Inulina z korzenia cykorii - dodatek spożywczy pozwalający na produkcję lodów i wyrobów cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej - stosowana jako zamiennik tłuszczu i sacharozy.
Dodatek spożywczy składający się głównie z inuliny pozyskiwanej z cykorii. Inulina składa się z oligosacharydów i polisacharydów zbudowanych z jednostek fruktozy. Inulina ma postać drobnego proszku o naturalnie białej barwie i neutralnym smaku. Wykazuje silne właściwości higroskopijne (ma dużą zdolność do pochłaniania wilgoci - dlatego tak ważne jest przechowywanie produktu w szczelnie zamkniętym opakowaniu).
INULINA EN FRED - CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU:
Błonnik pokarmowy o aktywności prebiotycznej pochodzący z fruktozy ekstrahowanej z korzenia cykorii. Wykazuje właściwości zagęszczające, posiada zdolność do wiązania wody. Inulinę do stosowania na zimno należy rozpuścić w płynie mieszając - za pomocą miksera. Stosowana przede wszystkim jako dodatek funkcjonalny podczas produkcji lodów i jogurtów oraz w wyrobach piekarskich i cukierniczych. Jest to dodatek przeznaczony do produkcji żywności - tylko do użytku spożywczego - należy przestrzegać zalecanego dozowania. Inulinę należy dodawać do produktów na zimno, miksować na wysokich obrotach przez minimum minutę, po zmieszaniu schłodzić produkt w lodówce przez minimum 12 godzin. Po odpowiednim schłodzeniu produkt nadaje się do mrożenia.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA:
Produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci i obcych zapachów; optymalna temperatura składowania to 15-25°C; maksymalna wilgotność względna powietrza podczas przechowywania to 60%. Opakowanie produktu (słoik z tworzywa w kolorze czarnym z nakrętką) pozwala na jego bezpieczne przechowywanie przy zachowaniu odpowiednich warunków otoczenia. Termin przydatności do spożycia - 24 miesiące od daty produkcji (zgodnie ze specyfikacją producenta) - określony okres przechowywania może być zagwarantowany dla tego produktu tylko wtedy, gdy przestrzegane są zalecane warunki przechowywania.
SKŁADNIKI: (100%) inulina z korzenia cykorii;
ALERGENY: może zawierać śladowe ilości zbóż zawierających gluten, mleka, jaj, soi, orzechów arachidowych, pozostałych orzechów, sezamu oraz ich pochodnych.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA
839/208 kJ/kcal
TŁUSZCZ
0.0 g
W TYM NASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE
0.0 g
WĘGLOWODANY
7.0 g
W TYM CUKRY
7.0 g
BŁONNIK
90.0 g
BIAŁKO
0.0 g
SÓL
0.1 g
WŁAŚCIWOŚCI FIZYKO-CHEMICZNE
WILGOTNOŚĆ
< 5.0 %
POD
10.0 %
PAC
6.0 %
SUCHA MASA
95.0 %
ZASTOSOWANIE:
Inulina stosowana jest jako dodatek spożywczy:
w celu regulowania zawartości wody w produkcie
w celu regulowania konsystencji produktu
w celu uzyskania odpowiedniego punktu zamrażania
do kształtowania lepkości produktu
o właściwościach emulgujących
o właściwościach żelujących
o właściwościach pochłaniających wilgoć
o właściwościach zagęszczających
w celu poprawy smarowności produktów
do stabilizowania produktów o konsystencji piany
do stabilizowania produktów o konsystencji emulsji
w celu obniżenia wartości energetycznej produktów (częściowo zastępując sacharozę)
Inulina jako zamiennik tłuszczu (w wyrobach) - przyczynia się do wydłużenia okresu przydatności do spożycia; pozwala na obniżenie wartości energetycznej produktów; wpływa na poprawę konsystencji; stosowana do wyrobu lodów o obniżonej zawartości tłuszczu.
GŁÓWNE WŁAŚCIWOŚCI:
żelujące, emulgujące, zagęszczające
wpływ na teksturę produktów
zdolność pochłaniania wody (regulowanie zawartości wody w produkcie)
Inulina z korzenia cykorii - dodatek spożywczy pozwalający na produkcję lodów i wyrobów cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej - stosowana jako zamiennik tłuszczu i sacharozy.
Klasyczna biała czekolada o zrównoważonym smaku z dominującymi nutami mleka i wanilii. Niska płynność oraz kremowa i gęsta konsystencja doskonale sprawdzi się do nadawania smaku musom oraz kremom, a także formowania większych figurek czekoladowych.
NXT™ - czekolady przeznaczone do wszystkich wegańskich, roślinnych i bezmlecznych kreacji - smak przyszłości - czekolady wyprodukowane w całości z roślinnych składników, bez nawet śladowych ilości mleka.
Integrator do lodów oparty na włóknach roślinnych - wpływa korzystnie na stabilność lodów (zapobiega zbyt szybkiemu topnieniu). Może być stosowany do lodów przeznaczonych dla wegetarian i wegan.
Produkt w proszku na bazie kakao przeznaczony do produkcji semifreddo i lodów czekoladowych. Dodatek do białej bazy pozwala na uzyskanie smaku mlecznej lub ciemnej czekolady.
Kawa rozpuszczalna (100% Arabica) w postaci łatwo rozpuszczalnego granulatu. Przeznaczona do stosowania podczas produkcji lodów oraz wyrobów cukierniczych.
Cukier prosty otrzymywany w procesie częściowej hydrolizy skrobi - maltodekstryna. Funkcjonalny dodatek spożywczy o zróżnicowanym zastosowaniu (do lodów i cukiernictwa).
Seria koncentratów spożywczych w postaci proszku o uniwersalnym zastosowaniu w cukiernictwie. Dodatki smakowe bez dodatku cukru na bazie naturalnych aromatów i barwników. Przeznaczone do lodów i wyrobów cukierniczych.
Seria koncentratów spożywczych w postaci proszku o uniwersalnym zastosowaniu w cukiernictwie. Dodatki smakowe bez dodatku cukru (sacharozy) na bazie naturalnych aromatów i barwników. Przeznaczone do lodów i wyrobów cukierniczych.
Mieszanka w proszku do sporządzania lodów i sorbetów o smaku zielonej herbaty - Matcha. Produkt o wysokiej zawartości sproszkowanej zielonej herbaty z dodatkiem cukru trzcinowego i błonnika roślinnego.
Integrator do lodów i wyrobów cukierniczych w postaci pasty. Wpływa na poprawę konsystencji lodów oraz spowalnia rekrystalizacją cukrów - dzięki czemu lody dłużej zachowują prawidłową konsystencję.
Produkt w proszku o intensywnym smaku śmietankowym - przeznaczony do nadawania smaku (do lodów i cukiernictwa). Rozpuszczalny zarówno na zimno jak i na ciepło.
Dodatek do lodów na bazie odwodnionego jogurtu naturalnego - pozwala na przygotowanie lodów o wyśmienitym i charakterystycznym smaku z wyczuwalną kwasowością. Lody doskonale łączą się z owocami oraz pastami owocowymi.
Inulina z korzenia cykorii - dodatek spożywczy pozwalający na produkcję lodów i wyrobów cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej - stosowana jako zamiennik tłuszczu i sacharozy.
Integrator do lodów mlecznych - zamiennik odtłuszczonego mleka w proszku. Wpływa na poprawę konsystencji lodów oraz spowalnia rekrystalizacją cukrów - dzięki czemu lody dłużej zachowują prawidłową konsystencję.
Aromat mleczno-śmietankowy w postaci proszku o wysokiej stabilności - przeznaczony do lodów i wyrobów cukierniczych. Możliwy do stosowanie w procesie na zimno i na gorąco.
Seria koncentratów spożywczych w postaci proszku o uniwersalnym zastosowaniu w cukiernictwie. Dodatki smakowe bez dodatku cukru (sacharozy) na bazie naturalnych aromatów i barwników. Przeznaczone do lodów i wyrobów cukierniczych.
Stabilizator do tradycyjnych lodów rzemieślniczych oraz sorbetów - może być stosowany w procesie na zimno oraz na gorąco. Zawiera włókna roślinne, bez dodatku emulgatorów i aromatów.
Inulina z korzenia cykorii - dodatek spożywczy pozwalający na produkcję lodów i wyrobów cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej - stosowana jako zamiennik tłuszczu i sacharozy.