Zestaw naturalnych barwników spożywczych w proszku - osiem naturalnych kolorów. Naturalne barwniki spożywcze do barwienia domowych galaretek, dżemów. Idealne do wypieku kolorowych biszkoptów, ciasteczek i babeczek z kremem. Zestaw barwników spożywczych do tęczowego tortu urodzinowego!
op. 0.5 kg Mąka migdałowa - drobno mielone blanszowane migdały - nr. kat. 425 Lubeca
Mąka migdałowa wytwarzana z drobno mielonych migdałów poddanych procesowi blanszowania. Mąka o delikatnym smaku pozbawionym goryczki. Jasnobeżowa barwa charakterystyczna dla surowych migdałów.
Opis produktu
Mąka migdałowa z drobno mielonych migdałów kalifornijskich:
Mąka wytwarzana z drobno mielonych migdałów poddanych procesowi blanszowania. Delikatny smak i jasna barwa charakterystyczna dla surowych migdałów. Proces blanszowania migdałów polega na usunięciu pokrywającej ich brązowej skórki. Mąka z migdałów poddanych procesowi blanszowania pozbawiona jest goryczki oraz charakteryzuje się jasnokremową barwą. Drobno zmielone migdały w postaci mąki, to niezbędny składnik słynnych francuskich makaroników. To właśnie od jakości mąki migdałowej w znacznej mierze zależy efekt finalny ciasteczek. Mąka migdałowa to doskonały dodatek do różnego rodzaju wypieków. Powszechnie stosowana jako alternatywa dla klasycznych mąk w dietach bezglutenowych.
Wykaz składników i alergenów:
Składniki: mielone migdały 100% (kraj pochodzenia surowa: Kalifornia).
Alergeny: produkt może zawierać orzechy laskowe.
Warunki przechowywania produktu:
Mąkę migdałową należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przez bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Po każdym użyciu zabezpieczyć opakowanie produktu przed działaniem czynników zewnętrznych. Produkt przechowywać w temperaturze od 15°C do 18°C. Maksymalna wilgotność względna otoczenia to 60%.
Przechowywanie u konsumenta końcowego: w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Warunki transportu: środki transportowe przeznaczone do przewozu powinny być suche, czyste, pozbawione obcych zapachów i zabezpieczone przed szkodliwym wpływem warunków atmosferycznych.
Szczegóły i charakterystyka produktu:
| Nazwa handlowa | drobna mąka migdałowa |
| Oznaczenie producenta | 425 M ST FEIN |
| Rodzaj | drobno mielone migdały |
| Masa netto | 0.5 kg (500 g) |
| Opakowanie | worek z zamknięciem strunowym |
| Kraj pochodzenia | Kalifornia |
| Producent | Lübecker Marzipan-Fabrik |
| Dystrybutor | Sempre Group |
| Przeznaczenie | do bezpośredniego spożycia |
| Zastosowanie | alternatywa dla mąki pszennej |
Cechy organoleptyczne produktu:
Wygląd zewnętrzny: kształt charakterystyczny dla produktu rozdrobnionego, powierzchni gładka, dopuszcza się kawałki częściowo pokryte łuską.
Barwa: jasnokremowa, charakterystyczna dla migdałów surowych.
Smak i zapach: swoisty dla migdałów, bez obcego posmaku i zapachu, w szczególności gorzkiego i zjełczałego.
Przybliżona wartość odżywcza produktu:
| Wartość odżywcza w 100 gramach produktu: | |
| Wartość energetyczna | 2576 kJ / 623 kcal |
| Tłuszcz | 54.0 g |
| w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 4.9 g |
| Węglowodany | 4.0 g |
| w tym cukry | 4.0 g |
| Białko | 22.0 g |
| Błonnik | 13.0 g |
| Sól | 0.0 g |
Informacje dodatkowe:
- Producent: Lübecker Marzipan-Fabrik v. Minden & Bruhns GmbH & Co. KG
- Dystrybutor: Sempre Group Sp. z o.o.
- Okres przydatności do spożycia: zgodnie z atestem producenta, minimum 240 dni od daty produkcji.
- Przeznaczenie konsumencie: do bezpośredniego spożycia dla wszystkich grup konsumenckich z wyjątkiem osób uczulonych.
Prosty przepis na domowy chlebek migdałowy:
Składniki (na formę keksową o długości około 30 cm):
- 500 g - tłustego twarogu
- 6 szt. - jaja (rozmiar M)
- 200 g - mąka migdałowa
- 120 g - grubo mielone siemię lniane
- 1 op. - proszku do pieczenia
- 4 łyżki - nasiona chia
- 1 łyżeczka - sól (drobna
- + tłuszcz (najlepiej prawdziwe masło lub oliwa z oliwek) do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
- piekarnik nagrzać do temperatury 170-180°C (z termoobiegiem)
- formę do pieczenia wysmarować cienką warstwą tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia
- twaróg zmielić z jajami i solą na gładką masę (najlepiej w robocie kuchennym)
- do masy dodać proszek do pieczenia, mąkę migdałową i siemię lniane i ponownie zmielić na gładką masę
- na koniec dodać nasiona chia i delikatnie wymieszać z masą
- masę na chlebek przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy
- piec przez około 55 minut (do suchego patyczka)
- upieczony chlebek pozostawić w formie na około 10 minut
- następnie wyjąć chlebek z formy i wystudzić - najlepiej na specjalnej kratce do studzenia wypieków
Szczegóły produktu