Tapis Roulade to seria form silikonowych z rantem przeznaczonych do wypieku rolady biszkoptowej. Uniwersalna mata silikonowa z rantem do pieczenia i odlewania mas cukierniczych. Tapis Roulade 03 to kwadratowa mata silikonowa o wymiarach dł. 325 x szer. 325 x wys. 10 mm.
Tapis Roulade to seria form silikonowych do pieczenia rolady biszkoptowej. Uniwersalna i bardzo praktyczna mata silikonowa z rantem. Forma idealnie sprawdzi się do pieczenia różnego rodzaju potraw oraz odlewania mas cukierniczych. Rant o wysokości 10 milimetrów zabezpiecza przed wyciekaniem sosu podczas procesu pieczenia. Niezawodna w każdej kuchni do pieczenia mięs oraz warzyw. Forma silikonowa do rolady posiada gładką powierzchnię, dlatego będzie idealna do wylewania karmelu, izomaltu oraz czekolady.
Formy do wypieku rolady wykonane są w całości z elastycznego platynowego silikonu o charakterystycznej dla serii ciemno-pomarańczowej barwie. Materiał wykazuje odporność na działanie temperatur w zakresie od (-) 60°C do (+) 230°C, dzięki czemu formy są uniwersalne w zastosowaniu. Przeznaczone są zarówno do pieczenia jak i przygotowywania mrożonych deserów, dodatkowo formy można poddawać szokowemu zamrażaniu. Elastyczny materiał gwarantuje doskonałe odwzorowanie kształtu oraz zapewnia łatwość wyjmowania wyrobów z formy. Silikon jest również całkowicie bezpieczny w kontakcie z żywnością i w żaden sposób nie wpływa na smak wyrobów.
Możliwości wykorzystania formy silikonowej do rolady:
do wypieku blatów biszkoptowych,
do wypieku rolady biszkoptowej,
do pieczenia potraw,
do wypieku warzyw,
do odlewania karmelu,
do odlewania izomaltu,
do odlewania czekolady,
do deserów mrożonych,
do formowania kremów i mas cukierniczych.
Platynowy płynny silikon charakteryzuje się odpowiednią elastycznością, która zapewnia doskonałe odwzorowanie kształtu. Pozwala na bezproblemowe wyjmowanie wyrobów z formy oraz użytkowanie w kuchence mikrofalowej. Jest odporny na działanie wysokich (pieczenie) oraz niskich temperatur (nadaje się do chłodzenia, mrożenia oraz szokowego zamrażania). Jest całkowicie bezpieczny w kontakcie z żywnością oraz zapewnia zachowanie właściwej higieny dzięki możliwości mycia w zmywarce. Podczas pracy z formami silikonowymi nie należy stosować ostrych narzędzi kuchennych, zalecane się stosowanie przyborów z tworzywa, drewna oraz silikonu.
CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU
Nazwa handlowa
Tapis roulade 03
Numer katalogowy
13.022.00.0000
Wymiary formy
dł. 325 mm x szer. 325 mm x wys. 10 mm
Kształt formy
kwadrat
Rodzaj
uniwersalna forma silikonowa
Kolor
pomarańczowy
Materiał
100% platinum silicone (platynowy silikon)
Seria produktowa
Tapis Roulade
Przeznaczenie
do kontaktu z żywnością
Zastosowanie
do wypieku rolady biszkoptowej, uniwersalne
Odporność na temperatury
od (-) 60°C do (+) 230°C
Sposób użycia
do chłodzenia, mrożenia, szokowego zamrażania, pieczenia
Mycie w zmywarce
tak
Opakowanie
brak opakowania ochronnego
Producent
Silikomart
Dystrybutor
Sempre Group
Zalety stosowania form silikonowych:
elastyczność (forma po złożeniu wraca do swojego pierwotnego kształtu),
wytrzymałość (materiał nie pęka i nie ulega uszkodzeniom mechanicznym),
oszczędność miejsca podczas przechowywania (łatwość przechowywania),
stabilność termiczna (materiał jest odporny na szeroki zakres temperatur),
praktyczna i łatwa konserwacja (dzięki możliwości mycia w zmywarce),
wszechstronność użytkowania (możliwość pieczenia, chłodzenia, mrożenia oraz stosowania w kuchence mikrofalowej),
wysoka jakość (wykonane z najwyższej jakości płynnego silikonu),
bezpieczeństwo użytkowania (materiał nie zawiera bisfenoli i jest zgodny z wytycznymi agencji żywności i leków),
szczegółowe odwzorowanie kształtu (forma wiernie odwzorowuje każdy szczegół),
nie wymagają zabezpieczania tłuszczem (zdrowsza forma przygotowywania potraw),
materiał nie wpływa na smak potraw (jest bezwonny).
Warunki użytkowania form silikonowych:
wykonane z materiałów całkowicie bezpiecznych w kontakcie z żywnością,
możliwość chłodzenia, mrożenia i szokowego zamrażania do temperatury (-) 60°C,
możliwość pieczenia w piecach i piekarnikach w temperaturach do (+) 230°C,
możliwość bezpiecznego, wielokrotnego mycia w zmywarce,
możliwość użytkowania w kuchence mikrofalowej,
nie używać ostrych narzędzi i przyborów podczas pracy z formą,
trzymać z dala od otwartego ognia i innych źródeł zapłonu,
dokładnie umyć przed pierwszym użyciem!
Przykładowe wykorzystanie maty do wypieku rolady biszkoptowej:
Klasyczna biała czekolada o zrównoważonym smaku z dominującymi nutami mleka i wanilii. Niska płynność oraz kremowa i gęsta konsystencja doskonale sprawdzi się do nadawania smaku musom oraz kremom, a także formowania większych figurek czekoladowych.
Uniwersalna ciemna belgijska czekolada o zrównoważonym smaku z dominującymi nutami kakao oraz owocowymi nutami. Optymalna płynność czekolady czyni ją uniwersalną w zastosowaniu - zarówno w cukiernictwie, gastronomi jak i przy produkcji lodów.
Najlepsza mleczna belgijska czekolada o zrównoważonym smaku z dominującymi nutami mleka i karmelu. Idealna płynność czekolady czyni ją uniwersalną w zastosowaniu - zarówno w cukiernictwie, gastronomi jak i przy produkcji lodów.
Tapis Roulade to seria form silikonowych z rantem przeznaczonych do wypieku rolady biszkoptowej. Uniwersalna mata silikonowa z rantem do pieczenia i odlewania mas cukierniczych. Tapis Roulade 02 to prostokątna mata silikonowa o wymiarach dł. 546 x szer. 352 x wys. 8 mm.
Tapis Roulade to seria form silikonowych z rantem przeznaczonych do wypieku rolady biszkoptowej. Uniwersalna mata silikonowa z rantem do pieczenia i odlewania mas cukierniczych. Tapis Roulade 01 to prostokątna mata silikonowa o wymiarach dł. 422 x szer. 352 x wys. 8 mm.
Izomalt granulowany o uniwersalnym zastosowaniu w cukiernictwie. Doskonały do tworzenia efektownych dekoracji oraz do wyrobu produktów o obniżonej zawartości cukru.
Seria końcówek do dekoracji wykonanych z jednego kawałka stali nierdzewnej. Niezbędny element wyposażenia każdej profesjonalnej i domowej pracowni cukierniczej.
Seria końcówek do dekoracji z dolnym rantem wykonanych z łączonego kawałka stali nierdzewnej. Niezbędny element wyposażenia każdej profesjonalnej i domowej pracowni cukierniczej. Okrągła tylka cukiernicza do formowania i dekoracji.
Antypoślizgowe worki cukiernicze do profesjonalnego zastosowania. Wyjątkowo wytrzymałe i pojemne rękawy cukiernicze jednorazowego użytku o szerokim zastosowaniu w cukiernictwie i gastronomii. Grubość 80 mikronów, długość 540 milimetrów, szerokość 320 milimetrów. Opakowanie 100 sztuk na rolce.
Uniwersalna mata cukiernicza z włókna szklanego z powłoką silikonową. Doskonale sprawdzi się jako stolnica do wałkowania ciasta i masy cukrowej. Przeznaczona do pieczenia i mrożenia.
Strukturalna mata silikonowa do tworzenia na powierzchni wyrobów wzoru Arabeska. Texture Mat od Silikomart, to seria strukturalnych mat silikonowych do dekoracji nowoczesnych wypieków przygotowywanych z formą
Buche