![profesjonalna forma do pralin o wydłużonym i nowoczesnym kształcie profesjonalna forma do pralin o wydłużonym i nowoczesnym kształcie](https://www.cukieteria.pl/39646-large_default/cw12038-reep-rectangular-calisson-martin-diez-chocolate-world-forma-z-poliweglanu-do-pralin.jpg)
Indeks: CHOCOWORLD03
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma do pralin Fantazyjny Kwadrat 1141CW Chocolate World
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie kwadratu
Profesjonalna forma z poliwęglanu zaprojektowana i opracowana we współpracy z Martin Diez. Nieskomplikowany i bardzo nowoczesny kształt doskonale sprawdzi się do pralin dekorowanych i nadziewanych.
Formy do pracy z czekoladą wykonane z poliwęglanu charakteryzują się wyjątkową trwałością i wytrzymałością. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie zarówno wysokich jak i niskich temperatur. Materiał, z którego wykonane są formy zapewnia idealnie błyszczącą powierzchnię wyrobów czekoladowych oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia matowych plam. Zapewnia również równomierne rozprowadzanie ciepła, co ma ogromne znaczenie podczas pracy z czekoladą. Dodatkową zaletą form wykonanych z poliwęglanu jest ich transparentna barwa, która pozwala na kontrolę podczas formowania kształtów. Ponadto materiał pod wpływem zmian temperatury kurczy się wolniej niż czekolada, co znacznie ułatwia proces wyjmowania kształtów z formy. Przed wlaniem czekolady, formę należy lekko podgrzać, co zapobiega zbyt dużej różnicy temperatur i tym samym zmętnieniu czekolady. Formy należy napełniać jedynie odpowiednio zatemperowaną czekoladą.
Zalety korzystania z form z poliwęglanu:
trwały i wytrzymały materiał gwarantuje niezawodność
odporność materiału na uszkodzenia mechaniczne oraz szeroki zakres temperatur
zapewnienie błyszczącej powierzchni wyrobów czekoladowych
równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz formy
możliwość kontrolowania wypełnienia formy - dzięki transparentnej barwie
łatwość wyjmowania kształtów z formy
Płynność czekolady decyduje o grubości korpusu oraz łamliwości produktów czekoladowych; bardziej płynna czekolada daje cieńszy oraz bardziej chrupiący korpus; ponadto korzystanie z czekolady o wyższej płynności pozwala na jednorazowe wypełnienie większych powierzchni przy mniejszym zużyciu czekolady; czekolada o wyższej płynności jest idealna do form posiadających więcej detali, jednak wymaga dwukrotnego a niekiedy trzykrotnego wypełnienia formy czekoladą.
Odpowiednio przeprowadzony proces temperowania czekolady zapewnia: satynowy połysk czekolady, doskonałą łamliwość, kurczliwość czekolady podczas chłodzenia (co ułatwia wyjmowanie czekoladek z formy).
Podczas produkcji pralin z nadzieniem należy upewnić się, że nadzienie jest wystarczająco gładkie i płynne. Temperatura nadzienia nie powinna być wyższa niż 28°C, wyższa temperatura może spowodować topnienie korpusu. Korpusy należy wypełniać pojedynczo, pilnując przy tym, by nie zabrudzić brzegów formy (zabrudzenie może powodować nieszczelność korpusów). Nie należy wypełniać korpusów do pełna, najlepiej pozostawić około 1,5 mm wolnej przestrzeni, która jest konieczna do właściwego zamknięcia czekoladki.
Indeks: CHOCOWORLD03
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie kwadratu
Indeks: CHOCOWORLD06
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin prostokąt
Indeks: CHOCOWORLD11
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie kwadratu
Indeks: CHOCOWORLD12
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie kwadratu
Indeks: CHOCOWORLD16
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie baniek
Indeks: CHOCOWORLD32
Marka: CHOCOLATE WORLD
Magnetyczna forma poliwęglanowa do pralin kwadrat
Indeks: CALLEBAUT114
Marka: CALLEBAUT
Uniwersalna ciemna belgijska czekolada o zrównoważonym smaku z dominującymi nutami kakao oraz owocowymi nutami. Optymalna płynność czekolady czyni ją uniwersalną w zastosowaniu - zarówno w cukiernictwie, gastronomi jak i przy produkcji lodów.
Indeks: FOODCOLOURS159/1
Marka: FOOD COLOURS
Indeks: SILIKOMART530
Marka: SILIKOMART
Profesjonalna forma do pralin wykonana z Tritanu™.
Indeks: CACAOBARRY20
Marka: CACAO BARRY
Indeks: CHOCOWORLD104
Marka: CHOCOLATE WORLD
Indeks: SILIKOMART256
Marka: SILIKOMART
Brązowa forma silikonowa w kształcie 12 małych serc po 8 ml.
Indeks: CACAOBARRY21
Marka: CACAO BARRY
Indeks: CHOCOWORLD180
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do nowoczesnych, prostokątnych czekoladek z napisem "cocoa" - idealnie sprawdzi się do tworzenia wyrobów z najwyższej jakości czekolad.
Indeks: CHOCOWORLD21
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do pralin i czekoladek - quenelle - stworzona we współpracy z Frank Haasnoot >>> idealnie sprawdzi się do tworzenia nadziewanych i dekorowanych czekoladek.
Indeks: CACAOBARRY29
Marka: CACAO BARRY
Indeks: CHOCOWORLD154
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu zaprojektowana i opracowana we współpracy z zespołem Dutch Patisserie Team. Przeznaczona do tworzenia dekoracyjnych pralin - klasycznych i nadziewanych.
Indeks: CHOCOWORLD134
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do wielkanocnych pralin w kształcie pisanek. Idealna do pralin nadziewanych i dekorowanych.
Indeks: CHOCOWORLD144
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do klasycznych pralin i czekoladek nadziewanych o kwadratowym kształcie. Przestrzenny wzór doskonale sprawdzi się do pralin dekorowanych.
Indeks: CHOCOWORLD14
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie bąbelków
Indeks: CHOCOWORLD101
Marka: CHOCOLATE WORLD
Kolekcja form do tworzenia dekoracyjnych pralin i czekoladek. Dopracowane klasyczne i nowoczesne wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:
Indeks: CHOCOWORLD146
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do mini czekoladek o klasycznym kształcie półkuli. Idealna do tworzenia drobnych dekoracji i kolorowych drażetek.
Indeks: CHOCOWORLD03
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie kwadratu
Indeks: CHOCOWORLD52
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie połówki jajka
Indeks: SILIKOMART174
Marka: SILIKOMART
Brązowa forma silikonowa w kształcie śnieżynek.
Indeks: CHOCOWORLD131
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma do pralin z poliwęglanu do wielkanocnych czekoladek. Pozwala na jednorazowe przygotowanie trzech wzorów - królik, kaczuszka, kurka.
Profesjonalna forma z poliwęglanu zaprojektowana i opracowana we współpracy z Martin Diez. Nieskomplikowany i bardzo nowoczesny kształt doskonale sprawdzi się do pralin dekorowanych i nadziewanych.