Indeks: CHOCOWORLD32
Marka: CHOCOLATE WORLD
Magnetyczna forma do pralin Kwadrat 1000L02 Chocolate World
Magnetyczna forma poliwęglanowa do pralin kwadrat
Magnetyczna forma z poliwęglanu do świątecznych czekoladek w kształcie piernikowego ludzika. Stosowanie magnetycznych form pozwala na łatwe umieszczanie nadruku na czekoladzie oraz ich personalizacje.
Formy magnetyczne zostały opracowane z myślą o tworzeniu kolorowych czekoladek z jadalnym nadrukiem (wzory, logo, zdjęcia itp.). Forma magnetyczna składa się z dwóch elementów - ramy z poliwęglanu z osadzonymi magnesami oraz zdejmowanej metalowej płyty - podstawy. Transfer z barwnikami (na bazie masła kakaowego) lub tuszem jadalnym umieszcza się pomiędzy ramą a podstawą. Podstawa zatrzaskuje się z powrotem na ramie, która zamyka formą i mocno utrzymuje transfer na miejscu - dzięki silnym magnesom. Formy z transferem napełnia się zatemperowaną czekoladą - gdy czekolada ostygnie - nadruk z transferu przylgnie do czekolady. Stosowanie form magnetycznych pozwala na tworzenie kolorowych i spersonalizowanych czekoladek w szybki i prosty sposób.
Formy do pracy z czekoladą wykonane z poliwęglanu charakteryzują się wyjątkową trwałością i wytrzymałością. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie zarówno wysokich jak i niskich temperatur. Materiał, z którego wykonane są formy zapewnia idealnie błyszczącą powierzchnię wyrobów czekoladowych oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia matowych plam. Zapewnia również równomierne rozprowadzanie ciepła, co ma ogromne znaczenie podczas pracy z czekoladą. Dodatkową zaletą form wykonanych z poliwęglanu jest ich transparentna barwa, która pozwala na kontrolę podczas formowania kształtów. Ponadto materiał pod wpływem zmian temperatury kurczy się wolniej niż czekolada, co znacznie ułatwia proces wyjmowania kształtów z formy. Przed wlaniem czekolady, formę należy lekko podgrzać, co zapobiega zbyt dużej różnicy temperatur i tym samym zmętnieniu czekolady. Formy należy napełniać jedynie odpowiednio zatemperowaną czekoladą.
Zalety korzystania z form z poliwęglanu:
trwały i wytrzymały materiał gwarantuje niezawodność
odporność materiału na uszkodzenia mechaniczne oraz szeroki zakres temperatur
zapewnienie błyszczącej powierzchni wyrobów czekoladowych
równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz formy
możliwość kontrolowania wypełnienia formy - dzięki transparentnej barwie
łatwość wyjmowania kształtów z formy
SCHEMAT FORMY DO PRALIN:
Płynność czekolady decyduje o grubości korpusu oraz łamliwości produktów czekoladowych; bardziej płynna czekolada daje cieńszy oraz bardziej chrupiący korpus; ponadto korzystanie z czekolady o wyższej płynności pozwala na jednorazowe wypełnienie większych powierzchni przy mniejszym zużyciu czekolady; czekolada o wyższej płynności jest idealna do form posiadających więcej detali, jednak wymaga dwukrotnego a niekiedy trzykrotnego wypełnienia formy czekoladą.
Odpowiednio przeprowadzony proces temperowania czekolady zapewnia: satynowy połysk czekolady, doskonałą łamliwość, kurczliwość czekolady podczas chłodzenia (co ułatwia wyjmowanie czekoladek z formy).
Podczas produkcji pralin z nadzieniem należy upewnić się, że nadzienie jest wystarczająco gładkie i płynne. Temperatura nadzienia nie powinna być wyższa niż 28°C, wyższa temperatura może spowodować topnienie korpusu. Korpusy należy wypełniać pojedynczo, pilnując przy tym, by nie zabrudzić brzegów formy (zabrudzenie może powodować nieszczelność korpusów). Nie należy wypełniać korpusów do pełna, najlepiej pozostawić około 1,5 mm wolnej przestrzeni, która jest konieczna do właściwego zamknięcia czekoladki.
Indeks: CHOCOWORLD32
Marka: CHOCOLATE WORLD
Magnetyczna forma poliwęglanowa do pralin kwadrat
Indeks: CHOCOWORLD33
Marka: CHOCOLATE WORLD
Magnetyczna forma poliwęglanowa do pralin kropla
Indeks: HANSBRUNNER79
Marka: HANS BRUNNER
Indeks: HANSBRUNNER97
Marka: HANS BRUNNER
Seria oryginalnych form do tworzenia bożonarodzeniowych tabliczek czekolady. Proste kształty i wzory idealnie sprawdzą się do przygotowywania dekoracyjnych tabliczek z dodatkami.
Indeks: HANSBRUNNER64
Marka: HANS BRUNNER
Indeks: HANSBRUNNER96
Marka: HANS BRUNNER
Boże Narodzenie bez choinki? Chyba nikt z nas sobie tego nie wyobraża... dlatego niemiecka marka przygotowała serię wyjątkowych form do tworzenia choinek z czekolady. Przygotuj własnoręcznie niepowtarzalne lizaki czekoladowe w kształcie choinki.
Indeks: CACAOBARRY27
Marka: CACAO BARRY
Indeks: HANSBRUNNER59
Marka: HANS BRUNNER
Seria oryginalnych form do tworzenia bożonarodzeniowych tabliczek czekolady. Proste kształty i wzory idealnie sprawdzą się do przygotowywania dekoracyjnych tabliczek z dodatkami.
Indeks: CHOCOWORLD140
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do bożonarodzeniowych pralin i czekoladek nadziewanych w kształcie bałwanków.
Indeks: CACAOBARRY20
Marka: CACAO BARRY
Indeks: HANSBRUNNER121
Marka: HANS BRUNNER
Seria oryginalnych form do tworzenia bożonarodzeniowych tabliczek czekolady. Proste kształty i wzory idealnie sprawdzą się do przygotowywania dekoracyjnych tabliczek z dodatkami. OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:
Indeks: HANSBRUNNER115
Marka: HANS BRUNNER
Seria oryginalnych form do tworzenia bożonarodzeniowych tabliczek czekolady. Proste kształty i wzory idealnie sprawdzą się do przygotowywania dekoracyjnych tabliczek z dodatkami. OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:
Indeks: CHOCOWORLD145
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma do uroczych czekoladek bożonarodzeniowych. Pozwala na przygotowanie siedmiu wzorów kwadratowych kostek czekolady - po trzy kostki na wzór.
Indeks: HANSBRUNNER118
Marka: HANS BRUNNER
Kolekcja form do tworzenia klasycznych, nowoczesnych, dekorowanych lub nadziewanych tabliczek czekolady. Dopracowane wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:
Indeks: PAVONI386
Marka: PAVONI ITALIA
Forma stworzona we współpracy z Fabrizio Fiorani >>> idealna do dekorowanych tabliczek czekolady >>> poczuj magię świąt!
Indeks: CHOCOWORLD173
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do dekoracyjnych tabliczek czekolady w kształcie - gwiazdy >>> idealna do tworzenia czekoladowych upominków świątecznych.
Indeks: PAVONI399
Marka: PAVONI ITALIA
Zestaw do tworzenia oryginalnych figurek czekoladowych w kształcie choinki. Kształt został uformowany termicznie z tworzywa o wysokiej odporności. Uwolnij swoją kreatywność w pracy z czekoladą.
Indeks: CHOCOWORLD76
Marka: CHOCOLATE WORLD
Na zamówienie.
Indeks: HANSBRUNNER133
Marka: HANS BRUNNER
Seria oryginalnych form do tworzenia bożonarodzeniowych tabliczek czekolady. Proste kształty i wzory idealnie sprawdzą się do przygotowywania dekoracyjnych tabliczek z dodatkami. OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:
Indeks: HANSBRUNNER95
Marka: HANS BRUNNER
Seria oryginalnych form do tworzenia bożonarodzeniowych tabliczek czekolady. Proste kształty i wzory idealnie sprawdzą się do przygotowywania dekoracyjnych tabliczek z dodatkami.
Indeks: CHOCOWORLD179
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do nowoczesnych tabliczek czekolady o trójkątnym kształcie - idealnie sprawdzi się do tworzenia dekorowanych płaskich tabliczek.
Indeks: HANSBRUNNER134
Marka: HANS BRUNNER
Kolekcja form do tworzenia klasycznych, nadziewanych lub dekorowanych pralin. Dopracowane wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ: