Guma Arabska - wielofunkcyjny dodatek spożywczy:

Guma Arabska, to funkcjonalny dodatek spożywczy pochodzenia naturalnego. Polisacharyd ekstrahowany z akacji. Cechuje się wielokierunkowych działaniem w produktach. Wykazuje właściwości zagęszczające, emulgujące i stabilizujące. Uniwersalna w zastosowaniu, idealna do stabilizowania pianek i emulsji oraz produkcji ciągnących cukierków. Używana jest także jako środek wypełniający i powlekający. Doskonale sprawdza się przede wszystkim do powlekania wyrobów czekoladowych. Guma Arabska dobrze łączy się z produktami zarówno na zimno, jak i po podgrzaniu. Pozwala uzyskać wyjątkowo gładką konsystencję i stabilną strukturę produktów, bez zmiany smaku i aromatu. Guma Arabska doskonale rozpuszcza się w produktach na bazie wody. Nie rozpuszcza się w alkoholu i wykazuje ograniczoną rozpuszczalność w produktach o wysokiej zawartości tłuszczu.

Wykaz składników i alergenów zawartych w produkcie:

Składniki: substancja zagęszczająca i emulgująca: guma arabska (E414).
Alergeny: produkt może zawierać śladowe ilości soi, jaj, mleka, sezamu, selera, gorczycy, siarczynów, orzechów arachidowych i pozostałych orzechów oraz ich pochodnych.

Dozowanie i sposób użycia produktu:

Sposób użycia produktu: dodatek spożywczy w postaci proszku należy wymieszać z pozostałymi składnikami przepisu i dokładnie wymieszać. Guma Arabska nie podlega ścisłemu dozowaniu, ilość dodatku należy dostosować do konkretnych potrzeb przepisu. Guma Arabska rozpuszcza się zarówno na zimno jak i na gorąco, wystarczy dodać ją bezpośrednio do produktu i dokładnie wymieszać w celu całkowitego rozpuszczenia i aktywowania. Guma Arabska wykazuje działanie zagęszczające, emulgujące i stabilizujące. Nie rozpuszcza się w alkoholach oraz tłuszczach dlatego nie nadaje się do produktów na bazie tych składników. Guma Arabska dobrze rozpuszcza się w produktach na bazie wody.
Zalecane dozowanie dodatku: na zasadzie quantum satis, czyli do uzyskania zamierzonego efektu technologicznego.
Guma Arabska dobrze rozpuszcza się w zimnej i ciepłej wodzie. Nie rozpuszcza się w alkoholu oraz tłuszczach. Doskonale sprawdza się do stabilizowania pianek i emulsji. Główną zaletą Gumy Arabskiej jest jej szerokie spektrum działania w jednym produkcie. Potrafi jednocześnie pełnić funkcje emulgatora i stabilizatora korzystnie wpływając na konsystencję wyrobów. Doskonale sprawdza się do produkcji ciągnących cukierków. Stosowana jest również jako substancja wypełniające i powlekająca. Charakteryzuje się wielokierunkowym działaniem i wszechstronnym zastosowaniem. Guma Arabska stosowana jest również do utrwalania barwy i aromatu w napojach, a także do powlekania wyrobów kakaowych i czekoladowych.

Główne zalety stosowania Gumy Arabskiej:

Skuteczne działanie zagęszczające i stabilizujące w produktach.
Zapewnia jednorodną konsystencję i stabilną strukturę wyrobów.
Naturalny emulgator ułatwiający mieszanie i łączenie płynnych składników.
Nadaje się do stosowania na zimno i na gorąco, dzięki temu sprawdza się na różnych etapach przetwarzania produktów.
Uniwersalne zastosowanie. Nie nadaje się do stosowania jedynie w produktach na bazie alkoholu oraz o wysokiej zawartości.
Dodatek pochodzenia naturalnego bezpieczny do spożycia przez wegan i wegetarian.

Szczegóły i charakterystyka produktu:

Nazwa handlowa |
Goma Arabska |
Numer katalogowy |
38686 |
Kod produktu |
40414 |
Symbol |
E414 |
Opakowanie |
plastikowy pojemnik z nakrętką |
Masa netto |
500 g |
Rodzaj |
funkcjonalny dodatek spożywczy |
Właściwości |
zagęszczające, emulgujące, stabilizujące |
Rozpuszczalność |
na zimno i na gorąco |
Przeznaczenie |
do użytku profesjonalnego |
Zastosowanie |
dodatek do żywności |
Dozowanie |
quantum satis |
Uwagi |
nie rozpuszcza się w alkoholu i tłuszczu |
Forma |
proszek |
Barwa |
biała |
Smak |
neutralny |
Kraj pochodzenia |
kraje Unii Europejskiej |
Pozyskiwanie |
z akacji |


Warunki przechowywania produktu:

Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Produkt przechowywać w temperaturze od 15-25°C. Wilgotność względna otoczenia nie powinna przekraczać 60%. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Po każdym użyciu dokładnie zamknąć opakowanie. Po otwarciu produkt najlepiej przechowywać w fabrycznym opakowaniu.

Termin przydatności do spożycia produktu:

Termin przydatności do spożycia produktu w fabrycznie zamkniętym opakowaniu, to 24 miesiące od daty produkcji. Zgodnie ze specyfikacją od producenta. Numer partii oraz dokładna data znajdują się na opakowaniu.

Przybliżona wartość odżywcza produktu:

Wartość odżywcza w 100 gramach produktu |
Wartość energetyczna |
820 kJ / 190 kcal |
Tłuszcz |
0.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
0.0 g |
Węglowodany |
0.0 g |
w tym cukry |
0.0 g |
Białko |
2.0 g |
Błonnik |
90.0 g |
Sól |
0.1 g |


Ostrzeżenia i informacje dodatkowe:

Producent: Sosa Ingredients
Dystrybutor: Sempre Group
Kraj produkcji: wyprodukowano w Hiszpanii

Produkt nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.
Dodatek spożywczy dozowany na zasadzie quantum satis.




