Mata cukiernicza z włókna szklanego z powłoką silikonową i szablonem okręgów. Przeznaczona do wypieku makaroników. Doskonale sprawdzi się jako stolnica do wałkowania ciasta i masy cukrowej, nadaje się zarówno do pieczenia i mrożenia.
op. 300 g Potatowhip Sosa Ingredients - białko ziemniaczane - zamiennik białka jaja kurzego do wypieków i przepisów na zimno
Białko ziemniaczane wykazujące właściwości napowietrzające i emulgujące. Zamiennik białka jaja kurzego opracowany do przygotowywania szerokiej gamy wypieków. Idealnie nadaje się do wypieku ciast ubijanych, biszkoptów i makaroników. Może być stosowany również do musów i deserów sporządzanych na zimno.
Opis produktu
Białko ziemniaczane - zamiennik białka jaja kurzego do wypieków:
Potatowhip to białko ziemniaczane wykazujące właściwości napowietrzające i emulgujące. Zamiennik białka jaja kurzego opracowany do sporządzania szerokiej gamy wypieków. Wszechstronność działania pozwala na poprawę tekstury i stabilności produktów wypiekanych. Idealnie nadaje się do przygotowywania szerokiej gamy wypieków, które wymagają stabilnego efektu napowietrzenia. Doskonale sprawdza się do sporządzania biszkoptów, ciast ubijanych, bezy, makaroników, pianek, sufletów, a także musów oraz innych przepisów przygotowywanych na zimno. Idealny do tworzenia lekkich i puszystych konsystencji.
Właściwości i możliwości zastosowania produktu:
Białko ziemniaczane może być stosowane jako zamiennik białka jaja kurzego w szerokiej gamie wypieków. To doskonała alternatywa możliwa do stosowania w przepisach wegańskich oraz tworzenia przepisów dla osób z alergią na białka mleka czy białka sojowe. Dodatek przeznaczony jest przede wszystkim do tworzenia lekkich i puszystych konsystencji. Idealnie nadaje się do wypieku biszkoptów, ciast ubijanych, bezy, makaroników i sufletów. Białko ziemniaczane można wykorzystać również do tworzenia pianek i musów na zimno. Białko ziemniaczane jest dobrze rozpuszczalne w szerokim zakresie pH. Dzięki wysokiej zdolności do retencji powietrza wykazuje silne właściwości zapowietrzające i sprzyjające lepszemu ubijaniu mas. Idealnie łączy się z płynami o niskiej zawartości tłuszczu. Przeznaczone do stosowania w produktach o płynnej konsystencji. Tłuszcz może ograniczać lub niwelować właściwości pianotwórcze dodatku, nie zaleca się stosowania białka ziemniaczanego w produktach o wysokiej zawartości tłuszczu. Białko ziemniaczane wykazuje właściwości spulchniające i sprzyjające napowietrzaniu mas, może być stosowane także jako dodatek o właściwościach emulgujących i koagulacyjnych.
Wykaz składników i alergenów:
Składniki: białko ziemniaczane.
Alergeny: produkt zawiera siarczyny, może zawierać śladowe ilości jaj, soi, mleka, selera, gorczycy, sezamu, orzechów arachidowych i pozostałych orzechów oraz ich pochodne.
Dozowanie i sposób użycia produktu:
Sposób użycia produktu: dodatek należy dokładnie wymieszać z masą o niskiej zawartości tłuszczu. Aby uzyskać jednolitą i stabilna pianę zaleca się stosowanie miksera automatycznego. Dodatek może być stosowany w szerokim zakresie pH. Jeżeli w płynnej bazie obecny jest tłuszcz, może on wpływać negatywnie na proces napowietrzenia produktu lub całkowicie uniemożliwić proces powstawania piany. Dodatek koaguluje w temperaturze powyżej 55°C. W celu poprawienia właściwości dodatku można go namoczyć w produkcie na 24 godziny przed procesem ubijania. Białko ziemniaczane może być stosowane zarówno na ciepło jak i na zimno. W przypadku stosowania dodatku w produktach zawierających enzymy mieszankę należy przed procesem ubijania podgrzać do temperatury około 70 °C w celu dezaktywowania enzymów.
Zalecane dozowanie dodatku: 10-40 g/kg
Szczegóły i charakterystyka produktu:
| Nazwa handlowa | Potatowhip |
| Numer katalogowy | 44180 |
| Opakowanie | plastikowy pojemnik z nakrętką |
| Masa netto | 300 g |
| Rodzaj | funkcjonalny dodatek spożywczy |
| Właściwości | emulgujące, pianotwórcze |
| Rozpuszczalność | na gorąco i na zimno |
| Funkcja | zamiennik białka jaja kurzego |
| Przeznaczenie | do użytku profesjonalnego |
| Zastosowanie | dodatek do żywności |
| Dozowanie | 10-40 g/kg |
| Uwagi | do stosowania w produktach wypiekanych |
| Forma | proszek |
| Barwa | jasnobrązowa |
| Smak | typowy dla białka ziemniaczanego |
| Produkt | wegański |
Warunki przechowywania produktu:
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Produkt przechowywać w temperaturze od 15-25°C. Wilgotność względna otoczenia nie powinna przekraczać 60%. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Po każdym użyciu dokładnie zamknąć opakowanie. Po otwarciu produkt najlepiej przechowywać w fabrycznym opakowaniu.
Termin przydatności do spożycia produktu:
Termin przydatności do spożycia produktu w fabrycznie zamkniętym opakowaniu, to 24 miesiące od daty produkcji. Zgodnie ze specyfikacją od producenta. Numer partii oraz dokładna data znajdują się na opakowaniu.
Przybliżona wartość odżywcza produktu:
| Wartość odżywcza w 100 gramach produktu: | |
| Wartość energetyczna | 1577 kJ / 372 kcal |
| Tłuszcz | 0.1 g |
| w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.0 g |
| Węglowodany | 0.2 g |
| w tym cukry | 0.2 g |
| Białko | 91.0 g |
| Błonnik | 0.2 g |
| Sól | 2.9 g |
Ostrzeżenia i informacje dodatkowe:
Producent: Sosa Ingredients
Dystrybutor: Sempre Group
Kraj produkcji: wyprodukowano w Hiszpanii
Produkt nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.
Dodatek spożywczy podlegający ścisłemu dozowaniu.
Produkt możliwy do spożycia przez wegan i wegetarian.
Szczegóły produktu
Załączniki