
Indeks: PAPILART57
Marka: PapilArt
∅ 8 cm PODKŁADKA ZŁOTA RO08 PAPILART cienkie krążki pod monoporcje
Indeks: PAPILART57
Marka: PapilArt
Indeks: PAPILART136
Marka: PapilArt
Indeks: LIV04
Marka: SEMPRE
Ozdobne pudełko przeznaczone do kontaktu z żywnością
Formy do pracy z czekoladą wykonane z poliwęglanu charakteryzują się wyjątkową trwałością i wytrzymałością. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie zarówno wysokich jak i niskich temperatur. Materiał, z którego wykonane są formy zapewnia idealnie błyszczącą powierzchnię wyrobów czekoladowych oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia matowych plam. Zapewnia również równomierne rozprowadzanie ciepła, co ma ogromne znaczenie podczas pracy z czekoladą. Dodatkową zaletą form wykonanych z poliwęglanu jest ich transparentna barwa, która pozwala na kontrolę podczas formowania kształtów. Ponadto materiał pod wpływem zmian temperatury kurczy się wolniej niż czekolada, co znacznie ułatwia proces wyjmowania kształtów z formy. Przed wlaniem czekolady, formę należy lekko podgrzać, co zapobiega zbyt dużej różnicy temperatur i tym samym zmętnieniu czekolady. Formy należy napełniać jedynie odpowiednio zatemperowaną czekoladą.
SCHEMAT FORMY DO TABLICZEK CZEKOLADY:
Płynność czekolady decyduje o grubości korpusu oraz łamliwości produktów czekoladowych; bardziej płynna czekolada daje cieńszy oraz bardziej chrupiący korpus; ponadto korzystanie z czekolady o wyższej płynności pozwala na jednorazowe wypełnienie większych powierzchni przy mniejszym zużyciu czekolady; czekolada o wyższej płynności jest idealna do form posiadających więcej detali, jednak wymaga dwukrotnego a niekiedy trzykrotnego wypełnienia formy czekoladą.
Odpowiednio przeprowadzony proces temperowania czekolady zapewnia: satynowy połysk czekolady, doskonałą łamliwość, kurczliwość czekolady podczas chłodzenia (co ułatwia wyjmowanie czekoladek z formy).
Podczas produkcji pralin z nadzieniem należy upewnić się, że nadzienie jest wystarczająco gładkie i płynne. Temperatura nadzienia nie powinna być wyższa niż 28°C, wyższa temperatura może spowodować topnienie korpusu. Korpusy należy wypełniać pojedynczo, pilnując przy tym, by nie zabrudzić brzegów formy (zabrudzenie może powodować nieszczelność korpusów). Nie należy wypełniać korpusów do pełna, najlepiej pozostawić około 1,5 mm wolnej przestrzeni, która jest konieczna do właściwego zamknięcia czekoladki.
PROFIL CHOCOLATE WORLD NA INSTAGRAM
Indeks: CALLEBAUT03
Marka: CALLEBAUT
Ciemna belgijska czekolada o bardzo intensywnym smaku z mocnymi nutami prażonego ziarna kakao oraz lekkimi nutami owoców. Obniżona zawartość cukru i kremowa konsystencja. Doskonała do nadawania intensywnego smaku.
Indeks: HANSBRUNNER97
Marka: HANS BRUNNER
Seria oryginalnych form do tworzenia bożonarodzeniowych tabliczek czekolady. Proste kształty i wzory idealnie sprawdzą się do przygotowywania dekoracyjnych tabliczek z dodatkami.
Indeks: HANSBRUNNER75
Marka: HANS BRUNNER
Indeks: CHOCOWORLD136
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do prostokątnych kawałków czekolady z wzorem. Klasyczny wzór doskonale sprawdzi się do tworzenia eleganckich czekoladek.
Indeks: SILIKOMART61
Marka: SILIKOMART
Indeks: CHOCOWORLD127
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma z poliwęglanu to tworzenia kwadratowych tabliczek czekolady. Forma pozwala na jednorazowe przygotowanie trzech tabliczek z dziewięcioma zaokrąglonymi kostkami. Profesjonalna forma, która doskonale sprawdzi się również w domowej pracowni czekoladowej.
Indeks: HANSBRUNNER93
Marka: HANS BRUNNER
Seria bardzo prostych, a zarazem oryginalnych form do tworzenia tabliczek czekolady. Proste kształty i wzory idealnie sprawdzą się do przygotowywania dekoracyjnych tabliczek z dodatkami.
Indeks: HANSBRUNNER95
Marka: HANS BRUNNER
Seria oryginalnych form do tworzenia bożonarodzeniowych tabliczek czekolady. Proste kształty i wzory idealnie sprawdzą się do przygotowywania dekoracyjnych tabliczek z dodatkami.
Indeks: CHOCOWORLD17
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa na 3 tabliczki czekolady
Indeks: SILIKOMART531
Marka: SILIKOMART
Profesjonalna forma do pralin wykonana z Tritanu™.
Indeks: HANSBRUNNER60
Marka: HANS BRUNNER
Seria oryginalnych form do tworzenia walentynkowych tabliczek czekolady. Proste kształty i wzory idealnie sprawdzą się do przygotowywania dekoracyjnych tabliczek z dodatkami.
Indeks: HANSBRUNNER92
Marka: HANS BRUNNER
Seria oryginalnych form do tworzenia wielkanocnych tabliczek czekolady. Proste kształty i wzory idealnie sprawdzą się do przygotowywania dekoracyjnych tabliczek z dodatkami.
Indeks: CHOCOWORLD79
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa na 2 tabliczki czekolady
Indeks: PAVONI282
Marka: PAVONI ITALIA
Indeks: PAVONI215
Marka: PAVONI ITALIA
Indeks: PAVONI321
Marka: PAVONI ITALIA
Seria eleganckich, wyrafinowanych i innowacyjnych interpretacji, które powstały na bazie podstawowego kształtu tabliczki czekolady. Forma pozwala na jednorazowe przygotowanie trzech tabliczek czekolady o klasycznej gramaturze - 100 g.
Indeks: HANSBRUNNER90
Marka: HANS BRUNNER
Seria oryginalnych form do tworzenia wielkanocnych tabliczek czekolady. Proste kształty i wzory idealnie sprawdzą się do przygotowywania dekoracyjnych tabliczek z dodatkami.
Indeks: PAVONI233
Marka: PAVONI ITALIA