszpanii
Produkt można stosować do wegańskich przepisów.
Produkt pozwala na tworzenie produktów z czystą etykietą.
Szczegóły produktu
Załączniki