Złoty barwnik spożywczy w sprayu!

Sparkling Spray od Food Colours, to seria błyszczących barwników spożywczych umieszczonych w pojemnikach pod ciśnieniem, które pozwalają na precyzyjne pokrywanie kolorami powierzchni wyrobów cukierniczych. Perłowy efekt bez dodatku dwutlenku tytanu! Barwniki spożywcze w sprayu doskonale sprawdzą się podczas dekorowania powierzchni czekolady, produktów na bazie cukru oraz wyrobów piekarniczych, również tych pokrytych kremem śmietanowym. Forma barwników pozwala na precyzyjne pokrywanie dekorowanych wyrobów równomierną warstwą koloru. Ponadto barwniki są proste w użyciu, należy jedynie pamiętać o ich dokładnym wstrząśnięciu przed nałożeniem oraz spryskiwaniu powierzchni z odpowiedniej odległości, minimum 15-20 cm. Barwniki są całkowicie bezpieczne do spożycia, należy jednak przestrzegać wytycznych co do ich dozowania.

Główne zastosowanie barwników Sparkling Spray:

Zastosowanie: produkt przeznaczony do dekorowania powierzchni wyrobów cukierniczych. Barwniki spożywcze w sprayu przeznaczone są przede wszystkim do dekoracji powierzchni wyrobów z czekolady, produktów na bazie cukru i marcepanu oraz wyrobów cukierniczych. Pozwalają również na dekorowanie tortów pokrytych kremem śmietanowym oraz deserów w formie monoporcji. Barwniki przeznaczone są wyłącznie do nakładania na powierzchnię. Dekorowanie najlepiej prowadzić niedługo przed podaniem.

Jak używać barwników w sprayu?

Przed użyciem butelkę z barwnikiem należy dobrze wstrząsnąć.
Rozprowadzić jednolitą warstwę produktu na dekorowaną powierzchnię.
W razie potrzeby na dekorowaną powierzchnię można nałożyć kilka warstw barwnika.
Podczas nakładania więcej niż jednej warstwy koloru należy upewnić się, że poprzednia warstwa wyschła.
Barwnik rozprowadzać z odległości minimum 15-20 cm od dekorowanej powierzchni.
Barwników w sprayu należy używać tylko w dobrze wentylowanych pomieszczeniach.
Nie rozpylać w pobliżu otwartego ognia. Pojemnik pod ciśnieniem!
Po każdym użyciu wyczyścić końcówkę sprayu pod bieżącą, najlepiej ciepłą wodą.


Jaki skład ma perłowy spray spożywczy?

Składniki: gazy nośne: butan (E943a), propan (E944), izobutan (E943b), aromat, olej roślinny, krzemian glinowo-potasowy (E555), barwniki: tlenki żelaza (E172), kurkumina (E100), przeciwutleniacz: ekstrakt z rozmarynu (E392).
Ostrzeżenie: barwniki, które mogą mieć negatywny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci: tartrazyna (E102), żółcień chinolinowa (E104), żółcień pomarańczowa FCF (E110), azorubina (E122), czerwień koszenilowa (E124), czerwień allura (E129).

Szczegóły i charakterystyka barwnika Sparkling Spray:

Rodzaj |
błyszczący barwnik spożywczy w sprayu |
Kolor |
złoty |
Nazwa handlowa |
Sparkling Spray New Gold |
Numer katalogowy |
S21-N |
Seria produktowa |
Sparkling Spray |
Opakowanie |
aluminiowa puszka pod ciśnieniem z dozownikiem |
Masa netto |
50 ml |
Forma |
spray |
Maksymalne dozowanie |
według uznania |
Przeznaczenie |
do barwienia żywności |
Zastosowanie |
do nanoszenia na powierzchnię wyrobów |
Producent |
Food Colours |
Dystrybutor |
Sempre Group |


Jak przechowywać barwniki spożywcze w sprayu?

Warunki przechowywania: barwniki spożywcze należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego i innych źródeł ciepła. Trzymać z od otwartego ognia oraz innych źródeł zapłonu. Butelka pod ciśnieniem! Maksymalna temperatura użycia i przechowywania nie może przekraczać 50°C. Optymalna temperatura przechowywania barwników to 8-25°C. Optymalna wilgotność względna otoczenia podczas przechowywania to 40-50%. Po każdym użyciu należy oczyścić opakowanie z pozostałości barwnika oraz szczelnie zamknąć. Właściwości sensoryczne produktu mogą z czasem ulegać naturalnym zmianom, bezpieczeństwo produktu jest gwarantowane przez cały okres przydatności do spożycia. Termin przydatności do spożycia barwników znajduje się na opakowaniu.

Ostrzeżenia:

Nie wdychać bezpośrednio oparów.
Unikać kontaktu z oczami.
Nie użytkować w nadmiernych ilościach.
Nie palić nawet po zużyciu.
Przechowywać z dala od dzieci.
Pojemnik można wyrzucić jedynie w przypadku gdy jest całkowicie pusty.
W pomieszczeniu niewystarczająco wentylowanym możliwe jest powstanie mieszanin wybuchowych.




