Dynia, forma do trójwymiarowych bomb czekoladowych na Halloween!
Bomby czekoladowe to doskonały sposób na szybkie i efektowne przygotowanie gorącej czekolady z dodatkami.
Przezroczysta forma do odlewania czekolady wykonana jest z tworzywa przeznaczonego do kontaktu z żywnością. Kształt formowany jest termicznie, dlatego do pracy z formą nie nalży używać zbyt gorącej czekolady. Dodatkowo forma nie nadaje się do mycia w zmywarce. Przed pierwszym oraz po każdym następnym użyciu formą należy dokładnie umyć. Zalecane jest mycie ręczne w ciepłej wodzie z dodatkiem delikatnych środków do zmywania.
Forma składa się z dwóch części (elementów).
Jedna pozwala na przygotowanie dolnej części wzoru.
Druga służy do przygotowania górnej części wzoru.
Całość formy zapewnia uzyskanie trójwymiarowego kształtu.
Forma pozwala na jednorazowe przygotowanie trzech trójwymiarowych bomb czekoladowych w kształcie Dyni!
Jak używać formy do bomb czekoladowych?
- rozpuścić czekoladę lub polewę czekoladą zgodnie z instrukcją na opakowaniu (czekolady lub polewy),
- wypełnić otwory formy do około 1/3 pojemności roztopioną czekoladą lub polewą,
- za pomocą pędzelka rozprowadzić równomiernie czekoladę po całej powierzchni otworu (kształtu),
- wypełnioną formę umieścić w lodówce do momentu zastygnięcia czekolady,
- delikatnie wyjąć zastygniętą czekoladę z formy, można delikatnie podważyć ją nożem,
- wypełnić (dolny) kształt słodkimi dodatkami,
- podgrzać delikatnie brzeg drugiego (górnego) elementu, np. o dno rozgrzanego garnka lub patelni,
- połączyć ze sobą dwa elementy kształtu.
Wskazówka! Aby łatwo skleić ze sobą dwa elementy kształtu, zamiast podgrzewania krawędzi, możesz je posmarować cienką warstwą rozpuszczonej czekolady lub polewy. Bomby czekoladowe możesz dowolnie udekorować przy użyciu barwników spożywczych.
Stwórz własną bombę czekoladową:
Jaką czekoladę wybrać do wypełnienia formy?
Do wypełnienia bomb czekoladowych w kształcie dyni idealnie sprawdzi się czekolada pomarańczowa, lub biała czekolada, którą łatwo zabarwisz przy użyciu kolorowego tłuszczu kakaowego!
Czym napełnić bomby czekoladowe?
Bomby czekoladowe najlepiej wypełnić kakao lub czekoladą w proszku.
Do napełnienia bomb idealnie sprawdzą się także pianki cukrowe i kolorowe posypki.
Jak udekorować gorącą czekoladę?
Idealnym uzupełnieniem gorącej czekolady będzie bita śmietana.
Możesz użyć także słodkiej polewy lub sosu!
Szczegóły formy do czekoladowych bomb na Halloween:
Rodzaj |
forma do odlewania czekolady |
Kształt |
dynia |
Wzór |
trójwymiarowy |
Wymiary formy |
dł. 28 cm x szer. 15.5 cm |
Wymiary kształtu |
śr. około 7 cm |
Pojemność kształtu |
około 232 g |
Ilość porcji |
3 |
Ilość elementów |
2 |
Materiał |
termoformowane tworzywo |
Kolor |
transparentny |
Numer katalogowy |
03-0-0124 |
Przeznaczenie |
do kontaktu z żywnością |
Zastosowanie |
do czekolady |
Producent |
Wilton |
Dystrybutor |
Sempre Group |
Tematyka |
Halloween |
Warunki użytkowania formy do bomb czekoladowych:
- dokładnie umyć i osuszyć przed pierwszym i po każdym następnym użyciu,
- myć tylko ręcznie, w ciepłej wodzie z dodatkiem delikatnego płynu do naczyń,
- nie myć w zmywarce,
- nie używać w kuchence mikrofalowej,
- nie używać w piekarniku,
- nie używać w zamrażalniku,
- forma nadaje się do chłodzenia,
- nie wypełniaj formy zbyt ciepłymi masami,
- trzymaj formę z dala od źródeł ciepła,
- forma przeznaczona do użytku domowego.