0.5 kg SUCRO EMUL (E473) 39034 SOSA INGREDIENTS substancja emulgująca estry sacharozy i kwasów tłuszczowych

Indeks: SOSA507

Dodatek spożywczy pozwalający na tworzenie stabilnych emulsji odpornych na zmiany temperatury - stosowany przede wszystkich do wypieku chleba oraz w produkcji lodów i kremów cukierniczych.

354,00 zł (23% VAT)
70,80 zł / 100 g

287,80 zł netto

PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Magazyn: 9 szt.

Opis produktu

SUCRO EMUL - substancja emulgująca w proszku otrzymywana przez estryfikację kwasów tłuszczowych i sacharozy. W celu optymalnego zastosowania produkt należy wymieszać z gorącym lub zimnym płynem - nadaje się do stosowania z dowolnymi płynnymi mieszankami tłuszczowymi. Dodatek może być stosowany w produktach poddawanych procesowi zamrażania. Dodatek spożywczy wykazuje odporność na zmiany temperatury. Zalecane dozowanie to 5 gramów na 1 kilogram produktu (przed dodaniem zalecane jest rozpuszczenie proszku w wodzie, a następnie dodanie do produktu docelowego). Stosowany jest przede wszystkim do zwiększania objętości ciasta chlebowego oraz stabilizowania mieszanek mlecznych - takich jak lody czy kremy. Może być stosowany również do tworzenia pianek i aerozoli.

Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych - to dodatek otrzymywany po przez estryfikację sacharozy i kwasów tłuszczowych; jego struktura składa się z części lipofilowej (wykazującej powinowactwo do tłuszczu) oraz części hydrofilowej (wykazującej powinowactwo do wody). Dodatek służy do integracji medium tłuszczowego z medium wodnym; pozwala również na wytwarzanie powietrza (napowietrzanie produktów spożywczych); może być stosowany w produktach zawierających alkohol oraz produktach kwaśnych (bez zmiany jego właściwości); uwaga! estry sacharozy i kwasów tłuszczowych zawsze przed dodaniem do produktu docelowego należy wymieszać z wodą.

Najważniejsze zastosowania:

  • zwiększanie objętości ciast chlebowych i tortowych

  • stabilizacja mieszanek mlecznych - lodów oraz kremów

  • pianki, aerozole, gorące napoje alkoholowe

Składniki: substancja emulgująca: estry sacharozy i kwasów tłuszczowych (E473).

Warunki przechowywania/składowania: produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym (oryginalnym) opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego oraz wilgoci; do dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych narzędzi; produkt zapakowany jest w nieprzezroczysty (czarny) słoik z tworzywa z nakrętką, który zapewnia ochronę przed działaniem czynników zewnętrznych; po każdym użyciu należy szczelnie zamknąć opakowanie; przechowywać w suchym i chłodnym miejscu; optymalna temperatura przechowywania to 15-20°C.

Informacje dodatkowe - emulgatory - emulsja to (mniej lub bardziej stabilne) połączenie cząsteczek tłuszczu z cząsteczkami wody. Emulsja jest z natury niestabilna i wykazuje skłonność do rozwarstwiania (oddzielania się fazy wodnej od fazy tłuszczowej) - nazywane jest to zjawiskiem dyspersji. Aby zapobiec zjawisku dyspersji stosuje się substancje emulgujące, które umiejscawiają się w warstwie granicznej pomiędzy fazami (wodą i tłuszczową) i pozwalają na tworzenie stabilnych emulsji. Substancje emulgujące stosowane są między innymi do - sosów, majonezów, kremów, lodów, sufletów, biszkoptów, ganache, musów itd.

Szczegóły produktu

NUMER KATALOGOWY
59000009
NAZWA HANDLOWA
SUCRO EMUL EN POLVO
MASA NETTO
0.5 kg | 500 g
OPAKOWANIE
CZARNY SŁOIK Z TWORZYWA Z NAKRĘTKĄ
OPAKOWANIE ZBIORCZE
6 x 0.5 kg - 3 kg
RODZAJ
SUBSTANCJA EMULGUJĄCA
FORMA
PROSZEK
KONSYSTENCJA
SYPKA
ROZPUSZCZALNOŚĆ
W PŁYNIE
PRZEZNACZENIE
DODATEK SPOŻYWCZY DO ŻYWNOŚCI
ZASTOSOWANIE
EMULGOWANIE
DOZOWANIE
5 g/kg
KOD PRODUKTU
39034
APLIKACJE
CIASTO CHLEBOWE | MIESZANKI MLECZNE
TEMPERATURA PRZECHOWYWANIA
15-20°C
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA
24 MIESIĄCE OD DATY PRODUKCJI
SERIA PRODUKTOWA
EMULSYFIKATORY