
Indeks: PAPILART57
Marka: PapilArt
∅ 8 cm PODKŁADKA ZŁOTA RO08 PAPILART cienkie krążki pod monoporcje
Indeks: PAPILART57
Marka: PapilArt
Indeks: PAPILART136
Marka: PapilArt
Indeks: LIV04
Marka: SEMPRE
Ozdobne pudełko przeznaczone do kontaktu z żywnością
Profesjonalna forma z poliwęglanu do klasycznych pralin i czekoladek nadziewanych o kwadratowym kształcie. Przestrzenny wzór doskonale sprawdzi się do pralin dekorowanych.
Formy do pracy z czekoladą wykonane z poliwęglanu charakteryzują się wyjątkową trwałością i wytrzymałością. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie zarówno wysokich jak i niskich temperatur. Materiał, z którego wykonane są formy zapewnia idealnie błyszczącą powierzchnię wyrobów czekoladowych oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia matowych plam. Zapewnia również równomierne rozprowadzanie ciepła, co ma ogromne znaczenie podczas pracy z czekoladą. Dodatkową zaletą form wykonanych z poliwęglanu jest ich transparentna barwa, która pozwala na kontrolę podczas formowania kształtów. Ponadto materiał pod wpływem zmian temperatury kurczy się wolniej niż czekolada, co znacznie ułatwia proces wyjmowania kształtów z formy. Przed wlaniem czekolady, formę należy lekko podgrzać, co zapobiega zbyt dużej różnicy temperatur i tym samym zmętnieniu czekolady. Formy należy napełniać jedynie odpowiednio zatemperowaną czekoladą.
Zalety korzystania z form z poliwęglanu:
trwały i wytrzymały materiał gwarantuje niezawodność
odporność materiału na uszkodzenia mechaniczne oraz szeroki zakres temperatur
zapewnienie błyszczącej powierzchni wyrobów czekoladowych
równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz formy
możliwość kontrolowania wypełnienia formy - dzięki transparentnej barwie
łatwość wyjmowania kształtów z formy
SCHEMAT FORMY DO PRALIN:
Płynność czekolady decyduje o grubości korpusu oraz łamliwości produktów czekoladowych; bardziej płynna czekolada daje cieńszy oraz bardziej chrupiący korpus; ponadto korzystanie z czekolady o wyższej płynności pozwala na jednorazowe wypełnienie większych powierzchni przy mniejszym zużyciu czekolady; czekolada o wyższej płynności jest idealna do form posiadających więcej detali, jednak wymaga dwukrotnego a niekiedy trzykrotnego wypełnienia formy czekoladą.
Odpowiednio przeprowadzony proces temperowania czekolady zapewnia: satynowy połysk czekolady, doskonałą łamliwość, kurczliwość czekolady podczas chłodzenia (co ułatwia wyjmowanie czekoladek z formy).
Podczas produkcji pralin z nadzieniem należy upewnić się, że nadzienie jest wystarczająco gładkie i płynne. Temperatura nadzienia nie powinna być wyższa niż 28°C, wyższa temperatura może spowodować topnienie korpusu. Korpusy należy wypełniać pojedynczo, pilnując przy tym, by nie zabrudzić brzegów formy (zabrudzenie może powodować nieszczelność korpusów). Nie należy wypełniać korpusów do pełna, najlepiej pozostawić około 1,5 mm wolnej przestrzeni, która jest konieczna do właściwego zamknięcia czekoladki.
Indeks: CHOCOWORLD03
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie kwadratu
Indeks: CHOCOWORLD06
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin prostokąt
Indeks: CHOCOWORLD11
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie kwadratu
Indeks: CHOCOWORLD12
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie kwadratu
Indeks: CHOCOWORLD16
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie baniek
Indeks: CHOCOWORLD32
Marka: CHOCOLATE WORLD
Magnetyczna forma poliwęglanowa do pralin kwadrat
Indeks: CHOCOWORLD123
Marka: CHOCOLATE WORLD
Indeks: PAVONI347
Marka: PAVONI ITALIA
Wyjątkowo wytrzymałe i pojemne rękawy cukiernicze jednorazowego użytku o szerokim zastosowaniu w cukiernictwie i gastronomii.
Indeks: CHOCOWORLD06
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin prostokąt
Indeks: NOVACART47
Marka: NOVACART
Indeks: HANSBRUNNER51
Marka: HANS BRUNNER
Indeks: CHOCOWORLD11
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie kwadratu
Indeks: CHOCOWORLD150
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do tworzenia czekoladek i pralin nadziewanych w kształcie serca. Doskonale sprawdzi się do walentynkowych słodyczy.
Indeks: CHOCOWORLD133
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do wielkanocnych pralin w kształcie pisanek. Idealna do pralin nadziewanych i dekorowanych.
Indeks: CHOCOWORLD41
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie połówki jajka
Indeks: CHOCOWORLD12
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie kwadratu
Indeks: CHOCOWORLD165
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma do pralin z wytrzymałego poliwęglanu. Przeznaczona do tworzenia klasycznych i nadziewanych czekoladek w kształcie żabki.
Indeks: CHOCOWORLD148
Marka: CHOCOLATE WORLD
Walentynki nie mogą obejść się bez wyjątkowych czekoladek. Forma do kostek czekolady z sercem pozwala na przygotowanie wyjątkowo eleganckiego i słodkiego upominku.
Indeks: CACAOBARRY28
Marka: CACAO BARRY
Indeks: CHOCOWORLD151
Marka: CHOCOLATE WORLD
Klasyczny kształt + nowoczesne wnętrze = zaskakujące batony czekoladowe Profesjonalna forma z poliwęglanu do nadziewanych batonów czekoladowych o klasycznym kształcie.
Indeks: CHOCOWORLD46
Marka: CHOCOLATE WORLD
Indeks: CHOCOWORLD18
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie owoców morza
Indeks: CHOCOWORLD04
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin
Indeks: CHOCOWORLD161
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do pralin o owalnym kształcie. Dekoracyjne wykończenie w geometryczny wzór - idealnie sprawdzi się do pralin dekorowanych.
Indeks: HANSBRUNNER67
Marka: HANS BRUNNER
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie Kuli
Indeks: CHOCOWORLD05
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie piłki nożnej
Indeks: SILIKOMART263
Marka: SILIKOMART
Brązowa forma silikonowa w kształcie stożków ze złobieniami.
Indeks: CHOCOWORLD65
Marka: CHOCOLATE WORLD
CHOCOLATE MOULD STAR TRUFFLE ALEXANDRE BOURDEAUX
Indeks: CHOCOWORLD81
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do klasycznych pralin i czekoladek nadziewanych o kwadratowym kształcie. Przestrzenny wzór doskonale sprawdzi się do pralin dekorowanych.