Dodatek spożywczy składający się głównie z inuliny pozyskiwanej z cykorii. Inulina składa się z oligosacharydów i polisacharydów zbudowanych z jednostek fruktozy. Inulina ma postać drobnego proszku o naturalnie białej barwie i neutralnym smaku. Wykazuje silne właściwości higroskopijne (ma dużą zdolność do pochłaniania wilgoci - dlatego tak ważne jest przechowywanie produktu w szczelnie zamkniętym opakowaniu).

INULINA EN FRED - CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU:

Błonnik pokarmowy o aktywności prebiotycznej pochodzący z fruktozy ekstrahowanej z korzenia cykorii. Wykazuje właściwości zagęszczające, posiada zdolność do wiązania wody. Inulinę do stosowania na zimno należy rozpuścić w płynie mieszając - za pomocą miksera. Stosowana przede wszystkim jako dodatek funkcjonalny podczas produkcji lodów i jogurtów oraz w wyrobach piekarskich i cukierniczych. Jest to dodatek przeznaczony do produkcji żywności - tylko do użytku spożywczego - należy przestrzegać zalecanego dozowania. Inulinę należy dodawać do produktów na zimno, miksować na wysokich obrotach przez minimum minutę, po zmieszaniu schłodzić produkt w lodówce przez minimum 12 godzin. Po odpowiednim schłodzeniu produkt nadaje się do mrożenia.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA:

Produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci i obcych zapachów; optymalna temperatura składowania to 15-25°C; maksymalna wilgotność względna powietrza podczas przechowywania to 60%. Opakowanie produktu (słoik z tworzywa w kolorze czarnym z nakrętką) pozwala na jego bezpieczne przechowywanie przy zachowaniu odpowiednich warunków otoczenia. Termin przydatności do spożycia - 24 miesiące od daty produkcji (zgodnie ze specyfikacją producenta) - określony okres przechowywania może być zagwarantowany dla tego produktu tylko wtedy, gdy przestrzegane są zalecane warunki przechowywania.

SKŁADNIKI: (100%) inulina z korzenia cykorii;

ALERGENY: może zawierać śladowe ilości zbóż zawierających gluten, mleka, jaj, soi, orzechów arachidowych, pozostałych orzechów, sezamu oraz ich pochodnych.

| WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU | 
| WARTOŚĆ ENERGETYCZNA | 
839/208 kJ/kcal | 
| TŁUSZCZ | 
0.0 g | 
| W TYM NASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE | 
0.0 g | 
| WĘGLOWODANY | 
7.0 g | 
| W TYM CUKRY | 
7.0 g | 
| BŁONNIK | 
90.0 g | 
| BIAŁKO | 
0.0 g | 
| SÓL | 
0.1 g | 

| WŁAŚCIWOŚCI FIZYKO-CHEMICZNE | 
| WILGOTNOŚĆ | 
< 5.0 % | 
| POD | 
10.0 % | 
| PAC | 
6.0 % | 
| SUCHA MASA | 
95.0 % | 

ZASTOSOWANIE:

Inulina stosowana jest jako dodatek spożywczy:

- 
w celu regulowania zawartości wody w produkcie
 
- 
w celu regulowania konsystencji produktu
 
- 
w celu uzyskania odpowiedniego punktu zamrażania
 
- 
do kształtowania lepkości produktu
 
- 
o właściwościach emulgujących
 
- 
o właściwościach żelujących
 
- 
o właściwościach pochłaniających wilgoć
 
- 
o właściwościach zagęszczających
 
- 
w celu poprawy smarowności produktów
 
- 
do stabilizowania produktów o konsystencji piany
 
- 
do stabilizowania produktów o konsystencji emulsji
 
- 
w celu obniżenia wartości energetycznej produktów (częściowo zastępując sacharozę)
 

Inulina jako zamiennik tłuszczu (w wyrobach) - przyczynia się do wydłużenia okresu przydatności do spożycia; pozwala na obniżenie wartości energetycznej produktów; wpływa na poprawę konsystencji; stosowana do wyrobu lodów o obniżonej zawartości tłuszczu.

GŁÓWNE WŁAŚCIWOŚCI:

- 
żelujące, emulgujące, zagęszczające
 
- 
wpływ na teksturę produktów
 
- 
zdolność pochłaniania wody (regulowanie zawartości wody w produkcie)
 
- 
poprawa konsystencji, kształtowanie lepkości, poprawa smarowności
 
- 
uzyskanie odpowiedniego punku zamrażania
 
- 
poprawa smaku i zapachu
 
- 
stabilizowanie pian i emulsji
 


