Pomarańczowy barwnik spożywczy rozpuszczalny w tłuszczu:
Powder Colour for Chocolate od Food Colours, to seria barwników spożywczych rozpuszczalnych w tłuszczu. Przeznaczonych do barwienia białej czekolady i mas cukierniczych o wysokiej zawartości tłuszczu. Skoncentrowana forma barwników w postaci proszku. Żywe kolory w formie czystych pigmentów o dużej mocy barwienia i wysokiej wydajności. Barwniki nie wpływają na proces temperowania czekolady i nie zaburzają procesu. Najlepsze odwzorowanie kolorów uzyskuje się podczas barwienia białej czekolady, tłuszczu (masła) kakaowego oraz kremu maślanego. Barwniki można mieszać także z mleczną i ciemną czekoladą. Doskonale sprawdzają się podczas produkcji kolorowych pralin i czekoladek, a także tworzenia dekoracji czekoladowych. Niezastąpione podczas tworzenia kolorowych tynków i kremów do dekoracji tortów. Barwniki do czekolady przeznaczone są zarówno do użytku profesjonalnego jak i na użytek domowy. Wytwarzane z bezpiecznych do spożycia pigmentów, które podlegają maksymalnemu dozowaniu.
Zastosowanie i sposób użycia barwników rozpuszczalnych w tłuszczu:
Barwniki w postaci proszku przeznaczone są przede wszystkim do mieszania z białą czekoladą, tłuszczem (masłem) kakaowym oraz masami cukierniczymi o wysokiej zawartości tłuszczu. Używając barwników do koloryzacji mas należy dodać barwnik bezpośrednio do barwionej masy. Podczas dodawania barwników do masła lub margaryny tłuszcz musi mieć konsystencję miękkiej pasty. Podczas dodawania barwników do białej czekolady musi ona mieć temperaturę topnienia. Barwników można używać bezpośrednio na formy do pralin z poliwęglanu lub tritanu. Po zalaniu formy zatemperowaną czekoladą barwniki przenoszone są z formy na powierzchnię formowanych wyrobów. Dozowanie barwników należy rozpoczynać od jak najmniejszej ilości barwnika, powoli zwiększając dozę do uzyskania pożądanego koloru oraz jego intensywności. W warunkach domowych polecane jest dozowanie za pomocą końcówki ostrego noża lub wykałaczki.
Wykaz składników i alergenów:
Składniki: barwnik: żółcień pomarańczowa FCF (E110).
Informacje dotyczące maksymalnego dozowania barwnika:
Kategoria 05.2. pozostałe wyroby cukiernicze z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw |
0.12 g / 1 kg |
Kategoria 05.4. dekoracje i powłoki z wyjątkiem nadzień |
0.12 g / 1 kg |
Szczegóły i charakterystyka produktu:
Rodzaj |
barwnik spożywczy w proszku do czekolady |
Rozpuszczalność |
w tłuszczu |
Kolor |
pomarańczowy |
Nazwa handlowa |
Powder Colour for Chocolate Orange |
Numer katalogowy |
WS-P-205 |
Seria produktowa |
Powder Colour for Chocolate |
Opakowanie |
plastikowy pojemnik z zamknięciem |
Masa netto |
20 g |
Konsystencja |
sypka |
Forma |
proszek |
Dozowanie |
zgodnie z wytycznymi od producenta |
Przeznaczenie |
do barwienia czekolady i mas o wysokiej zawartości tłuszczu |
Zastosowanie |
do mieszania z masami lub nanoszenia na powierzchnię |
Producent |
Food Colours |
Dystrybutor |
Sempre Group |
Kraj produkcji |
wyprodukowano w Polsce |
Produkt |
nie zawiera bieli tytanowej |
Warunki przechowywania barwników spożywczych w proszku:
Barwniki spożywcze w postaci czystych pigmentów należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego i wilgoci. Do nakładania i dozowania barwnika używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Po każdym użyciu należy oczyścić opakowanie z pozostałości barwnika i szczelnie zamknąć. Podczas pracy z barwnikiem zaleca się stosowanie jednorazowych rękawiczek ochronnych.
Ostrzeżenia i informacje dodatkowe:
Barwnik do celów spożywczych, nie przeznaczony do bezpośredniego spożycia. Uwaga: grafika jest poglądowa. Rzeczywiste kolory barwników mogą nieznacznie różnić się od wizualizacji ujętej na zdjęciach.
Barwniki, które mogą mieć negatywny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci: tartrazyna (E102), żółcień chinolinowa (E104), żółcień pomarańczowa FCF (E110), azorubina (E122), czerwień koszenilowa (E124), czerwień allura (E129).