agar-agar - roślinny odpowiednik żelatyny
  • agar-agar - roślinny odpowiednik żelatyny
  • agar-agar - roślinny odpowiednik żelatyny

0.5 kg AGAR-AGAR EN POLVO 37872 SOSA INGREDIENTS naturalna substancja żelująca z krasnorostów

SOSA225

247,00 zł
Brutto

49,40 zł / 100 g

Ilość
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

favorite_border favorite
Opis

AGAR-AGAR - to substancja węglowodanowa pozyskiwana z alg morskich (krasnorostów) o właściwościach żelujących i zagęszczających. Agar-agar jako naturalny dodatek spożywczy (E406) ma postać drobnego proszku o naturalnie białej barwie oraz neutralnym smaku i zapachu. Przeznaczony jest do stosowania w produktach o płynnej konsystencji. Wykazuje słabsze właściwości żelujące w produktach o wyższej kwasowości (w środowisku kwaśnym). Pozwala na tworzenie termo-odwracalnych galaretek - produkty można wielokrotnie podgrzewać i ponownie żelować. Produkty z dodatkiem agaru nie nadają się do mrożenia. Agar należy dodawać do produktu na zimno, po dokładnym wymieszaniu z produktem podgrzać do temperatury 90°C, a następnie pozostawić do ostudzenia. Produkty z dodatkiem agaru nie wymagają chłodzenia podczas procesu żelowania (punkt żelowania agaru to 60°C). Galaretki wytwarzane z dodatkiem agaru charakteryzują się mało elastyczną strukturą. Jest to naturalna substancja żelująca odpowiednia do spożycia przez wegan i wegetarian. Stosowany jest przede wszystkim do produkcji galaretek oraz zagęszczania produktów. Idealnie sprawdzi się do produktów wytwarzanych wyłącznie ze składników pochodzenia roślinnego - roślinny zamiennik żelatyny.

CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU
WŁAŚCIWOŚCI ŻELUJĄCE
ZASTOSOWANIE WYMIASZAĆ Z PŁYNEM, ZAGOTOWAĆ, OSTUDZIĆ
PRZEZNACZENIE WSZYSTKIE PRODUKTY O PŁYNNEJ KONSYSTENCJI
OGRZEWANIE ODPORNY NA PODGRZEWANIE (90°C)
MROŻENIE NIE ODPORNY NA MROŻENIE
TERMOODWRACALNOŚĆ TAK - MOŻLIWOŚĆ WIELOKROTNEGO PODGRZEWANIA I ŻELOWANIA
ŚRODOWISKO SŁABSZE WŁAŚCIWOŚCI ŻELUJĄCE W ŚRODOWISKU KWAŚNYM
STRUKTURA MAŁO ELASTYCZNA 
ZASTOSOWANIE JAKO SUBSTANCJA ŻELUJĄCA I ZAGĘSZCZAJĄCA
TEMPERATURA ŻELOWANIA 60°C

Składniki: substancja żelująca: agar-agar (E406), dekstroza.

Sposób użycia:

  • agar agar należy dokładnie wymieszać z płynnym produktem na zimno;

  • podgrzać produkt z dodatkiem agaru do 90°C;

  • pozostawić do ostudzenia; temperatura żelowania - 60°C.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU
Wartość energetyczna 839/207 kJ/kcal
Tłuszcz 0.25 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0.0 g
Węglowodany 12.7 g
w tym cukry 11.6 g
Białko 0.27 g
Sól 3.3 g
Błonnik 77.3 g

Warunki przechowywania/składowania: produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym (oryginalnym) opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego oraz wilgoci; do dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych narzędzi; produkt zapakowany jest w nieprzezroczysty (czarny) słoik z tworzywa z nakrętką, który zapewnia ochronę przed działaniem czynników zewnętrznych; po każdym użyciu należy szczelnie zamknąć opakowanie; przechowywać w suchym i chłodnym miejscu; optymalna temperatura przechowywania to 15-20°C.

Szczegóły produktu
SOSA225
10 Przedmioty

Opis

NUMER KATALOGOWY
58050115
NAZWA HANDLOWA
AGAR AGAR EN POLVO
MASA NETTO
0.5 kg | 500 g
OPAKOWANIE
CZARNY SŁOIK Z TWORZYWA Z NAKRĘTKĄ
OPAKOWANIE ZBIORCZE
6 x 0.5 kg - 3 kg
RODZAJ
SUBSTANCJA ŻELUJĄCA
RODZAJ
DODATEK SPOŻYWCZY POCHODZENIA NATURALNEGO
RODZAJ
SUBSTANCJA ZAGĘSZCZAJĄCA
AROMAT
NEUTRALNY
SMAK
NEUTRALNY
BARWA
BIAŁO-BEŻOWA
FORMA
DROBNY PROSZEK
KONSYSTENCJA
SYPKA
ROZPUSZCZALNOŚĆ
W PŁYNIE
PRZEZNACZENIE
DODATEK SPOŻYWCZY DO ŻYWNOŚCI
ZASTOSOWANIE
DO ŻELOWANIA I ZAGĘSZCZANIA PŁYNNYCH PRODUKTÓW
DOZOWANIE
max. 15 g/kg
DOZOWANIE
2-3 g/kg
KOD PRODUKTU
37872
APLIKACJE
GALARETKI | MUSY | PIANKI
TEMPERATURA PRZECHOWYWANIA
15-20°C
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA
24 MIESIĄCE OD DATY PRODUKCJI
MOŻLIWOŚĆ MROŻENIA
NIE
CERTYFIKATY
ODPOWIEDNI DLA WEGETARIAN I WEGAN
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Zobacz także
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Indeks: SOSA496

Marka: Sosa Ingredients

400 g LECITINA DE SOJA EN POLVO (E322) 38754 SOSA INGREDIENTS lecytyna sojowa w proszku substancja emulgująca

favorite_border favorite

Lecytyna pozyskiwana z ziaren soi - to naturalny dodatek spożywczy o właściwościach emulgujących. Pozwala na równomierne rozprowadzanie powietrza w produktach. Doskonale sprawdzi się do tworzenia deserów w formie pianek.

Cena 189,00 zł

47,25 zł / 100 g

Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Indeks: SOSA501

Marka: Sosa Ingredients

300 g SOJAWHIP EN POLVO 00200524 SOSA INGREDIENTS enzymatycznie modyfikowane białko sojowe

favorite_border favorite

Modyfikowane białko sojowe - naturalny dodatek o właściwościach napowietrzających, zagęszczających i poprawiających teksturę. Stosowany jest jako substytut albuminy. Może być stosowany w wyrobach przeznaczonych dla wegan i wegetarian.

Cena 296,00 zł

986,67 zł / 1 kg

Więcej
OBECNIE BRAK NA STANIE

Indeks: SOSA217

Marka: Sosa Ingredients

400 g ULTRATEX 3 ESPESANTE 58050086 SOSA INGREDIENTS modyfikowana skrobia z tapioki - substancja zagęszczająca

favorite_border favorite

Modyfikowana skrobia z tapioki - dodatek do żywności o właściwościach zagęszczających. Doskonale sprawdzi się do produkcji różnego rodzaju sosów, przecierów, polew, przetworów oraz wyrobów cukierniczych.

Cena 168,00 zł

42,00 zł / 100 g

Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Indeks: SOSA507

Marka: Sosa Ingredients

0.5 kg SUCRO EMUL (E473) 39034 SOSA INGREDIENTS substancja emulgująca estry sacharozy i kwasów tłuszczowych

favorite_border favorite

Dodatek spożywczy pozwalający na tworzenie stabilnych emulsji odpornych na zmiany temperatury - stosowany przede wszystkich do wypieku chleba oraz w produkcji lodów i kremów cukierniczych.

Cena 354,00 zł

70,80 zł / 100 g

Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE