- Nowy
1.0 kg MARCEPAN 014 LUBECA marcepanowa pasta migdałowa z migdałów śródziemnomorskich
Uniwersalna i wszechstronna w zastosowaniu marcepanowa pasta migdałowa z migdałów śródziemnomorskich.
Karboksymetyloceluloza do substancja wykazująca właściwości zagęszczające, utwardzające oraz przeciwzbrylające, zależnie od zastosowania. Stosowana do utwardzania masy cukrowej przeznaczonej do modelowania płaskiego i przestrzennego.
Opis produktu
CMC - karboksymetyloceluloza lub inaczej określana guma celulozowa do substancja wykazująca właściwości zagęszczające, utwardzające oraz przeciwzbrylające, zależnie od zastosowania. Dodatek ma postać proszku o białej barwie i przeznaczony jest do bezpośredniego dodawania do produktów - na zimno, nie wymaga podgrzewania. CMC (carboxy methyl cellulose), jest syntetycznym zamiennikiem gumy tragakantowej.
Karboksymetyloceluloza doskonale sprawdza się jako dodatek utwardzający do masy cukrowej oraz marcepanu. Masy z dodatkiem gumy celulozowej stosowane są do modelowania płaskiego i przestrzennego - zapewniając szybsze wysychanie dekoracji oraz odpowiednią sztywność i wytrzymałość. Dodatek przeznaczony jest do łączenia z ciałami stałymi, podczas łączenia z płynami może powodować powstawanie grudek. Proszek należy dokładnie wymieszać z ciastem lub wyrobić z masą cukrową lub marcepanem.
CMC po wymieszaniu z wodą w odpowiednich proporcjach pozwala na przygotowanie "jadalnego kleju", który ma szczególne zastosowanie podczas modelowania figurek z mas cukierniczych. W celu przygotowania kleju spożywczego należy połączyć jedną płaską łyżeczkę proszku CMC z 10 łyżkami stołowymi wody. Proszek dokładnie wymieszać przy użyciu miksera i pozostawić na 24 godziny. W razie potrzeby klej spożywczy można rozcieńczać wodą. Rozrobiony klej należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu, maksymalnie do 7 dni.
W przypadku zastygnięcia kleju należy dodać odrobinę wody. Jako dodatek do masy cukrowej powoduje szybsze jej wysychanie, dlatego masę z dodatkiem CMC należy jak najszybciej wykorzystać.
Dodawać na zimno bezpośrednio do produktu i dokładnie wymieszać. W celu przygotowania kleju spożywczego należy połączyć jedną płaską łyżeczkę proszku CMC z 10 łyżkami stołowymi wody. Proszek dokładnie wymieszać przy użyciu miksera i pozostawić na 24 godziny. W razie potrzeby klej spożywczy można rozcieńczać wodą. Klej po rozrobieniu powinien być gładki oraz mieć lepką, półpłynną konsystencję. Gęstość kleju regulujemy po przez dodatek wody. Jako dodatek stabilizujący do masy cukrowej: 1 łyżka proszku na 500 g masy cukrowej. Masę cukrową po połączeniu z CMC należy szczelnie owinąć folią spożywczą.
Składniki: sól sodowa karboksymetylocelulozy (E466).
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed bezpośrednim działaniem światła, wilgoci oraz obcych zapachów. Rozrobiony klej należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu, maksymalnie do 7 dni. W przypadku zastygnięcia kleju należy dodać odrobinę wody.
| Nazwa handlowa | CMC klej w proszku |
| Numer katalogowy | K-011 |
| Opakowanie | plastikowy pojemnik z pokrywą |
| Masa netto | 200 g |
| Rodzaj | sól sodowa karboksymetylocelulozy |
| Forma | proszek |
| Barwa | biała |
| Smak i aromat | neutralny |
| Przeznaczenie | dodatek spożywczy |
| Zastosowanie | baza kleju spożywczego |
| Producent | Food Colours |
| Dystrybutor | Sempre Group |
Szczegóły produktu