
88,00 zł / 1 kg
Izomalt granulowany o uniwersalnym zastosowaniu w cukiernictwie. Doskonały do tworzenia efektownych dekoracji oraz do wyrobu produktów o obniżonej zawartości cukru.
IZOMALT - to naturalny zamiennik cukru wytwarzany z czystego cukru buraczanego (pozyskiwany z buraków cukrowych). Dzięki zastosowaniu dwuetapowego procesu produkcji (enzymatyczna obróbka sacharozy + uwodornienie) możliwe jest uzyskanie unikalnej struktury molekularnej izomaltu. Uzyskiwany w takim procesie izomalt charakteryzuje się słodyczą i profilem zbliżonym do sacharozy, przy czym ma o połowę niższą wartość energetyczną od cukru.
Niska higroskopijność izomaltu zmniejsza jego lepkość i wydłuża okres przydatności do spożycia. W temperaturze pokojowej izomalt praktycznie nie wchłania wilgoci (zapobiega to sklejaniu się cukierków twardych i przedłuża ich świeżość). Dodatkowo produkty przygotowane na bazie lub z dodatkiem izomaltu charakteryzują się wyjątkową chrupkością.
Izomalt po rozpuszczeniu jest przezroczysty, dzięki czemu stanowi dobrą bazę dla produktów barwionych (kolory są wyraźne, intensywne i jaskrawe). Izomalt posiada delikatny i czysty słodki smak - dzięki czemu nie wpływa na smak gotowych wyrobów i pozwala na tworzenie neutralnych wyrobów i dekoracji. Łagodna słodycz zapewnia wyraźniejsze uwalnianie delikatnych i subtelnych smaków (np. owocowych, miętowych).
Izomalt w kilogramowym opakowaniu to produkt konfekcjonowany z opakowania zbiorczego 25 kg (w kontrolowanych warunkach) - produkt pakowany jest w sterylny worek z zamknięciem i etykietą oraz zgrzewany z celu zapewnienia pełnej ochrony produktu w opakowaniu.
IZOMALT ST-M (MIESZANKA UWODORNIONYCH SACHARYDÓW) - STANDARYZOWANY IZOMALT KRYSTALICZNY - PSD - ROZKŁAD WIELKOŚCI CZĄSTEK - 0.5-3.55 MM
Zastosowanie izomaltu:
zamiennik cukru w wyrobach cukierniczych i piekarniczych
baza do tworzenia chrupiących i efektownych dekoracji cukierniczych
baza do tworzenia kolorowych dekoracji
baza do cukierków i lizaków
zamiennik cukru w deserach mrożonych i lodach
zamiennik cukru w wyrobach owocowych
Składniki: izomalt (E953).
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem wilgoci i światła słonecznego; dozować przy użyciu czystych i suchych narzędzi; optymalna temperatura składowania - 15-25°C, optymalna wilgotność względna otoczenia - 20-60%.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU | |
Wartość energetyczna | 970/233 kJ/kcal |
Tłuszcz | 0.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.0 g |
Węglowodany | 97.0 g |
w tym cukry | 97.0 g |
Biało | 0.0 g |
Sól | 0.0 g |
PRZYKŁADOWE PRZEPISY:
CIASTECZKA ZBOŻOWE Z IZOMALTEM
Indeks: FOODCOLOURS81
Marka: FOOD COLOURS
Indeks: MODECOR570
Marka: MODECOR
Indeks: SOSA361
Marka: Sosa Ingredients
Czysty izomalt w postaci proszku o uniwersalnym zastosowaniu w cukiernictwie. Idealnie sprawdzi się do tworzenia różnego rodzaju dekoracji.
Indeks: SWEETDECOR45/9
Marka: SWEET DECOR
Aromat spożywczy w postaci proszku przeznaczony do aromatyzowania oraz nadawania smaku różnego rodzaju wyrobom cukierniczym.
Indeks: CALLEBAUT118
Marka: CALLEBAUT
Klasyczna biała czekolada o zrównoważonym smaku z dominującymi nutami mleka, wanilii i karmelu. Uniwersalna w zastosowaniu doskonale sprawdzi się do formowania, oblewania, nadziewania oraz nadawania smaku oraz wielu innych zastosowań.
Indeks: MIXIT109
Marka: MIXIT
Chrupiące, pełne smaku, aromatu i witamin owoce suszone mrozem, to zdrowa przekąska i idealny dodatek do posiłków i wypieków. Idealnie sprawdzą się również do dekorowania czekolady oraz różnego rodzaju deserów czy monoporcji.
Indeks: SOSA470
Marka: Sosa Ingredients
Inulina z korzenia cykorii - dodatek spożywczy pozwalający na produkcję lodów i wyrobów cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej - stosowana jako zamiennik tłuszczu i sacharozy.
Izomalt granulowany o uniwersalnym zastosowaniu w cukiernictwie. Doskonały do tworzenia efektownych dekoracji oraz do wyrobu produktów o obniżonej zawartości cukru.