
Indeks: SOSA256
Marka: Sosa Ingredients
1,4 kg SUCRE INVERTIT LIQUIDO cukier inwertowany w płynie 00100214 Sosa
59,00 zł / 1 kg
Wielofunkcyjny dodatek spożywczy pochodzenia naturalnego. Wykazuje działanie zagęszczające, emulgujące i stabilizujące. Stosowana jest także jako środek wypełniający i powlekający. Doskonale rozpuszcza się na zimno i na gorąco. Nie rozpuszcza się w alkoholu i produktach o wysokiej zawartości tłuszczu.
Guma Arabska, to funkcjonalny dodatek spożywczy pochodzenia naturalnego. Polisacharyd ekstrahowany z akacji. Cechuje się wielokierunkowych działaniem w produktach. Wykazuje właściwości zagęszczające, emulgujące i stabilizujące. Uniwersalna w zastosowaniu, idealna do stabilizowania pianek i emulsji oraz produkcji ciągnących cukierków. Używana jest także jako środek wypełniający i powlekający. Doskonale sprawdza się przede wszystkim do powlekania wyrobów czekoladowych. Guma Arabska dobrze łączy się z produktami zarówno na zimno, jak i po podgrzaniu. Pozwala uzyskać wyjątkowo gładką konsystencję i stabilną strukturę produktów, bez zmiany smaku i aromatu. Guma Arabska doskonale rozpuszcza się w produktach na bazie wody. Nie rozpuszcza się w alkoholu i wykazuje ograniczoną rozpuszczalność w produktach o wysokiej zawartości tłuszczu.
Składniki: substancja zagęszczająca i emulgująca: guma arabska (E414).
Alergeny: produkt może zawierać śladowe ilości soi, jaj, mleka, sezamu, selera, gorczycy, siarczynów, orzechów arachidowych i pozostałych orzechów oraz ich pochodnych.
Sposób użycia produktu: dodatek spożywczy w postaci proszku należy wymieszać z pozostałymi składnikami przepisu i dokładnie wymieszać. Guma Arabska nie podlega ścisłemu dozowaniu, ilość dodatku należy dostosować do konkretnych potrzeb przepisu. Guma Arabska rozpuszcza się zarówno na zimno jak i na gorąco, wystarczy dodać ją bezpośrednio do produktu i dokładnie wymieszać w celu całkowitego rozpuszczenia i aktywowania. Guma Arabska wykazuje działanie zagęszczające, emulgujące i stabilizujące. Nie rozpuszcza się w alkoholach oraz tłuszczach dlatego nie nadaje się do produktów na bazie tych składników. Guma Arabska dobrze rozpuszcza się w produktach na bazie wody.
Zalecane dozowanie dodatku: na zasadzie quantum satis, czyli do uzyskania zamierzonego efektu technologicznego.
Guma Arabska dobrze rozpuszcza się w zimnej i ciepłej wodzie. Nie rozpuszcza się w alkoholu oraz tłuszczach. Doskonale sprawdza się do stabilizowania pianek i emulsji. Główną zaletą Gumy Arabskiej jest jej szerokie spektrum działania w jednym produkcie. Potrafi jednocześnie pełnić funkcje emulgatora i stabilizatora korzystnie wpływając na konsystencję wyrobów. Doskonale sprawdza się do produkcji ciągnących cukierków. Stosowana jest również jako substancja wypełniające i powlekająca. Charakteryzuje się wielokierunkowym działaniem i wszechstronnym zastosowaniem. Guma Arabska stosowana jest również do utrwalania barwy i aromatu w napojach, a także do powlekania wyrobów kakaowych i czekoladowych.
Skuteczne działanie zagęszczające i stabilizujące w produktach.
Zapewnia jednorodną konsystencję i stabilną strukturę wyrobów.
Naturalny emulgator ułatwiający mieszanie i łączenie płynnych składników.
Nadaje się do stosowania na zimno i na gorąco, dzięki temu sprawdza się na różnych etapach przetwarzania produktów.
Uniwersalne zastosowanie. Nie nadaje się do stosowania jedynie w produktach na bazie alkoholu oraz o wysokiej zawartości.
Dodatek pochodzenia naturalnego bezpieczny do spożycia przez wegan i wegetarian.
Nazwa handlowa | Goma Arabska |
Numer katalogowy | 38686 |
Kod produktu | 40414 |
Symbol | E414 |
Opakowanie | plastikowy pojemnik z nakrętką |
Masa netto | 500 g |
Rodzaj | funkcjonalny dodatek spożywczy |
Właściwości | zagęszczające, emulgujące, stabilizujące |
Rozpuszczalność | na zimno i na gorąco |
Przeznaczenie | do użytku profesjonalnego |
Zastosowanie | dodatek do żywności |
Dozowanie | quantum satis |
Uwagi | nie rozpuszcza się w alkoholu i tłuszczu |
Forma | proszek |
Barwa | biała |
Smak | neutralny |
Kraj pochodzenia | kraje Unii Europejskiej |
Pozyskiwanie | z akacji |
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Produkt przechowywać w temperaturze od 15-25°C. Wilgotność względna otoczenia nie powinna przekraczać 60%. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Po każdym użyciu dokładnie zamknąć opakowanie. Po otwarciu produkt najlepiej przechowywać w fabrycznym opakowaniu.
Termin przydatności do spożycia produktu w fabrycznie zamkniętym opakowaniu, to 24 miesiące od daty produkcji. Zgodnie ze specyfikacją od producenta. Numer partii oraz dokładna data znajdują się na opakowaniu.
Wartość odżywcza w 100 gramach produktu | |
Wartość energetyczna | 820 kJ / 190 kcal |
Tłuszcz | 0.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.0 g |
Węglowodany | 0.0 g |
w tym cukry | 0.0 g |
Białko | 2.0 g |
Błonnik | 90.0 g |
Sól | 0.1 g |
Producent: Sosa Ingredients
Dystrybutor: Sempre Group
Kraj produkcji: wyprodukowano w Hiszpanii
Produkt nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.
Dodatek spożywczy dozowany na zasadzie quantum satis.
Indeks: SOSA256
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA367
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA278
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA506
Marka: Sosa Ingredients
Dodatek gumy ksantanowej pozwala na uzyskanie produktów o wyjątkowo kremowej i przyjemnej konsystencji. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do lodów czy sosów oraz bezglutenowych wypieków. Łatwy w użyciu dodatek o szerokim zastosowaniu w gastronomii oraz cukiernictwie.
Wielofunkcyjny dodatek spożywczy pochodzenia naturalnego. Wykazuje działanie zagęszczające, emulgujące i stabilizujące. Stosowana jest także jako środek wypełniający i powlekający. Doskonale rozpuszcza się na zimno i na gorąco. Nie rozpuszcza się w alkoholu i produktach o wysokiej zawartości tłuszczu.