op. 0.5 kg Mąka migdałowa - drobno mielone blanszowane migdały - nr. kat. 425 Lubeca

Indeks: LUBECA122
Marka:

Mąka migdałowa wytwarzana z drobno mielonych migdałów poddanych procesowi blanszowania. Mąka o delikatnym smaku pozbawionym goryczki. Jasnobeżowa barwa charakterystyczna dla surowych migdałów.

42,00 zł (5% VAT)
84,00 zł / 1 kg

40,00 zł netto

OBECNIE BRAK NA STANIE

Magazyn: 0 szt.

Powiadom mnie, gdy produkt będzie dostępny w magazynie

Opis produktu

Mąka migdałowa z drobno mielonych migdałów kalifornijskich:

Mąka wytwarzana z drobno mielonych migdałów poddanych procesowi blanszowania. Delikatny smak i jasna barwa charakterystyczna dla surowych migdałów. Proces blanszowania migdałów polega na usunięciu pokrywającej ich brązowej skórki. Mąka z migdałów poddanych procesowi blanszowania pozbawiona jest goryczki oraz charakteryzuje się jasnokremową barwą. Drobno zmielone migdały w postaci mąki, to niezbędny składnik słynnych francuskich makaroników. To właśnie od jakości mąki migdałowej w znacznej mierze zależy efekt finalny ciasteczek. Mąka migdałowa to doskonały dodatek do różnego rodzaju wypieków. Powszechnie stosowana jako alternatywa dla klasycznych mąk w dietach bezglutenowych.

Wykaz składników i alergenów:

Składniki: mielone migdały 100% (kraj pochodzenia surowa: Kalifornia).

Alergeny: produkt może zawierać orzechy laskowe.

Warunki przechowywania produktu:

Mąkę migdałową należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przez bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Po każdym użyciu zabezpieczyć opakowanie produktu przed działaniem czynników zewnętrznych. Produkt przechowywać w temperaturze od 15°C do 18°C. Maksymalna wilgotność względna otoczenia to 60%.

Przechowywanie u konsumenta końcowego: w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Warunki transportu: środki transportowe przeznaczone do przewozu powinny być suche, czyste, pozbawione obcych zapachów i zabezpieczone przed szkodliwym wpływem warunków atmosferycznych.

Szczegóły i charakterystyka produktu:

Nazwa handlowa drobna mąka migdałowa
Oznaczenie producenta 425 M ST FEIN
Rodzaj drobno mielone migdały
Masa netto 0.5 kg (500 g)
Opakowanie worek z zamknięciem strunowym
Kraj pochodzenia Kalifornia
Producent Lübecker Marzipan-Fabrik
Dystrybutor Sempre Group
Przeznaczenie do bezpośredniego spożycia
Zastosowanie alternatywa dla mąki pszennej

Cechy organoleptyczne produktu:

Wygląd zewnętrzny: kształt charakterystyczny dla produktu rozdrobnionego, powierzchni gładka, dopuszcza się kawałki częściowo pokryte łuską.

Barwa: jasnokremowa, charakterystyczna dla migdałów surowych.

Smak i zapach: swoisty dla migdałów, bez obcego posmaku i zapachu, w szczególności gorzkiego i zjełczałego.

Przybliżona wartość odżywcza produktu:

Wartość odżywcza w 100 gramach produktu:
Wartość energetyczna 2576 kJ / 623 kcal
Tłuszcz 54.0 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 4.9 g
Węglowodany 4.0 g
w tym cukry 4.0 g
Białko 22.0 g
Błonnik 13.0 g
Sól 0.0 g

Informacje dodatkowe:

  • Producent: Lübecker Marzipan-Fabrik v. Minden & Bruhns GmbH & Co. KG
  • Dystrybutor: Sempre Group Sp. z o.o.
  • Okres przydatności do spożycia: zgodnie z atestem producenta, minimum 240 dni od daty produkcji.
  • Przeznaczenie konsumencie: do bezpośredniego spożycia dla wszystkich grup konsumenckich z wyjątkiem osób uczulonych.

Prosty przepis na domowy chlebek migdałowy:

Składniki (na formę keksową o długości około 30 cm):

  • 500 g - tłustego twarogu
  • 6 szt. - jaja (rozmiar M)
  • 200 g - mąka migdałowa
  • 120 g - grubo mielone siemię lniane
  • 1 op. - proszku do pieczenia
  • 4 łyżki - nasiona chia
  • 1 łyżeczka - sól (drobna
  • + tłuszcz (najlepiej prawdziwe masło lub oliwa z oliwek) do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

  • piekarnik nagrzać do temperatury 170-180°C (z termoobiegiem)
  • formę do pieczenia wysmarować cienką warstwą tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia
  • twaróg zmielić z jajami i solą na gładką masę (najlepiej w robocie kuchennym)
  • do masy dodać proszek do pieczenia, mąkę migdałową i siemię lniane i ponownie zmielić na gładką masę
  • na koniec dodać nasiona chia i delikatnie wymieszać z masą
  • masę na chlebek przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy
  • piec przez około 55 minut (do suchego patyczka)
  • upieczony chlebek pozostawić w formie na około 10 minut
  • następnie wyjąć chlebek z formy i wystudzić - najlepiej na specjalnej kratce do studzenia wypieków

Szczegóły produktu