
Indeks: PAPILART57
Marka: PapilArt
∅ 8 cm PODKŁADKA ZŁOTA RO08 PAPILART cienkie krążki pod monoporcje
Indeks: PAPILART57
Marka: PapilArt
Indeks: PAPILART136
Marka: PapilArt
Indeks: LIV04
Marka: SEMPRE
Ozdobne pudełko przeznaczone do kontaktu z żywnością
Seria eleganckich, wyrafinowanych i innowacyjnych interpretacji, które powstały na bazie podstawowego kształtu tabliczki czekolady. Forma pozwala na jednorazowe przygotowanie trzech tabliczek czekolady o klasycznej gramaturze - 100 g.
Seria eleganckich, wyrafinowanych i innowacyjnych interpretacji, które powstały na bazie podstawowego kształtu tabliczki czekolady. Wyjątkowo kreatywne kształty powstały w wyniku międzynarodowej współpracy profesjonalistów, którzy opracowali serie innowacyjnych form do tworzenia tabliczek czekolady o klasycznej gramaturze (100 g). Formy pozwalają na jednorazowe przygotowanie trzech tabliczek czekolady (schemat poniżej).
Formy charakteryzuje wysoka jakość wykonania i odwzorowania kształtów. Wykonane zostały z tritanu, jest to nowoczesne tworzywo charakteryzujące się wysoką odpornością i elastycznością. Formy wykazują wysoką odporność na uderzenia, zarysowania i wgniecenia oraz zapewniają całkowitą niezawodność.
Są bezpieczne w kontakcie z żywnością oraz odporne na chłodzenie, mrożenie i szokowe zamrażanie. Ponadto wyroby czekoladowe są łatwe do wyjęcia z formy oraz mają idealnie błyszczącą powierzchnię. Do produkcji pralin należy wybierać czekoladę o wyższej płynności (o oznaczeniu płynności - trzy lub cztery krople). Przed wlaniem czekolady formę należy lekko podgrzać, zapobiega to zbyt dużej różnicy temperatur i tym samym zmętnieniu czekolady. Formy należy wypełniać jedynie odpowiednio zatemperowaną czekoladą.
Warunki użytkowania form do tabliczek czekolady wykonanych z tritanu:
formy wykazują odporność na działanie kwasów mineralnych, tłuszczu, olejów oraz alkoholu
charakteryzują się stabilnością w utrzymaniu kształtów i wymiarów pod wpływem działania wysokich i niskich temperatur
formy są odpowiednio twarde i elastyczne
wykazują odporność na działanie temperatur w zakresie od (-) 40°C do (+) 120°C
zaleca się ręczne czyszczenie form lub mycie w zmywarce przy użyciu delikatnych środków czyszczących
do czyszczenia nie należy używać ostrych gąbek, które mogą zarysować powierzchnię formy
form nie należy stosować w kuchence mikrofalowej
chronić przed bezpośrednim kontaktem ze źródłem ciepła i otwartym ogniem (np. kuchenki gazowej)
SCHEMAT FORMY DO TABLICZEK CZEKOLADY:
Płynność czekolady decyduje o grubości korpusu oraz łamliwości produktów czekoladowych; bardziej płynna czekolada daje cieńszy oraz bardziej chrupiący korpus; ponadto korzystanie z czekolady o wyższej płynności pozwala na jednorazowe wypełnienie większych powierzchni przy mniejszym zużyciu czekolady; czekolada o wyższej płynności jest idealna do form posiadających więcej detali, jednak wymaga dwukrotnego a niekiedy trzykrotnego wypełnienia formy czekoladą. Do tabliczek czekoladowych doskonale nadają się czekolady o płynności oznaczonej jako jak 3/5 kropli.
Odpowiednio przeprowadzony proces temperowania czekolady zapewnia: satynowy połysk czekolady, doskonałą łamliwość, kurczliwość czekolady podczas chłodzenia (co ułatwia wyjmowanie czekoladek z formy).
Podczas produkcji pralin (lub tabliczek czekolady) z nadzieniem należy upewnić się, że nadzienie jest wystarczająco gładkie i płynne. Temperatura nadzienia nie powinna być wyższa niż 28°C, wyższa temperatura może spowodować topnienie korpusu. Korpusy należy wypełniać pojedynczo, pilnując przy tym, by nie zabrudzić brzegów formy (zabrudzenie może powodować nieszczelność korpusów). Nie należy wypełniać korpusów do pełna, najlepiej pozostawić około 1,5 mm wolnej przestrzeni, która jest konieczna do właściwego zamknięcia czekoladki.
Indeks: PAVONI320
Marka: PAVONI ITALIA
Seria eleganckich, wyrafinowanych i innowacyjnych interpretacji, które powstały na bazie podstawowego kształtu tabliczki czekolady. Forma pozwala na jednorazowe przygotowanie trzech tabliczek czekolady o klasycznej gramaturze - 100 g.
Indeks: PAVONI321
Marka: PAVONI ITALIA
Seria eleganckich, wyrafinowanych i innowacyjnych interpretacji, które powstały na bazie podstawowego kształtu tabliczki czekolady. Forma pozwala na jednorazowe przygotowanie trzech tabliczek czekolady o klasycznej gramaturze - 100 g.
Indeks: PAVONI322
Marka: PAVONI ITALIA
Seria eleganckich, wyrafinowanych i innowacyjnych interpretacji, które powstały na bazie podstawowego kształtu tabliczki czekolady. Forma pozwala na jednorazowe przygotowanie trzech tabliczek czekolady o klasycznej gramaturze - 100 g.
Indeks: MODECOR198/7
Marka: MODECOR
Indeks: CHOCOWORLD26
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma do pralin Zaokrąglony Stożek 1433CW Chocolate World
Indeks: CALLEBAUT04
Marka: CALLEBAUT
Uniwersalna ciemna belgijska czekolada o zrównoważonym smaku z dominującymi nutami kakao oraz owocowymi nutami. Optymalna płynność czekolady czyni ją uniwersalną w zastosowaniu - zarówno w cukiernictwie, gastronomi jak i przy produkcji lodów.
Indeks: MIXIT111
Marka: MIXIT
Chrupiące, pełne smaku, aromatu i witamin owoce suszone mrozem, to zdrowa przekąska i idealny dodatek do posiłków i wypieków. Idealnie sprawdzą się również do dekorowania czekolady oraz różnego rodzaju deserów czy monoporcji.
Indeks: CHOCOWORLD124
Marka: CHOCOLATE WORLD
Indeks: PAVONI321
Marka: PAVONI ITALIA
Seria eleganckich, wyrafinowanych i innowacyjnych interpretacji, które powstały na bazie podstawowego kształtu tabliczki czekolady. Forma pozwala na jednorazowe przygotowanie trzech tabliczek czekolady o klasycznej gramaturze - 100 g.
Indeks: CHOCOWORLD17
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa na 3 tabliczki czekolady
Indeks: HANSBRUNNER58
Marka: HANS BRUNNER
Seria oryginalnych form do tworzenia bożonarodzeniowych tabliczek czekolady. Proste kształty i wzory idealnie sprawdzą się do przygotowywania dekoracyjnych tabliczek z dodatkami.
Indeks: HANSBRUNNER97
Marka: HANS BRUNNER
Seria oryginalnych form do tworzenia bożonarodzeniowych tabliczek czekolady. Proste kształty i wzory idealnie sprawdzą się do przygotowywania dekoracyjnych tabliczek z dodatkami.
Indeks: CHOCOWORLD79
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa na 2 tabliczki czekolady
Indeks: SILIKOMART61
Marka: SILIKOMART
Indeks: HANSBRUNNER93
Marka: HANS BRUNNER
Seria bardzo prostych, a zarazem oryginalnych form do tworzenia tabliczek czekolady. Proste kształty i wzory idealnie sprawdzą się do przygotowywania dekoracyjnych tabliczek z dodatkami.
Indeks: CHOCOWORLD143
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do tworzenia tabliczek czekolady w wersji mini. Idealna do tworzenia dekoracji i drobnych upominków.
Indeks: HANSBRUNNER60
Marka: HANS BRUNNER
Seria oryginalnych form do tworzenia walentynkowych tabliczek czekolady. Proste kształty i wzory idealnie sprawdzą się do przygotowywania dekoracyjnych tabliczek z dodatkami.
Indeks: HANSBRUNNER76
Marka: HANS BRUNNER
Indeks: HANSBRUNNER75
Marka: HANS BRUNNER
Indeks: CHOCOWORLD121
Marka: CHOCOLATE WORLD
Indeks: CHOCOWORLD127
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma z poliwęglanu to tworzenia kwadratowych tabliczek czekolady. Forma pozwala na jednorazowe przygotowanie trzech tabliczek z dziewięcioma zaokrąglonymi kostkami. Profesjonalna forma, która doskonale sprawdzi się również w domowej pracowni czekoladowej.
Indeks: HANSBRUNNER101
Marka: HANS BRUNNER
Seria oryginalnych form do tworzenia wielkanocnych tabliczek czekolady. Proste kształty i wzory idealnie sprawdzą się do przygotowywania dekoracyjnych tabliczek z dodatkami.
Indeks: PAVONI283
Marka: PAVONI ITALIA
Indeks: HANSBRUNNER51
Marka: HANS BRUNNER
Indeks: HANSBRUNNER92
Marka: HANS BRUNNER
Seria oryginalnych form do tworzenia wielkanocnych tabliczek czekolady. Proste kształty i wzory idealnie sprawdzą się do przygotowywania dekoracyjnych tabliczek z dodatkami.
Seria eleganckich, wyrafinowanych i innowacyjnych interpretacji, które powstały na bazie podstawowego kształtu tabliczki czekolady. Forma pozwala na jednorazowe przygotowanie trzech tabliczek czekolady o klasycznej gramaturze - 100 g.