• Szkolenie Monin 8 maja

  • IMBIROWA BAZA DO LEMONIADY

forma z poliwęglanu do nowoczesnych trójkątnych pralin
  • forma z poliwęglanu do nowoczesnych trójkątnych pralin
  • forma z poliwęglanu do nowoczesnych trójkątnych pralin
  • forma z poliwęglanu do nowoczesnych trójkątnych pralin
  • forma z poliwęglanu do nowoczesnych trójkątnych pralin
  • forma z poliwęglanu do nowoczesnych trójkątnych pralin

CF0255 DOME AFGERONDE SPEERPUNT CHOCOLATE WORLD - forma z poliwęglanu do pralin - nowoczesny trójkąt

CHOCOWORLD193

Kolekcja form do tworzenia dekoracyjnych pralin i czekoladek. Dopracowane klasyczne i nowoczesne wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie.

OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:

105,00 zł
Brutto
Ilość
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Opis

Formy do pracy z czekoladą wykonane z poliwęglanu charakteryzują się wyjątkową trwałością i wytrzymałością. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie zarówno wysokich jak i niskich temperatur. Materiał, z którego wykonane są formy zapewnia idealnie błyszczącą powierzchnię wyrobów czekoladowych oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia matowych plam. Zapewnia również równomierne rozprowadzanie ciepła, co ma ogromne znaczenie podczas pracy z czekoladą. Dodatkową zaletą form wykonanych z poliwęglanu jest ich transparentna barwa (niekiedy półtransparentna - lekko żółta), która pozwala na kontrolę podczas formowania kształtów. Ponadto materiał pod wpływem zmian temperatury kurczy się wolniej niż czekolada, co znacznie ułatwia proces wyjmowania kształtów z formy. Przed wlaniem czekolady, formę należy lekko podgrzać, co zapobiega zbyt dużej różnicy temperatur i tym samym zmętnieniu czekolady. Formy należy napełniać jedynie odpowiednio zatemperowaną czekoladą.

SPOSÓB WYPEŁNIANIA FORMY:

  • całość formy wypełniamy odpowiednio zatemperowaną czekoladą (o właściwej temperaturze i płynności),

  • czekoladę rozprowadzamy równomiernie po całej objętości wzoru,

  • pozostawiamy do momentu całkowitego zastygnięcia czekolady,

  • ostrożnie wyjmujemy gotowe czekoladki.

Formy doskonale sprawdzają się do tworzenia pralin nadziewanych oraz dekorowanych - zależnie od skomplikowania i gramatury kształtu.

ZALETY KORZYSTANIA Z FORM Z POLIWĘGLANU:

  • trwały i wytrzymały materiał gwarantuje niezawodność,

  • odporność materiału na uszkodzenia mechaniczne oraz szeroki zakres temperatur,

  • zapewnienie błyszczącej powierzchni wyrobów czekoladowych,

  • równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz formy,

  • możliwość kontrolowania wypełnienia formy - dzięki transparentnej barwie,

  • łatwość wyjmowania kształtów z formy.

CHOCOLADEVORM DOME AFGERONDE SPEERPUNT CF0255:

  • To forma z poliwęglanu do tworzenia nadziewanych i dekorowanych pralin w kształcie nowoczesnego trójkąta.

  • Forma pozwala na jednorazowe przygotowanie 24 czekoladek o wadze około 8.5 gramów.

  • Przeznaczona jest do ręcznej i maszynowej produkcji wyrobów z czekolady.

CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU
NAZWA HANDLOWA CHOCOLADEVORM DOME AFGERONDE SPEERPUNT 
NUMER KATALOGOWY CF0255
KSZTAŁT SZPICZASTY / TRÓJKĄTNY / TRÓJWYMIAROWY
WZÓR GŁADKA POWIERZCHNIA 
TEMATYKA UNIWERSALNA
MATERIAŁ POLIWĘGLAN (PÓŁTRANSPARENTNY)
WYMIARY FORMY DŁ. X SZER. X WYS. - 275 X 135 X 30 MM
WYMIARY PRALIN DŁ. X SZER. X WYS. - 30 X 24 X 25 MM
OBJĘTOŚĆ PRALINY 8.5 G
ILOŚĆ PRALIN NA FORMĘ 24 X 8.5 G
OBJĘTOŚĆ FORMY 24 X 8.5 G = 204 G
RODZAJ FORMA DO PRALIN I CZEKOLADEK
PRZEZNACZENIE FORMA DO PRODUKCJI RĘCZNEJ I MASZYNOWEJ
ZASTOSOWANIE PRALINY NADZIEWANE / PRALINY DEKOROWANE / CZEKOLADKI
UKŁAD 3 X 8

WYBÓR ODPOWIEDNIEJ PŁYNNOŚCI CZEKOLADY:

Płynność czekolady decyduje o grubości korpusu oraz łamliwości produktów czekoladowych; bardziej płynna czekolada daje cieńszy oraz bardziej chrupiący korpus; ponadto korzystanie z czekolady o wyższej płynności pozwala na jednorazowe wypełnienie większych powierzchni przy mniejszym zużyciu czekolady; czekolada o wyższej płynności jest idealna do form posiadających więcej detali, jednak wymaga dwukrotnego a niekiedy trzykrotnego wypełnienia formy czekoladą.

PROCES TEMPEROWANIA CZEKOLADY:

Odpowiednio przeprowadzony proces temperowania czekolady zapewnia: satynowy połysk czekolady, doskonałą łamliwość, kurczliwość czekolady podczas chłodzenia (co ułatwia wyjmowanie czekoladek z formy).

PRODUKCJA PRALIN Z NADZIENIEM:

Podczas produkcji pralin z nadzieniem należy upewnić się, że nadzienie jest wystarczająco gładkie i płynne. Temperatura nadzienia nie powinna być wyższa niż 28°C, wyższa temperatura może spowodować topnienie korpusu. Korpusy należy wypełniać pojedynczo, pilnując przy tym, by nie zabrudzić brzegów formy (zabrudzenie może powodować nieszczelność korpusów). Nie należy wypełniać korpusów do pełna, najlepiej pozostawić około 1,5 mm wolnej przestrzeni, która jest konieczna do właściwego zamknięcia czekoladki.

Szczegóły produktu
CHOCOWORLD193
3 Przedmioty
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Zobacz także

Indeks: HANSBRUNNER108

Marka: HANS BRUNNER

HB-0904-S PRALINE ACHTECKING HANS BRUNNER - forma z poliwęglanu do pralin - dekoracyjny ośmiokąt

Kolekcja form do tworzenia klasycznych, nadziewanych lub dekorowanych pralin. Dopracowane wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:

Cena 106,00 zł
Więcej
OBECNIE BRAK NA STANIE
20 innych produktów w tej samej kategorii:

Indeks: CHOCOWORLD186

Marka: CHOCOLATE WORLD

Forma do jajka 7 cm CW12108 EI MET RONDJES CHOCOLATE WORLD - połówka jajka z wzorem okręgów

Sezonowa kolekcja form do tworzenia wielkanocnych pralin i czekoladek. Dopracowane klasyczne i nowoczesne wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:

Cena 105,00 zł
Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Indeks: HANSBRUNNER113

Marka: HANS BRUNNER

HB-9174-S QUADRATPRALINE KOANI HANS BRUNNER - forma z poliwęglanu do pralin - kwadrat w strukturalny wzór

Kolekcja form do tworzenia klasycznych, nadziewanych lub dekorowanych pralin. Dopracowane wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:

Cena 106,00 zł
Więcej
OBECNIE BRAK NA STANIE

Indeks: CHOCOWORLD185

Marka: CHOCOLATE WORLD

CW12105 HALFRONDE REEP MET IJSSCHERVEN CHOCOLATE WORLD - forma z poliwęglanu do pralin - zaokrąglony blok w geometryczny wzór

Kolekcja form do tworzenia dekoracyjnych pralin i czekoladek. Dopracowane klasyczne i nowoczesne wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:

Cena 105,00 zł
Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Indeks: HANSBRUNNER125

Marka: HANS BRUNNER

HB-9201-PC NAPOLITAIN FOSSIL HANS BRUNNER - forma z poliwęglanu do tabliczek czekolady - mini tabliczki z wzorem skamieniałości

Kolekcja form do tworzenia klasycznych, nowoczesnych, dekorowanych lub nadziewanych tabliczek czekolady. Dopracowane wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:

Cena 106,00 zł
Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE