op. 200 g CMC karboksymetyloceluloza (E466) - baza kleju spożywczego w proszku - nr. kat. K-011 Food Colours

Indeks: FOODCOLOURS368
Marka:

Karboksymetyloceluloza do substancja wykazująca właściwości zagęszczające, utwardzające oraz przeciwzbrylające, zależnie od zastosowania. Stosowana do utwardzania masy cukrowej przeznaczonej do modelowania płaskiego i przestrzennego.

41,00 zł (23% VAT)
20,50 zł / 100 g

33,33 zł netto

PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Magazyn: 4 szt.

Opis produktu

Baza do sporządzania kleju spożywczego:

CMC - karboksymetyloceluloza lub inaczej określana guma celulozowa do substancja wykazująca właściwości zagęszczające, utwardzające oraz przeciwzbrylające, zależnie od zastosowania. Dodatek ma postać proszku o białej barwie i przeznaczony jest do bezpośredniego dodawania do produktów - na zimno, nie wymaga podgrzewania. CMC (carboxy methyl cellulose), jest syntetycznym zamiennikiem gumy tragakantowej.

Karboksymetyloceluloza doskonale sprawdza się jako dodatek utwardzający do masy cukrowej oraz marcepanu. Masy z dodatkiem gumy celulozowej stosowane są do modelowania płaskiego i przestrzennego - zapewniając szybsze wysychanie dekoracji oraz odpowiednią sztywność i wytrzymałość. Dodatek przeznaczony jest do łączenia z ciałami stałymi, podczas łączenia z płynami może powodować powstawanie grudek. Proszek należy dokładnie wymieszać z ciastem lub wyrobić z masą cukrową lub marcepanem.

CMC po wymieszaniu z wodą w odpowiednich proporcjach pozwala na przygotowanie "jadalnego kleju", który ma szczególne zastosowanie podczas modelowania figurek z mas cukierniczych. W celu przygotowania kleju spożywczego należy połączyć jedną płaską łyżeczkę proszku CMC z 10 łyżkami stołowymi wody. Proszek dokładnie wymieszać przy użyciu miksera i pozostawić na 24 godziny. W razie potrzeby klej spożywczy można rozcieńczać wodą. Rozrobiony klej należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu, maksymalnie do 7 dni.

W przypadku zastygnięcia kleju należy dodać odrobinę wody. Jako dodatek do masy cukrowej powoduje szybsze jej wysychanie, dlatego masę z dodatkiem CMC należy jak najszybciej wykorzystać.

Zastosowanie karboksymetylocelulozy w cukiernictwie:

  • jako substancja utwardzająca do lukru, masy cukrowej i marcepanu - ułatwia modelowanie i przyspiesza proces suszenia dekoracji,
  • poprawia elastyczność ciast chlebowych,
  • po wymieszaniu z wodą (w odpowiednich proporcjach) pozwala na przygotowanie "jadalnego kleju",
  • stosowana do zabezpieczania (pokrywania) świeżych owoców stosowanych do dekoracji.

Sposób użycia produktu:

Dodawać na zimno bezpośrednio do produktu i dokładnie wymieszać. W celu przygotowania kleju spożywczego należy połączyć jedną płaską łyżeczkę proszku CMC z 10 łyżkami stołowymi wody. Proszek dokładnie wymieszać przy użyciu miksera i pozostawić na 24 godziny. W razie potrzeby klej spożywczy można rozcieńczać wodą. Klej po rozrobieniu powinien być gładki oraz mieć lepką, półpłynną konsystencję. Gęstość kleju regulujemy po przez dodatek wody. Jako dodatek stabilizujący do masy cukrowej: 1 łyżka proszku na 500 g masy cukrowej. Masę cukrową po połączeniu z CMC należy szczelnie owinąć folią spożywczą.

Sposób przygotowania małej porcji kleju:

  • klej spożywczy przygotowuje się z użyciem stabilizatora CMC w proszku,
  • proporcje: 1/4 małej łyżeczki proszku CMC + 2 łyżki stołowe ciepłej wody (woda nie może być gorąca),
  • wymieszać proszek z wodą za pomocą patyczka,
  • odstawić w zamkniętym pojemniku do całkowitego rozpuszczenia.

Wykaz składników i alergenów:

Składniki: sól sodowa karboksymetylocelulozy (E466).

Warunki przechowywania produktu:

Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed bezpośrednim działaniem światła, wilgoci oraz obcych zapachów. Rozrobiony klej należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu, maksymalnie do 7 dni. W przypadku zastygnięcia kleju należy dodać odrobinę wody.

Szczegóły i charakterystyka produktu:

Nazwa handlowa CMC klej w proszku
Numer katalogowy K-011
Opakowanie plastikowy pojemnik z pokrywą
Masa netto 200 g
Rodzaj sól sodowa karboksymetylocelulozy
Forma proszek
Barwa biała
Smak i aromat neutralny
Przeznaczenie dodatek spożywczy
Zastosowanie baza kleju spożywczego
Producent Food Colours
Dystrybutor Sempre Group

Szczegóły produktu