Tapis Roulade to seria form silikonowych z rantem przeznaczonych do wypieku rolady biszkoptowej. Uniwersalna mata silikonowa z rantem do pieczenia i odlewania mas cukierniczych. Tapis Roulade 02 to prostokątna mata silikonowa o wymiarach dł. 546 x szer. 352 x wys. 8 mm.
Tapis Roulade to seria form silikonowych do pieczenia rolady biszkoptowej. Uniwersalna i bardzo praktyczna mata silikonowa z rantem. Forma idealnie sprawdzi się do pieczenia różnego rodzaju potraw oraz odlewania mas cukierniczych. Rant o wysokości 8 milimetrów zabezpiecza przed wyciekaniem sosu podczas procesu pieczenia. Niezawodna w każdej kuchni do pieczenia mięs oraz warzyw. Forma silikonowa do rolady posiada gładką powierzchnię, dlatego będzie idealna do wylewania karmelu, izomaltu oraz czekolady.
Formy do wypieku rolady wykonane są w całości z elastycznego platynowego silikonu o charakterystycznej dla serii ciemno-pomarańczowej barwie. Materiał wykazuje odporność na działanie temperatur w zakresie od (-) 60°C do (+) 230°C, dzięki czemu formy są uniwersalne w zastosowaniu. Przeznaczone są zarówno do pieczenia jak i przygotowywania mrożonych deserów, dodatkowo formy można poddawać szokowemu zamrażaniu. Elastyczny materiał gwarantuje doskonałe odwzorowanie kształtu oraz zapewnia łatwość wyjmowania wyrobów z formy. Silikon jest również całkowicie bezpieczny w kontakcie z żywnością i w żaden sposób nie wpływa na smak wyrobów.
Możliwości wykorzystania formy silikonowej do rolady:
do wypieku blatów biszkoptowych,
do wypieku rolady biszkoptowej,
do pieczenia potraw,
do wypieku warzyw,
do odlewania karmelu,
do odlewania izomaltu,
do odlewania czekolady,
do deserów mrożonych,
do formowania kremów i mas cukierniczych.
Platynowy płynny silikon charakteryzuje się odpowiednią elastycznością, która zapewnia doskonałe odwzorowanie kształtu. Pozwala na bezproblemowe wyjmowanie wyrobów z formy oraz użytkowanie w kuchence mikrofalowej. Jest odporny na działanie wysokich (pieczenie) oraz niskich temperatur (nadaje się do chłodzenia, mrożenia oraz szokowego zamrażania). Jest całkowicie bezpieczny w kontakcie z żywnością oraz zapewnia zachowanie właściwej higieny dzięki możliwości mycia w zmywarce. Podczas pracy z formami silikonowymi nie należy stosować ostrych narzędzi kuchennych, zalecane się stosowanie przyborów z tworzywa, drewna oraz silikonu.
CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU
Nazwa handlowa
Tapis roulade 02
Numer katalogowy
13.021.00.0000
Wymiary formy
dł. 546 mm x szer. 352 mm x wys. 8 mm
Kształt formy
prostokąt
Rodzaj
uniwersalna forma silikonowa
Kolor
pomarańczowy
Materiał
100% platinum silicone (platynowy silikon)
Seria produktowa
Tapis Roulade
Przeznaczenie
do kontaktu z żywnością
Zastosowanie
do wypieku rolady biszkoptowej, uniwersalne
Odporność na temperatury
od (-) 60°C do (+) 230°C
Sposób użycia
do chłodzenia, mrożenia, szokowego zamrażania, pieczenia
Mycie w zmywarce
tak
Opakowanie
brak opakowania ochronnego
Producent
Silikomart
Dystrybutor
Sempre Group
Zalety stosowania form silikonowych:
elastyczność (forma po złożeniu wraca do swojego pierwotnego kształtu),
wytrzymałość (materiał nie pęka i nie ulega uszkodzeniom mechanicznym),
oszczędność miejsca podczas przechowywania (łatwość przechowywania),
stabilność termiczna (materiał jest odporny na szeroki zakres temperatur),
praktyczna i łatwa konserwacja (dzięki możliwości mycia w zmywarce),
wszechstronność użytkowania (możliwość pieczenia, chłodzenia, mrożenia oraz stosowania w kuchence mikrofalowej),
wysoka jakość (wykonane z najwyższej jakości płynnego silikonu),
bezpieczeństwo użytkowania (materiał nie zawiera bisfenoli i jest zgodny z wytycznymi agencji żywności i leków),
szczegółowe odwzorowanie kształtu (forma wiernie odwzorowuje każdy szczegół),
nie wymagają zabezpieczania tłuszczem (zdrowsza forma przygotowywania potraw),
materiał nie wpływa na smak potraw (jest bezwonny).
Warunki użytkowania form silikonowych:
wykonane z materiałów całkowicie bezpiecznych w kontakcie z żywnością,
możliwość chłodzenia, mrożenia i szokowego zamrażania do temperatury (-) 60°C,
możliwość pieczenia w piecach i piekarnikach w temperaturach do (+) 230°C,
możliwość bezpiecznego, wielokrotnego mycia w zmywarce,
możliwość użytkowania w kuchence mikrofalowej,
nie używać ostrych narzędzi i przyborów podczas pracy z formą,
trzymać z dala od otwartego ognia i innych źródeł zapłonu,
dokładnie umyć przed pierwszym użyciem!
Przykładowe wykorzystanie maty do wypieku rolady biszkoptowej:
Najlepsza mleczna belgijska czekolada o zrównoważonym smaku z dominującymi nutami mleka i karmelu. Idealna płynność czekolady czyni ją uniwersalną w zastosowaniu - zarówno w cukiernictwie, gastronomi jak i przy produkcji lodów.
Wyjątkowe połączenie mlecznej belgijskiej czekolady z prawdziwym karmelem - kremowa kuwertura czekoladowa o złotobrązowej barwie. Uniwersalna płynność sprawia, ze czekolada sprawdzi się w różnorodnych zastosowaniach.
Tapis Roulade to seria form silikonowych z rantem przeznaczonych do wypieku rolady biszkoptowej. Uniwersalna mata silikonowa z rantem do pieczenia i odlewania mas cukierniczych. Tapis Roulade 01 to prostokątna mata silikonowa o wymiarach dł. 422 x szer. 352 x wys. 8 mm.
Izomalt granulowany o uniwersalnym zastosowaniu w cukiernictwie. Doskonały do tworzenia efektownych dekoracji oraz do wyrobu produktów o obniżonej zawartości cukru.
Seria końcówek do dekoracji wykonanych z jednego kawałka stali nierdzewnej. Niezbędny element wyposażenia każdej profesjonalnej i domowej pracowni cukierniczej.
Crema Nocciola Callebaut, kremowe nadzienie o świeżym, lekko owocowym smaku orzechów laskowych i czekolady Callebaut. Gotowy krem do szprycowania wyrobów cukierniczych po wypieku. Idealny do nadziewania pączków, makaroników, eklerów, rogalików, wypełniania korpusów tart, tartaletek i babeczek, do przekładania tortu i dekoracji muffinek.
Wypełnij swoje...
Cienkie rękawice z naturalnego lateksu przeznaczone dla przemysłu spożywczego. Zapewniają ochronę, wygodę i precyzję dotyku podczas pracy z izomaltem. Wewnętrzna strona pokryta talkiem. Przeznaczone do wielokrotnego użytku.
Seria końcówek do dekoracji z dolnym rantem wykonanych z łączonego kawałka stali nierdzewnej. Niezbędny element wyposażenia każdej profesjonalnej i domowej pracowni cukierniczej. Okrągła tylka cukiernicza do formowania i dekoracji.
Tapis Roulade to seria form silikonowych z rantem przeznaczonych do wypieku rolady biszkoptowej. Uniwersalna mata silikonowa z rantem do pieczenia i odlewania mas cukierniczych. Tapis Roulade 03 to kwadratowa mata silikonowa o wymiarach dł. 325 x szer. 325 x wys. 10 mm.
Tłuszcz kakaowy o neutralnym smaku i zapachu - uniwersalny w zastosowaniu. Wytwarzany w postaci wygodnych do porcjowania i upłynniania pastylek. Wykorzystywany w produkcji cukierniczej oraz przez szefów kuchni do smażenia potraw.
Gotowy do użycia neutralny żel dekoracyjny. Lustrzana glazura cukiernicza do stosowania na zimno, przeznaczona do nakładania na płaskie powierzchnie. Neutralny Decorgel do glazurowania świeżych owoców, ciast, tortów, musów i kremów.
MICRO - to seria form silikonowych przeznaczonych do tworzenia różnego rodzaju elementów dekoracyjnych. Klasyczne kształty o niewielkich rozmiarach doskonale sprawdzą się podczas urozmaicania deserów, przystawek oraz potraw.
Tapis Roulade to seria form silikonowych z rantem przeznaczonych do wypieku rolady biszkoptowej. Uniwersalna mata silikonowa z rantem do pieczenia i odlewania mas cukierniczych. Tapis Roulade 02 to prostokątna mata silikonowa o wymiarach dł. 546 x szer. 352 x wys. 8 mm.