![izomalt krystaliczny w postaci granulek o nieregularnej wielkości izomalt krystaliczny w postaci granulek o nieregularnej wielkości](https://www.cukieteria.pl/39693-large_default/1-kg-isomalt-st-m-05-355-mm-beneo-standatyzowany-izomalt-krystaliczny-produkt-konfekcjonowany.jpg)
![izomalt krystaliczny w postaci granulek o nieregularnej wielkości izomalt krystaliczny w postaci granulek o nieregularnej wielkości](https://www.cukieteria.pl/39693-large_default/1-kg-isomalt-st-m-05-355-mm-beneo-standatyzowany-izomalt-krystaliczny-produkt-konfekcjonowany.jpg)
Izomalt granulowany o uniwersalnym zastosowaniu w cukiernictwie. Doskonały do tworzenia efektownych dekoracji oraz do wyrobu produktów o obniżonej zawartości cukru.
IZOMALT - to naturalny zamiennik cukru wytwarzany z czystego cukru buraczanego (pozyskiwany z buraków cukrowych). Dzięki zastosowaniu dwuetapowego procesu produkcji (enzymatyczna obróbka sacharozy + uwodornienie) możliwe jest uzyskanie unikalnej struktury molekularnej izomaltu. Uzyskiwany w takim procesie izomalt charakteryzuje się słodyczą i profilem zbliżonym do sacharozy, przy czym ma o połowę niższą wartość energetyczną od cukru.
Niska higroskopijność izomaltu zmniejsza jego lepkość i wydłuża okres przydatności do spożycia. W temperaturze pokojowej izomalt praktycznie nie wchłania wilgoci (zapobiega to sklejaniu się cukierków twardych i przedłuża ich świeżość). Dodatkowo produkty przygotowane na bazie lub z dodatkiem izomaltu charakteryzują się wyjątkową chrupkością.
Izomalt po rozpuszczeniu jest przezroczysty, dzięki czemu stanowi dobrą bazę dla produktów barwionych (kolory są wyraźne, intensywne i jaskrawe). Izomalt posiada delikatny i czysty słodki smak - dzięki czemu nie wpływa na smak gotowych wyrobów i pozwala na tworzenie neutralnych wyrobów i dekoracji. Łagodna słodycz zapewnia wyraźniejsze uwalnianie delikatnych i subtelnych smaków (np. owocowych, miętowych).
Izomalt w kilogramowym opakowaniu to produkt konfekcjonowany z opakowania zbiorczego 25 kg (w kontrolowanych warunkach) - produkt pakowany jest w sterylny worek z zamknięciem i etykietą oraz zgrzewany z celu zapewnienia pełnej ochrony produktu w opakowaniu.
IZOMALT ST-M (MIESZANKA UWODORNIONYCH SACHARYDÓW) - STANDARYZOWANY IZOMALT KRYSTALICZNY - PSD - ROZKŁAD WIELKOŚCI CZĄSTEK - 0.5-3.55 MM
Zastosowanie izomaltu:
zamiennik cukru w wyrobach cukierniczych i piekarniczych
baza do tworzenia chrupiących i efektownych dekoracji cukierniczych
baza do tworzenia kolorowych dekoracji
baza do cukierków i lizaków
zamiennik cukru w deserach mrożonych i lodach
zamiennik cukru w wyrobach owocowych
Składniki: izomalt (E953).
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem wilgoci i światła słonecznego; dozować przy użyciu czystych i suchych narzędzi; optymalna temperatura składowania - 15-25°C, optymalna wilgotność względna otoczenia - 20-60%.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU | |
Wartość energetyczna | 970/233 kJ/kcal |
Tłuszcz | 0.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.0 g |
Węglowodany | 97.0 g |
w tym cukry | 97.0 g |
Biało | 0.0 g |
Sól | 0.0 g |
PRZYKŁADOWE PRZEPISY:
CIASTECZKA ZBOŻOWE Z IZOMALTEM
Indeks: SOSA361
Marka: Sosa Ingredients
Czysty izomalt w postaci proszku o uniwersalnym zastosowaniu w cukiernictwie. Idealnie sprawdzi się do tworzenia różnego rodzaju dekoracji.
Indeks: MODECOR508/13
Marka: MODECOR
Indeks: FOODCOLOURS89
Marka: FOOD COLOURS
błękit brylantowy (E133)
Indeks: BARIMA567
Marka: BARBARA LUIJCKX
Lakier spożywczy w sprayu pozwalający uzyskać efekt lustrzanego połysku na powierzchni wyrobów cukierniczych. Przeznaczony do nabłyszczania powierzchni wyrobów cukierniczych z czekolady, masy cukrowej i marcepanu (w tym dekoracji).
Indeks: FOODCOLOURS31/5
Marka: FOOD COLOURS
Indeks: SOSA256
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: FOODCOLOURS264
Marka: FOOD COLOURS
Indeks: LOUISFRANCOIS12
Marka: LOUIS FRANCOIS
Trymolina - cukier inwertowany w postaci drobnych kryształków o bardzo dobrej rozpuszczalności.
Indeks: COMPRITAL162
Marka: COMPRITAL
Cukier prosty otrzymywany w procesie częściowej hydrolizy skrobi - maltodekstryna. Funkcjonalny dodatek spożywczy o zróżnicowanym zastosowaniu (do lodów i cukiernictwa).
Indeks: LOUISFRANCOIS33
Marka: LOUIS FRANCOIS
Trymolina - cukier inwertowany w postaci drobnych kryształków o bardzo dobrej rozpuszczalności.
Indeks: BABBI07
Marka: BABBI
Indeks: SOSA361
Marka: Sosa Ingredients
Czysty izomalt w postaci proszku o uniwersalnym zastosowaniu w cukiernictwie. Idealnie sprawdzi się do tworzenia różnego rodzaju dekoracji.
Indeks: SOSA450
Marka: Sosa Ingredients
Zamiennik dla sacharozy otrzymywany ze skrobii tapioki.
Izomalt granulowany o uniwersalnym zastosowaniu w cukiernictwie. Doskonały do tworzenia efektownych dekoracji oraz do wyrobu produktów o obniżonej zawartości cukru.