• Szkolenie Monin 8 maja

  • IMBIROWA BAZA DO LEMONIADY

forma z poliwęglanu do mini pralin w kształcie ziarna kakaowca
  • forma z poliwęglanu do mini pralin w kształcie ziarna kakaowca
  • forma z poliwęglanu do mini pralin w kształcie ziarna kakaowca
  • forma z poliwęglanu do mini pralin w kształcie ziarna kakaowca
  • forma z poliwęglanu do mini pralin w kształcie ziarna kakaowca
  • forma z poliwęglanu do mini pralin w kształcie ziarna kakaowca

CW1919 MINI CACAOBOON 19 MM DUBBEL MODEL CHOCOLATE WORLD - forma z poliwęglanu do mini pralin - ziarno kakaowca - dł. 19 mm

CHOCOWORLD113

Kolekcja form do tworzenia dekoracyjnych pralin i czekoladek. Dopracowane klasyczne i nowoczesne wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie.

OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:

95,00 zł
Brutto
Ilość
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Opis

Formy do pracy z czekoladą wykonane z poliwęglanu charakteryzują się wyjątkową trwałością i wytrzymałością. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie zarówno wysokich jak i niskich temperatur. Materiał, z którego wykonane są formy zapewnia idealnie błyszczącą powierzchnię wyrobów czekoladowych oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia matowych plam. Zapewnia również równomierne rozprowadzanie ciepła, co ma ogromne znaczenie podczas pracy z czekoladą. Dodatkową zaletą form wykonanych z poliwęglanu jest ich transparentna barwa (niekiedy półtransparentna - lekko żółta), która pozwala na kontrolę podczas formowania kształtów. Ponadto materiał pod wpływem zmian temperatury kurczy się wolniej niż czekolada, co znacznie ułatwia proces wyjmowania kształtów z formy. Przed wlaniem czekolady, formę należy lekko podgrzać, co zapobiega zbyt dużej różnicy temperatur i tym samym zmętnieniu czekolady. Formy należy napełniać jedynie odpowiednio zatemperowaną czekoladą.

SPOSÓB WYPEŁNIANIA FORMY:

  • całość formy wypełniamy odpowiednio zatemperowaną czekoladą (o właściwej temperaturze i płynności),

  • czekoladę rozprowadzamy równomiernie po całej objętości wzoru,

  • pozostawiamy do momentu całkowitego zastygnięcia czekolady,

  • ostrożnie wyjmujemy gotowe czekoladki.

Formy doskonale sprawdzają się do tworzenia pralin nadziewanych oraz dekorowanych - zależnie od skomplikowania i gramatury kształtu.

ZALETY KORZYSTANIA Z FORM Z POLIWĘGLANU:

  • trwały i wytrzymały materiał gwarantuje niezawodność,

  • odporność materiału na uszkodzenia mechaniczne oraz szeroki zakres temperatur,

  • zapewnienie błyszczącej powierzchni wyrobów czekoladowych,

  • równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz formy,

  • możliwość kontrolowania wypełnienia formy - dzięki transparentnej barwie,

  • łatwość wyjmowania kształtów z formy.

CW1919 MINI CACAOBOON DUBBEL MODEL:

  • To forma z poliwęglanu do tworzenia małych pralin w kształcie ziarna kakaowca - dł. 19 mm.

  • Forma z serii "dubbel model" pozwala na tworzenie połówki wzoru lub całego wzoru składającego się z dwóch połówek.

  • Forma pozwala na produkcję mini czekoladek 2D - połówka ziarna kakaowca oraz czekoladek 3D - całe ziarno kakaowca.

  • Forma pozwala na jednorazowe przygotowanie 63 czekoladek 2D o wadze około 0.6 grama.

  • Forma pozwala na jednorazowe przygotowanie 31 czekoladek 3D o wadze około 1.2 grama.

  • Przeznaczona jest do ręcznej i maszynowej produkcji wyrobów z czekolady.

CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU
NAZWA HANDLOWA CW1919 MINI CACAOBOON DUBBEL MODEL
NUMER KATALOGOWY CW1919
KSZTAŁT ZIARNO KAKAOWCA
WZÓR 2D LUB 3D
TEMATYKA UNIWERSALNA
MATERIAŁ POLIWĘGLAN (PÓŁTRANSPARENTNY)
WYMIARY FORMY DŁ. X SZER. X WYS. - 275 X 135 X 24 MM
WYMIARY PRALIN DŁ. X SZER. X WYS. - 19 X 9 X 4 MM
OBJĘTOŚĆ PRALINY 0.6 G
ILOŚĆ PRALIN NA FORMĘ 63 X 0.6 G
OBJĘTOŚĆ FORMY 63 X 0.6 G = 37.8 G
RODZAJ FORMA DO MINI PRALIN I CZEKOLADEK - DUBBEL MODEL
PRZEZNACZENIE FORMA DO PRODUKCJI RĘCZNEJ I MASZYNOWEJ
ZASTOSOWANIE PRALINY 2D / PRALINY 3D / DEKORACJE CZEKOLADOWE
UKŁAD 7 X 9

WYBÓR ODPOWIEDNIEJ PŁYNNOŚCI CZEKOLADY:

Płynność czekolady decyduje o grubości korpusu oraz łamliwości produktów czekoladowych; bardziej płynna czekolada daje cieńszy oraz bardziej chrupiący korpus; ponadto korzystanie z czekolady o wyższej płynności pozwala na jednorazowe wypełnienie większych powierzchni przy mniejszym zużyciu czekolady; czekolada o wyższej płynności jest idealna do form posiadających więcej detali, jednak wymaga dwukrotnego a niekiedy trzykrotnego wypełnienia formy czekoladą.

PROCES TEMPEROWANIA CZEKOLADY:

Odpowiednio przeprowadzony proces temperowania czekolady zapewnia: satynowy połysk czekolady, doskonałą łamliwość, kurczliwość czekolady podczas chłodzenia (co ułatwia wyjmowanie czekoladek z formy).

PRODUKCJA PRALIN Z NADZIENIEM:

Podczas produkcji pralin z nadzieniem należy upewnić się, że nadzienie jest wystarczająco gładkie i płynne. Temperatura nadzienia nie powinna być wyższa niż 28°C, wyższa temperatura może spowodować topnienie korpusu. Korpusy należy wypełniać pojedynczo, pilnując przy tym, by nie zabrudzić brzegów formy (zabrudzenie może powodować nieszczelność korpusów). Nie należy wypełniać korpusów do pełna, najlepiej pozostawić około 1,5 mm wolnej przestrzeni, która jest konieczna do właściwego zamknięcia czekoladki.

Szczegóły produktu
CHOCOWORLD113
7 Przedmioty
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Zobacz także

Indeks: CHOCOWORLD46

Marka: CHOCOLATE WORLD

CW2370 CACAOBOON 75 MM DUBBEL MODEL CHOCOLATE WORLD - forma z poliwęglanu do pralin - ziarno kakaowca - dł. 75 mm

Kolekcja form do tworzenia dekoracyjnych pralin i czekoladek. Dopracowane klasyczne i nowoczesne wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:

Cena 127,00 zł
Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Indeks: HANSBRUNNER132

Marka: HANS BRUNNER

HB-7028-S PRALINE POD HANS BRUNNER - forma z poliwęglanu do pralin - kwadrat z wzorem ziarno kakaowca

Kolekcja form do tworzenia klasycznych, nadziewanych lub dekorowanych pralin. Dopracowane wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:

Cena 106,00 zł
Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE
20 innych produktów w tej samej kategorii:

Indeks: HANSBRUNNER112

Marka: HANS BRUNNER

HB-9169-PC BRILLANT RIEGEL HANS BRUNNER - forma z poliwęglanu do batonów czekoladowych - struktura diamentu

Kolekcja form do tworzenia klasycznych, nowoczesnych, dekorowanych lub nadziewanych batonów czekoladowych. Dopracowane wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:

Cena 106,00 zł
Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Indeks: HANSBRUNNER108

Marka: HANS BRUNNER

HB-0904-S PRALINE ACHTECKING HANS BRUNNER - forma z poliwęglanu do pralin - dekoracyjny ośmiokąt

Kolekcja form do tworzenia klasycznych, nadziewanych lub dekorowanych pralin. Dopracowane wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:

Cena 106,00 zł
Więcej
OBECNIE BRAK NA STANIE

Indeks: CHOCOWORLD187

Marka: CHOCOLATE WORLD

CW12111 TONNETJE - LANA ORLOVA BAUER CHOCOLATE WORLD - forma z poliwęglanu do pralin - zaokrąglony kwadrat

Kolekcja form do tworzenia dekoracyjnych pralin i czekoladek. Dopracowane klasyczne i nowoczesne wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:

Cena 105,00 zł
Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Indeks: CHOCOWORLD19

Marka: CHOCOLATE WORLD

CW2361 TRUFFEL DUBBEL MODEL CHOCOLATE WORLD - forma z poliwęglanu do pralin - dekoracyjne okrągłe trufle

Kolekcja form do tworzenia dekoracyjnych pralin i czekoladek. Dopracowane klasyczne i nowoczesne wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:

Cena 117,50 zł
Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE