op. 300 g Potatowhip Sosa Ingredients - białko ziemniaczane - zamiennik białka jaja kurzego do wypieków i przepisów na zimno

Indeks: SOSA509
256,00 zł (23% VAT)
85,33 zł / 100 g

208,13 zł netto

OBECNIE BRAK NA STANIE

Magazyn: 0 szt.

Powiadom mnie, gdy produkt będzie dostępny w magazynie

Opis produktu

Białko ziemniaczane - zamiennik białka jaja kurzego do wypieków:

Potatowhip to białko ziemniaczane wykazujące właściwości napowietrzające i emulgujące. Zamiennik białka jaja kurzego opracowany do sporządzania szerokiej gamy wypieków. Wszechstronność działania pozwala na poprawę tekstury i stabilności produktów wypiekanych. Idealnie nadaje się do przygotowywania szerokiej gamy wypieków, które wymagają stabilnego efektu napowietrzenia. Doskonale sprawdza się do sporządzania biszkoptów, ciast ubijanych, bezy, makaroników, pianek, sufletów, a także musów oraz innych przepisów przygotowywanych na zimno. Idealny do tworzenia lekkich i puszystych konsystencji.

Właściwości i możliwości zastosowania produktu:

Białko ziemniaczane może być stosowane jako zamiennik białka jaja kurzego w szerokiej gamie wypieków. To doskonała alternatywa możliwa do stosowania w przepisach wegańskich oraz tworzenia przepisów dla osób z alergią na białka mleka czy białka sojowe. Dodatek przeznaczony jest przede wszystkim do tworzenia lekkich i puszystych konsystencji. Idealnie nadaje się do wypieku biszkoptów, ciast ubijanych, bezy, makaroników i sufletów. Białko ziemniaczane można wykorzystać również do tworzenia pianek i musów na zimno. Białko ziemniaczane jest dobrze rozpuszczalne w szerokim zakresie pH. Dzięki wysokiej zdolności do retencji powietrza wykazuje silne właściwości zapowietrzające i sprzyjające lepszemu ubijaniu mas. Idealnie łączy się z płynami o niskiej zawartości tłuszczu. Przeznaczone do stosowania w produktach o płynnej konsystencji. Tłuszcz może ograniczać lub niwelować właściwości pianotwórcze dodatku, nie zaleca się stosowania białka ziemniaczanego w produktach o wysokiej zawartości tłuszczu. Białko ziemniaczane wykazuje właściwości spulchniające i sprzyjające napowietrzaniu mas, może być stosowane także jako dodatek o właściwościach emulgujących i koagulacyjnych. 

Wykaz składników i alergenów:

Składniki: białko ziemniaczane.

Alergeny: produkt zawiera siarczyny, może zawierać śladowe ilości jaj, soi, mleka, selera, gorczycy, sezamu, orzechów arachidowych i pozostałych orzechów oraz ich pochodne.

Dozowanie i sposób użycia produktu: 

Sposób użycia produktu: dodatek należy dokładnie wymieszać z masą o niskiej zawartości tłuszczu. Aby uzyskać jednolitą i stabilna pianę zaleca się stosowanie miksera automatycznego. Dodatek może być stosowany w szerokim zakresie pH. Jeżeli w płynnej bazie obecny jest tłuszcz, może on wpływać negatywnie na proces napowietrzenia produktu lub całkowicie uniemożliwić proces powstawania piany. Dodatek koaguluje w temperaturze powyżej 55°C. W celu poprawienia właściwości dodatku można go namoczyć w produkcie na 24 godziny przed procesem ubijania. Białko ziemniaczane może być stosowane zarówno na ciepło jak i na zimno. W przypadku stosowania dodatku w produktach zawierających enzymy mieszankę należy przed procesem ubijania podgrzać do temperatury około 70 °C w celu dezaktywowania enzymów.

Zalecane dozowanie dodatku: 10-40 g/kg

Szczegóły i charakterystyka produktu:

Nazwa handlowa Potatowhip
Numer katalogowy 44180
Opakowanie plastikowy pojemnik z nakrętką
Masa netto 300 g
Rodzaj funkcjonalny dodatek spożywczy
Właściwości emulgujące, pianotwórcze
Rozpuszczalność na gorąco i na zimno
Funkcja zamiennik białka jaja kurzego
Przeznaczenie do użytku profesjonalnego
Zastosowanie dodatek do żywności
Dozowanie 10-40 g/kg
Uwagi do stosowania w produktach wypiekanych
Forma proszek
Barwa jasnobrązowa
Smak typowy dla białka ziemniaczanego
Produkt wegański

Warunki przechowywania produktu:

Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Produkt przechowywać w temperaturze od 15-25°C. Wilgotność względna otoczenia nie powinna przekraczać 60%. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Po każdym użyciu dokładnie zamknąć opakowanie. Po otwarciu produkt najlepiej przechowywać w fabrycznym opakowaniu.

Termin przydatności do spożycia produktu:

Termin przydatności do spożycia produktu w fabrycznie zamkniętym opakowaniu, to 24 miesiące od daty produkcji. Zgodnie ze specyfikacją od producenta. Numer partii oraz dokładna data znajdują się na opakowaniu. 

Przybliżona wartość odżywcza produktu:

Wartość odżywcza w 100 gramach produktu:
Wartość energetyczna 1577 kJ / 372 kcal
Tłuszcz 0.1 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0.0 g
Węglowodany 0.2 g
w tym cukry 0.2 g
Białko 91.0 g
Błonnik 0.2 g
Sól 2.9 g

Ostrzeżenia i informacje dodatkowe:

Producent: Sosa Ingredients

Dystrybutor: Sempre Group

Kraj produkcji: wyprodukowano w Hiszpanii

Produkt nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.

Dodatek spożywczy podlegający ścisłemu dozowaniu.

Produkt możliwy do spożycia przez wegan i wegetarian.

Szczegóły produktu

Załączniki