Indeks: CHOCOWORLD03
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma do pralin Fantazyjny Kwadrat 1141CW Chocolate World
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie kwadratu
Kolekcja form do tworzenia dekoracyjnych pralin i czekoladek. Dopracowane klasyczne i nowoczesne wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie.
OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:
Formy do pracy z czekoladą wykonane z poliwęglanu charakteryzują się wyjątkową trwałością i wytrzymałością. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie zarówno wysokich jak i niskich temperatur. Materiał, z którego wykonane są formy zapewnia idealnie błyszczącą powierzchnię wyrobów czekoladowych oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia matowych plam. Zapewnia również równomierne rozprowadzanie ciepła, co ma ogromne znaczenie podczas pracy z czekoladą. Dodatkową zaletą form wykonanych z poliwęglanu jest ich transparentna barwa (niekiedy półtransparentna - lekko żółta), która pozwala na kontrolę podczas formowania kształtów. Ponadto materiał pod wpływem zmian temperatury kurczy się wolniej niż czekolada, co znacznie ułatwia proces wyjmowania kształtów z formy. Przed wlaniem czekolady, formę należy lekko podgrzać, co zapobiega zbyt dużej różnicy temperatur i tym samym zmętnieniu czekolady. Formy należy napełniać jedynie odpowiednio zatemperowaną czekoladą.
SPOSÓB WYPEŁNIANIA FORMY:
całość formy wypełniamy odpowiednio zatemperowaną czekoladą (o właściwej temperaturze i płynności),
czekoladę rozprowadzamy równomiernie po całej objętości wzoru,
pozostawiamy do momentu całkowitego zastygnięcia czekolady,
ostrożnie wyjmujemy gotowe czekoladki.
Formy doskonale sprawdzają się do tworzenia pralin nadziewanych oraz dekorowanych - zależnie od skomplikowania i gramatury kształtu.
ZALETY KORZYSTANIA Z FORM Z POLIWĘGLANU:
trwały i wytrzymały materiał gwarantuje niezawodność,
odporność materiału na uszkodzenia mechaniczne oraz szeroki zakres temperatur,
zapewnienie błyszczącej powierzchni wyrobów czekoladowych,
równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz formy,
możliwość kontrolowania wypełnienia formy - dzięki transparentnej barwie,
łatwość wyjmowania kształtów z formy.
CHOCOLADEVORM TONNETJE - LANA ORLOVA BAUER CW12111:
To forma z poliwęglanu do tworzenia nadziewanych i dekorowanych pralin w kształcie zaokrąglonego kwadratu.
Forma pozwala na jednorazowe przygotowanie 24 czekoladek o wadze około 12.5 gramów.
Przeznaczona jest do ręcznej i maszynowej produkcji wyrobów z czekolady.
Zaprojektowana i opracowana we współpracy z Laną Orlovą Bauer.
CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU | |
NAZWA HANDLOWA | CHOCOLADEVORM TONNETJE - LANA ORLOVA BAUER |
NUMER KATALOGOWY | CW12111 |
KSZTAŁT | ZAOKRĄGLONY KWADRAT |
WZÓR | GŁADKA POWIERZCHNIA |
TEMATYKA | UNIWERSALNA |
MATERIAŁ | POLIWĘGLAN (PÓŁTRANSPARENTNY) |
WYMIARY FORMY | DŁ. X SZER. X WYS. - 275 X 135 X 26 MM |
WYMIARY PRALIN | DŁ. X SZER. X WYS. - 25 X 25 X 20 MM |
OBJĘTOŚĆ PRALINY | 12.5 G |
ILOŚĆ PRALIN NA FORMĘ | 24 X 12.5 G |
OBJĘTOŚĆ FORMY | 24 X 12.5 G = 300 G |
RODZAJ | FORMA DO PRALIN I CZEKOLADEK |
PRZEZNACZENIE | FORMA DO PRODUKCJI RĘCZNEJ I MASZYNOWEJ |
ZASTOSOWANIE | PRALINY NADZIEWANE / PRALINY DEKOROWANE / CZEKOLADKI |
UKŁAD | 3 X 8 |
WYBÓR ODPOWIEDNIEJ PŁYNNOŚCI CZEKOLADY:
Płynność czekolady decyduje o grubości korpusu oraz łamliwości produktów czekoladowych; bardziej płynna czekolada daje cieńszy oraz bardziej chrupiący korpus; ponadto korzystanie z czekolady o wyższej płynności pozwala na jednorazowe wypełnienie większych powierzchni przy mniejszym zużyciu czekolady; czekolada o wyższej płynności jest idealna do form posiadających więcej detali, jednak wymaga dwukrotnego a niekiedy trzykrotnego wypełnienia formy czekoladą.
PROCES TEMPEROWANIA CZEKOLADY:
Odpowiednio przeprowadzony proces temperowania czekolady zapewnia: satynowy połysk czekolady, doskonałą łamliwość, kurczliwość czekolady podczas chłodzenia (co ułatwia wyjmowanie czekoladek z formy).
PRODUKCJA PRALIN Z NADZIENIEM:
Podczas produkcji pralin z nadzieniem należy upewnić się, że nadzienie jest wystarczająco gładkie i płynne. Temperatura nadzienia nie powinna być wyższa niż 28°C, wyższa temperatura może spowodować topnienie korpusu. Korpusy należy wypełniać pojedynczo, pilnując przy tym, by nie zabrudzić brzegów formy (zabrudzenie może powodować nieszczelność korpusów). Nie należy wypełniać korpusów do pełna, najlepiej pozostawić około 1,5 mm wolnej przestrzeni, która jest konieczna do właściwego zamknięcia czekoladki.
Indeks: CHOCOWORLD03
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie kwadratu
Indeks: CHOCOWORLD16
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie baniek
Indeks: CHOCOWORLD23
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie korony
Indeks: CHOCOWORLD123
Marka: CHOCOLATE WORLD
Indeks: CHOCOWORLD144
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do klasycznych pralin i czekoladek nadziewanych o kwadratowym kształcie. Przestrzenny wzór doskonale sprawdzi się do pralin dekorowanych.
Indeks: CHOCOWORLD41
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie połówki jajka
Indeks: PAVONI314
Marka: PAVONI ITALIA
Chocoflex - seria form silikonowych do pralin - materiał o pół-transparentnej barwie odporny na szeroki zakres temperatur.
Indeks: CHOCOWORLD167
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do klasycznych pralin i czekoladek nadziewanych. Przestrzenny wzór doskonale sprawdzi się do pralin dekorowanych.
Indeks: HANSBRUNNER16
Marka: HANS BRUNNER
Indeks: CHOCOWORLD03
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie kwadratu
Indeks: HANSBRUNNER125
Marka: HANS BRUNNER
Kolekcja form do tworzenia klasycznych, nowoczesnych, dekorowanych lub nadziewanych tabliczek czekolady. Dopracowane wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:
Indeks: CHOCOWORLD68
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie Kuli
Indeks: HANSBRUNNER29
Marka: HANS BRUNNER
Forma do pralin i czekoladek
Indeks: CHOCOWORLD134
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do wielkanocnych pralin w kształcie pisanek. Idealna do pralin nadziewanych i dekorowanych.
Indeks: CHOCOWORLD183
Marka: CHOCOLATE WORLD
Kolekcja form do tworzenia dekoracyjnych pralin i czekoladek. Dopracowane klasyczne i nowoczesne wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:
Indeks: HANSBRUNNER36
Marka: HANS BRUNNER
Walentynki nie mogą obejść się bez wyjątkowych czekoladek. Forma do pralin w kształcie ust pozwala na przygotowanie wyjątkowo eleganckiego i słodkiego upominku.
Indeks: CHOCOWORLD160
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu zaprojektowana i opracowana we współpracy z zespołem Dutch Patisserie Team. Oryginalny kształt doskonale sprawdzi się do tworzenia wyjątkowo dekoracyjnych czekoladek.
Indeks: CHOCOWORLD81
Marka: CHOCOLATE WORLD
Indeks: CHOCOWORLD84
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma do pralin i czekoladek
Indeks: CHOCOWORLD181
Marka: CHOCOLATE WORLD
Kolekcja form do tworzenia dekoracyjnych pralin i czekoladek. Dopracowane klasyczne i nowoczesne wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:
Indeks: CHOCOWORLD145
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma do uroczych czekoladek bożonarodzeniowych. Pozwala na przygotowanie siedmiu wzorów kwadratowych kostek czekolady - po trzy kostki na wzór.
Indeks: CHOCOWORLD120
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma na 24 praliny w kształcie dyni.
Indeks: CHOCOWORLD142
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do pralin o klasycznym kształcie półkuli. Idealna do pralin nadziewanych i dekorowanych oraz okrągłych trufli.