0.5 kg AGAR-AGAR EN POLVO 37872 SOSA INGREDIENTS naturalna substancja żelująca z krasnorostów
Opis produktu
AGAR-AGAR - to substancja węglowodanowa pozyskiwana z alg morskich (krasnorostów) o właściwościach żelujących i zagęszczających. Agar-agar jako naturalny dodatek spożywczy (E406) ma postać drobnego proszku o naturalnie białej barwie oraz neutralnym smaku i zapachu. Przeznaczony jest do stosowania w produktach o płynnej konsystencji. Wykazuje słabsze właściwości żelujące w produktach o wyższej kwasowości (w środowisku kwaśnym). Pozwala na tworzenie termo-odwracalnych galaretek - produkty można wielokrotnie podgrzewać i ponownie żelować. Produkty z dodatkiem agaru nie nadają się do mrożenia. Agar należy dodawać do produktu na zimno, po dokładnym wymieszaniu z produktem podgrzać do temperatury 90°C, a następnie pozostawić do ostudzenia. Produkty z dodatkiem agaru nie wymagają chłodzenia podczas procesu żelowania (punkt żelowania agaru to 60°C). Galaretki wytwarzane z dodatkiem agaru charakteryzują się mało elastyczną strukturą. Jest to naturalna substancja żelująca odpowiednia do spożycia przez wegan i wegetarian. Stosowany jest przede wszystkim do produkcji galaretek oraz zagęszczania produktów. Idealnie sprawdzi się do produktów wytwarzanych wyłącznie ze składników pochodzenia roślinnego - roślinny zamiennik żelatyny.
CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU | |
WŁAŚCIWOŚCI | ŻELUJĄCE |
ZASTOSOWANIE | WYMIASZAĆ Z PŁYNEM, ZAGOTOWAĆ, OSTUDZIĆ |
PRZEZNACZENIE | WSZYSTKIE PRODUKTY O PŁYNNEJ KONSYSTENCJI |
OGRZEWANIE | ODPORNY NA PODGRZEWANIE (90°C) |
MROŻENIE | NIE ODPORNY NA MROŻENIE |
TERMOODWRACALNOŚĆ | TAK - MOŻLIWOŚĆ WIELOKROTNEGO PODGRZEWANIA I ŻELOWANIA |
ŚRODOWISKO | SŁABSZE WŁAŚCIWOŚCI ŻELUJĄCE W ŚRODOWISKU KWAŚNYM |
STRUKTURA | MAŁO ELASTYCZNA |
ZASTOSOWANIE | JAKO SUBSTANCJA ŻELUJĄCA I ZAGĘSZCZAJĄCA |
TEMPERATURA ŻELOWANIA | 60°C |
Składniki: substancja żelująca: agar-agar (E406), dekstroza.
Sposób użycia:
-
agar agar należy dokładnie wymieszać z płynnym produktem na zimno;
-
podgrzać produkt z dodatkiem agaru do 90°C;
-
pozostawić do ostudzenia; temperatura żelowania - 60°C.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU | |
Wartość energetyczna | 839/207 kJ/kcal |
Tłuszcz | 0.25 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.0 g |
Węglowodany | 12.7 g |
w tym cukry | 11.6 g |
Białko | 0.27 g |
Sól | 3.3 g |
Błonnik | 77.3 g |
Warunki przechowywania/składowania: produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym (oryginalnym) opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego oraz wilgoci; do dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych narzędzi; produkt zapakowany jest w nieprzezroczysty (czarny) słoik z tworzywa z nakrętką, który zapewnia ochronę przed działaniem czynników zewnętrznych; po każdym użyciu należy szczelnie zamknąć opakowanie; przechowywać w suchym i chłodnym miejscu; optymalna temperatura przechowywania to 15-20°C.
Szczegóły produktu
- NUMER KATALOGOWY
- 58050115
- NAZWA HANDLOWA
- AGAR AGAR EN POLVO
- MASA NETTO
- 0.5 kg | 500 g
- OPAKOWANIE
- CZARNY SŁOIK Z TWORZYWA Z NAKRĘTKĄ
- OPAKOWANIE ZBIORCZE
- 6 x 0.5 kg - 3 kg
- RODZAJ
- SUBSTANCJA ZAGĘSZCZAJĄCA
- RODZAJ
- SUBSTANCJA ŻELUJĄCA
- RODZAJ
- DODATEK SPOŻYWCZY POCHODZENIA NATURALNEGO
- AROMAT
- NEUTRALNY
- SMAK
- NEUTRALNY
- BARWA
- BIAŁO-BEŻOWA
- FORMA
- DROBNY PROSZEK
- KONSYSTENCJA
- SYPKA
- ROZPUSZCZALNOŚĆ
- W PŁYNIE
- PRZEZNACZENIE
- DODATEK SPOŻYWCZY DO ŻYWNOŚCI
- ZASTOSOWANIE
- DO ŻELOWANIA I ZAGĘSZCZANIA PŁYNNYCH PRODUKTÓW
- DOZOWANIE
- max. 15 g/kg
- DOZOWANIE
- 2-3 g/kg
- KOD PRODUKTU
- 37872
- APLIKACJE
- GALARETKI | MUSY | PIANKI
- TEMPERATURA PRZECHOWYWANIA
- 15-20°C
- TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA
- 24 MIESIĄCE OD DATY PRODUKCJI
- MOŻLIWOŚĆ MROŻENIA
- NIE
- CERTYFIKATY
- ODPOWIEDNI DLA WEGETARIAN I WEGAN