op. 1 kg Izomalt - BENEO ST-M 0.5-3.55 mm - standaryzowany izomalt krystaliczny - granulki o nieregularnej wielkości
Izomalt granulowany o uniwersalnym zastosowaniu w cukiernictwie. Doskonały do tworzenia efektownych dekoracji oraz do wyrobu produktów o obniżonej zawartości cukru.
Opis produktu
IZOMALT - to naturalny zamiennik cukru wytwarzany z czystego cukru buraczanego (pozyskiwany z buraków cukrowych). Dzięki zastosowaniu dwuetapowego procesu produkcji (enzymatyczna obróbka sacharozy + uwodornienie) możliwe jest uzyskanie unikalnej struktury molekularnej izomaltu. Uzyskiwany w takim procesie izomalt charakteryzuje się słodyczą i profilem zbliżonym do sacharozy, przy czym ma o połowę niższą wartość energetyczną od cukru.
Niska higroskopijność izomaltu zmniejsza jego lepkość i wydłuża okres przydatności do spożycia. W temperaturze pokojowej izomalt praktycznie nie wchłania wilgoci (zapobiega to sklejaniu się cukierków twardych i przedłuża ich świeżość). Dodatkowo produkty przygotowane na bazie lub z dodatkiem izomaltu charakteryzują się wyjątkową chrupkością.
Izomalt po rozpuszczeniu jest przezroczysty, dzięki czemu stanowi dobrą bazę dla produktów barwionych (kolory są wyraźne, intensywne i jaskrawe). Izomalt posiada delikatny i czysty słodki smak - dzięki czemu nie wpływa na smak gotowych wyrobów i pozwala na tworzenie neutralnych wyrobów i dekoracji. Łagodna słodycz zapewnia wyraźniejsze uwalnianie delikatnych i subtelnych smaków (np. owocowych, miętowych).
Izomalt w kilogramowym opakowaniu to produkt konfekcjonowany z opakowania zbiorczego 25 kg (w kontrolowanych warunkach) - produkt pakowany jest w sterylny worek z zamknięciem i etykietą oraz zgrzewany z celu zapewnienia pełnej ochrony produktu w opakowaniu.
IZOMALT ST-M (MIESZANKA UWODORNIONYCH SACHARYDÓW) - STANDARYZOWANY IZOMALT KRYSTALICZNY - PSD - ROZKŁAD WIELKOŚCI CZĄSTEK - 0.5-3.55 MM
Zastosowanie izomaltu:
-
zamiennik cukru w wyrobach cukierniczych i piekarniczych
-
baza do tworzenia chrupiących i efektownych dekoracji cukierniczych
-
baza do tworzenia kolorowych dekoracji
-
baza do cukierków i lizaków
-
zamiennik cukru w deserach mrożonych i lodach
-
zamiennik cukru w wyrobach owocowych
Składniki: izomalt (E953).
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem wilgoci i światła słonecznego; dozować przy użyciu czystych i suchych narzędzi; optymalna temperatura składowania - 15-25°C, optymalna wilgotność względna otoczenia - 20-60%.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU | |
Wartość energetyczna | 970/233 kJ/kcal |
Tłuszcz | 0.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.0 g |
Węglowodany | 97.0 g |
w tym cukry | 97.0 g |
Biało | 0.0 g |
Sól | 0.0 g |
PRZYKŁADOWE PRZEPISY:
CIASTECZKA ZBOŻOWE Z IZOMALTEM
Szczegóły produktu
- NAZWA HANDLOWA
- IZOMALT ST-M
- MASA NETTO
- 1 kg
- KONFEKCJA Z OPAKOWANIA ZBIORCZEGO
- TAK
- OPAKOWANIE
- WOREK Z ZAMKNIĘCIEM
- OPAKOWANIE ZBIORCZE
- 25 KILOGRAMÓW - WOREK
- WYMIARY
- 0.5 - 3.55 mm
- RODZAJ
- STANDARYZOWANY IZOMALT KRYSTALICZNY
- AROMAT
- SŁODKI | NEUTRALNY
- SMAK
- ŁAGODNY | SŁODKI | NEUTRALNY
- BARWA
- BIAŁA
- FORMA
- NIEREGULARNE GRANULKI
- KONSYSTENCJA
- SYPKA
- PRZEZNACZENIE
- DODATEK SPOŻYWCZY
- ZASTOSOWANIE
- ZAMIENNIK CUKRU | SUBSTANCJA SŁODZĄCA
- DOZOWANIE
- WEDŁUG UZNANIA
- APLIKACJE
- CUKIERKI | LIZAKI | DEKORACJE | WYPIEKI | CZEKOLADA | LODY
- WARUNKI PRZECHOWYWANIA
- W SUCHYM I CHŁODNYM MIEJSCU | SZCZELNIE ZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU
- TEMPERATURA PRZECHOWYWANIA
- 15-25°C
- TEMPERATURA PRZECHOWYWANIA
- 20-60%
- TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA
- 36 MIESIĘCY OD DATY PRODUKCJI
Załączniki