Inulina z korzenia cykorii - dodatek spożywczy pozwalający na produkcję lodów i wyrobów cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej - stosowana jako zamiennik tłuszczu i sacharozy.
Dodatek spożywczy składający się głównie z inuliny pozyskiwanej z cykorii. Inulina składa się z oligosacharydów i polisacharydów zbudowanych z jednostek fruktozy. Inulina ma postać drobnego proszku o naturalnie białej barwie i neutralnym smaku. Wykazuje silne właściwości higroskopijne (ma dużą zdolność do pochłaniania wilgoci - dlatego tak ważne jest przechowywanie produktu w szczelnie zamkniętym opakowaniu).
INULINA EN FRED - CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU:
Błonnik pokarmowy o aktywności prebiotycznej pochodzący z fruktozy ekstrahowanej z korzenia cykorii. Wykazuje właściwości zagęszczające, posiada zdolność do wiązania wody. Inulinę do stosowania na zimno należy rozpuścić w płynie mieszając - za pomocą miksera. Stosowana przede wszystkim jako dodatek funkcjonalny podczas produkcji lodów i jogurtów oraz w wyrobach piekarskich i cukierniczych. Jest to dodatek przeznaczony do produkcji żywności - tylko do użytku spożywczego - należy przestrzegać zalecanego dozowania. Inulinę należy dodawać do produktów na zimno, miksować na wysokich obrotach przez minimum minutę, po zmieszaniu schłodzić produkt w lodówce przez minimum 12 godzin. Po odpowiednim schłodzeniu produkt nadaje się do mrożenia.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA:
Produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci i obcych zapachów; optymalna temperatura składowania to 15-25°C; maksymalna wilgotność względna powietrza podczas przechowywania to 60%. Opakowanie produktu (słoik z tworzywa w kolorze czarnym z nakrętką) pozwala na jego bezpieczne przechowywanie przy zachowaniu odpowiednich warunków otoczenia. Termin przydatności do spożycia - 24 miesiące od daty produkcji (zgodnie ze specyfikacją producenta) - określony okres przechowywania może być zagwarantowany dla tego produktu tylko wtedy, gdy przestrzegane są zalecane warunki przechowywania.
SKŁADNIKI: (100%) inulina z korzenia cykorii;
ALERGENY: może zawierać śladowe ilości zbóż zawierających gluten, mleka, jaj, soi, orzechów arachidowych, pozostałych orzechów, sezamu oraz ich pochodnych.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA
839/208 kJ/kcal
TŁUSZCZ
0.0 g
W TYM NASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE
0.0 g
WĘGLOWODANY
7.0 g
W TYM CUKRY
7.0 g
BŁONNIK
90.0 g
BIAŁKO
0.0 g
SÓL
0.1 g
WŁAŚCIWOŚCI FIZYKO-CHEMICZNE
WILGOTNOŚĆ
< 5.0 %
POD
10.0 %
PAC
6.0 %
SUCHA MASA
95.0 %
ZASTOSOWANIE:
Inulina stosowana jest jako dodatek spożywczy:
w celu regulowania zawartości wody w produkcie
w celu regulowania konsystencji produktu
w celu uzyskania odpowiedniego punktu zamrażania
do kształtowania lepkości produktu
o właściwościach emulgujących
o właściwościach żelujących
o właściwościach pochłaniających wilgoć
o właściwościach zagęszczających
w celu poprawy smarowności produktów
do stabilizowania produktów o konsystencji piany
do stabilizowania produktów o konsystencji emulsji
w celu obniżenia wartości energetycznej produktów (częściowo zastępując sacharozę)
Inulina jako zamiennik tłuszczu (w wyrobach) - przyczynia się do wydłużenia okresu przydatności do spożycia; pozwala na obniżenie wartości energetycznej produktów; wpływa na poprawę konsystencji; stosowana do wyrobu lodów o obniżonej zawartości tłuszczu.
GŁÓWNE WŁAŚCIWOŚCI:
żelujące, emulgujące, zagęszczające
wpływ na teksturę produktów
zdolność pochłaniania wody (regulowanie zawartości wody w produkcie)
Inulina z korzenia cykorii - dodatek spożywczy pozwalający na produkcję lodów i wyrobów cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej - stosowana jako zamiennik tłuszczu i sacharozy.
Pokrywka do okrągłych pojemników z tworzywa - zapewnia szczelność podczas przechowywania lodów. Wykonana z polipropylenu - całkowicie bezpiecznego w kontakcie z produktami spożywczymi.
Gotowe nadzienie pomarańczowe o wszechstronnym zastosowaniu w gastronomii i cukiernictwie. Delikatna, żelowa konsystencja. Idealne do nadziewania wypieków, przekładania tortów i dekoracji gofrów z bitą śmietaną.
Inulina z korzenia cykorii - dodatek spożywczy pozwalający na produkcję lodów i wyrobów cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej - stosowana jako zamiennik tłuszczu i sacharozy.