testo 108 Wodoodporny termometr do żywności

TESTO01

Producent: TESTO

Nowy produkt

Numer katalogowy: 0563 1080

5 Sztuk/-i

Realizacja zamowienia 2-3 dni

510,00 zł brutto.

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 51 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 51 punktów lojalnościowych które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 5,10 zł.


Udostępnij: 

Wodoodporny termometr do żywności TESTO108:

Numer katalogowy: 0563 1080

Zestaw zawiera: 1x TESTO 108 - wodoodporny przyrząd do pomiaru temperatury (termopara typu T i K),

w tym penetracyjna sonda temperatury (termopara typu T), walizka, baterie, fabryczny protokół kalibracji.

- zakres pomiarowy: (-50)-(+300)°C

- możliwość podłączenia termopar typu T i K

- szybki, łatwy i dokładny pomiar temperatury

- zgodny z HACCP oraz normą EN 13485

Opis: pomiary temperatury należą do codziennych zadań wykonywanych w branży spożywczej.
Tylko dzięki precyzyjnym pomiarom można monitorować i zagwarantować stałą jakość oferowanych produktów.
Termometr Testo 108 pozwala w ciągu kilku sekund dokonać pomiarów punktowych zarówno podczas transportu,
jak i przechowywania produktów spożywczych w restauracjach, kuchniach, gastronomii.
Zalety:
- uniwersalność miernika dzięki możliwości podłączenia termopar typu T i K

(Termopara typu K - zakres pomiarowy wynosi (-200)-(+1200)°C, czułość - 41 µV/°C;

Termopara typu T - zakres pomiarowy wynosi (-200)-(+350)°C, czułość 30 µV/°C)

- prosta obsługa dwoma przyciskami

- duży i czytelny wyświetlacz

- wodoodporny miernik i sonda (IP 67)

- zgodność z HACCP i EN 13485

Ogólne dane techniczne:

- waga: 210g (incl.battery and Softcase), 154g (incl. battery, without softcase)

- wymiary: 140 x 60 x 24 mm

- temperatura pracy: -20 do +60 °C

- obudowa: ABS / ABS-PC z włókna szklanego

- klasa zabezpieczenia: IP67 z futerałem TopSafe

- kolor: biały

- szybkość pomiaru: 0,5 sekundy

- standardy: Angielski-13485

- wytyczne EU: 2004/108/EG

- typ baterii: 3 baterie mikro AAA

- żywotność baterii: 2500h (przy 23 °C)

- wyświetlacz: LCD

- rozmiar wyświetlacza: 1-liniowy wyświetlacz

- funkcje wyświetlacza: z paskiem statusu

- temperatura składowania: -30 do +70 °C

Pomiar temperatury - TYP T:

zakres pomiarowy: (-50)-(+300)°C

dokładność: ±0,5 °C (-30 do +70 °C); ±0,5 °C ±0,5 % mierz.wart. (-50 do -30 °C); ±0,5 °C ±0,5 % mierz.wart. (+70 do +300 °C)

rozdzielczość: 0,1 °C

czas reakcji: 10 sekund

Pomiar temperatury - TYP K:

zakres pomiarowy: (-50)-(+300)°C

dokładność: ±0,5 °C (-30 do +70 °C); ±0,5 °C ±0,5 % mierz.wart. (-50 do -30 °C); ±0,5 °C ±0,5 % mierz.wart. (+70 do +300 °C)

rozdzielczość: 0,1 °C

ZASTOSOWANIE:

1. Monitorowanie temperatury produktów:

Przy produkcji żywności i wydawaniu posiłków, właściwe podgrzanie i odpowiednia temperatura żywności odgrywają kluczową.

Ważne jest to przy kontrolowaniu tworzenia się i rozprzestrzeniania bakterii oraz podczas procesu przetwórstwa żywności,

jak również podczas kontrolowania temperatury produktu gotowego do konsumpcji.

- pomiar bezpośrednio podczas procesu produkcji lub po przygotowaniu żywności

- gwarancja odpowiedniej, wymaganej temperatury, mając na uwadze tworzenie się bakterii i zarazków, ale również specyfikacje jakościowe "zdefiniowane wewnętrznie",

(np. podczas podgrzewania czekolady trzeba zwracać uwagę, aby nie podgrzać jej za mocno/za szybko)

2. Pomiar temperatury podczas przechowywania:

W sektorze spożywczym łańcuch chłodniczy powinien być stale kontrolowany i weryfikowany.

Częścią kontroli powinno być sprawdzanie temperatury towarów podczas ich składowania.

Temperatura żywności ma kluczowy wpływ na tworzenie i rozprzestrzenianie się bakterii.

Właśnie dlatego konieczna jest ciągła kontrola żywności w celu zapewnienia jak największego bezpieczeństwa i jakości towarów.

Zarówno wyrywkowy mobilny pomiar, jak i pomiar stacjonarny są stosowane do monitorowanie składowanych towarów.

Pomiar temperatury produktów podczas składowania wiąże się z zagwarantowaniem, że temperatura tych towarów jest zgodna

ze specyfikacją i obowiązującymi regulacjami. Będzie to świadczyć o tym, czy produkty nadają się do użycia i dalszego

przetwarzania czy konsumpcji. Ważne jest aby łańcuch chłodniczy został zachowany.

W celu dokonania pomiaru kontaktowego, stosuje się pomiar pomiędzy opakowaniami (kartonami, zamrożoną żywnością) oraz wewnątrz produktu.

3. Pomiar temperatury towarów przychodzących:

W sektorze spożywczym łańcuch chłodniczy powinien być stale kontrolowany i weryfikowany.

Częścią kontroli powinno być sprawdzanie temperatury towarów przychodzących.

Temperatura żywności ma kluczowy wpływ na tworzenie i rozprzestrzenianie się bakterii.

Właśnie dlatego konieczna jest ciągła kontrola żywności w celu zapewnienia jak największego bezpieczeństwa i jakości towarów.

Zarówno technologia pomiaru temperatury na podczerwień oraz wewnątrz produktu są używane do monitowania towarów przychodzących.

Pomiar temperatury produktów przychodzących wiąże się z zagwarantowaniem, że temperatura tych towarów jest zgodna ze specyfikacją

i obowiązującymi regulacjami. Będzie to świadczyć o tym, czy produkty nadają się do użycia i dalszego przetwarzania czy konsumpcji.

Zarówno temperatura pomiędzy produktem i opakowaniem jak i temperatura wewnątrz produktu powinna zostać zmierzona.

W większości przypadków wszystkie dane pomiarowe, takie jak: wartości, data, czy czas pomiaru są zapisywane na formularzu w celu późniejszego skontrolowania

Jeżeli temperatura dostarczonych towarów odpowiada specyfikacji i odpowiadającym regulacjom, towar może zostać dopuszczony do obrotu.

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

testo 108 Wodoodporny termometr do żywności

testo 108 Wodoodporny termometr do żywności

Numer katalogowy: 0563 1080

Pokrewny Produkty

Przejdź do góry