0.5 kg SUCRO EMUL (E473) 39034 SOSA INGREDIENTS substancja emulgująca estry sacharozy i kwasów tłuszczowych
Dodatek spożywczy pozwalający na tworzenie stabilnych emulsji odpornych na zmiany temperatury - stosowany przede wszystkich do wypieku chleba oraz w produkcji lodów i kremów cukierniczych.
Opis produktu
SUCRO EMUL - substancja emulgująca w proszku otrzymywana przez estryfikację kwasów tłuszczowych i sacharozy. W celu optymalnego zastosowania produkt należy wymieszać z gorącym lub zimnym płynem - nadaje się do stosowania z dowolnymi płynnymi mieszankami tłuszczowymi. Dodatek może być stosowany w produktach poddawanych procesowi zamrażania. Dodatek spożywczy wykazuje odporność na zmiany temperatury. Zalecane dozowanie to 5 gramów na 1 kilogram produktu (przed dodaniem zalecane jest rozpuszczenie proszku w wodzie, a następnie dodanie do produktu docelowego). Stosowany jest przede wszystkim do zwiększania objętości ciasta chlebowego oraz stabilizowania mieszanek mlecznych - takich jak lody czy kremy. Może być stosowany również do tworzenia pianek i aerozoli.
Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych - to dodatek otrzymywany po przez estryfikację sacharozy i kwasów tłuszczowych; jego struktura składa się z części lipofilowej (wykazującej powinowactwo do tłuszczu) oraz części hydrofilowej (wykazującej powinowactwo do wody). Dodatek służy do integracji medium tłuszczowego z medium wodnym; pozwala również na wytwarzanie powietrza (napowietrzanie produktów spożywczych); może być stosowany w produktach zawierających alkohol oraz produktach kwaśnych (bez zmiany jego właściwości); uwaga! estry sacharozy i kwasów tłuszczowych zawsze przed dodaniem do produktu docelowego należy wymieszać z wodą.
Najważniejsze zastosowania:
-
zwiększanie objętości ciast chlebowych i tortowych
-
stabilizacja mieszanek mlecznych - lodów oraz kremów
-
pianki, aerozole, gorące napoje alkoholowe
Składniki: substancja emulgująca: estry sacharozy i kwasów tłuszczowych (E473).
Warunki przechowywania/składowania: produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym (oryginalnym) opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego oraz wilgoci; do dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych narzędzi; produkt zapakowany jest w nieprzezroczysty (czarny) słoik z tworzywa z nakrętką, który zapewnia ochronę przed działaniem czynników zewnętrznych; po każdym użyciu należy szczelnie zamknąć opakowanie; przechowywać w suchym i chłodnym miejscu; optymalna temperatura przechowywania to 15-20°C.
Informacje dodatkowe - emulgatory - emulsja to (mniej lub bardziej stabilne) połączenie cząsteczek tłuszczu z cząsteczkami wody. Emulsja jest z natury niestabilna i wykazuje skłonność do rozwarstwiania (oddzielania się fazy wodnej od fazy tłuszczowej) - nazywane jest to zjawiskiem dyspersji. Aby zapobiec zjawisku dyspersji stosuje się substancje emulgujące, które umiejscawiają się w warstwie granicznej pomiędzy fazami (wodą i tłuszczową) i pozwalają na tworzenie stabilnych emulsji. Substancje emulgujące stosowane są między innymi do - sosów, majonezów, kremów, lodów, sufletów, biszkoptów, ganache, musów itd.
Szczegóły produktu
- NUMER KATALOGOWY
- 59000009
- NAZWA HANDLOWA
- SUCRO EMUL EN POLVO
- MASA NETTO
- 0.5 kg | 500 g
- OPAKOWANIE
- CZARNY SŁOIK Z TWORZYWA Z NAKRĘTKĄ
- OPAKOWANIE ZBIORCZE
- 6 x 0.5 kg - 3 kg
- RODZAJ
- SUBSTANCJA EMULGUJĄCA
- FORMA
- PROSZEK
- KONSYSTENCJA
- SYPKA
- ROZPUSZCZALNOŚĆ
- W PŁYNIE
- PRZEZNACZENIE
- DODATEK SPOŻYWCZY DO ŻYWNOŚCI
- ZASTOSOWANIE
- EMULGOWANIE
- DOZOWANIE
- 5 g/kg
- KOD PRODUKTU
- 39034
- APLIKACJE
- CIASTO CHLEBOWE | MIESZANKI MLECZNE
- TEMPERATURA PRZECHOWYWANIA
- 15-20°C
- TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA
- 24 MIESIĄCE OD DATY PRODUKCJI
- SERIA PRODUKTOWA
- EMULSYFIKATORY