Wszystkie bestsellery
  • Formy płatności

    Formy płatności
  • Sposoby dostawy

500g INULINA EN FRED inulina z korzenia cykorii do stosowania na zimno 00100017 Sosa Ingredients
  • 500g INULINA EN FRED inulina z korzenia cykorii do stosowania na zimno 00100017 Sosa Ingredients

500g INULINA EN FRED inulina z korzenia cykorii do stosowania na zimno 00100017 Sosa Ingredients

SOSA470
82,00 zł
Brutto
Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

Opis

Inulina pozyskiwana z korzenia cykorii; produkt odpowiedni dla wegan i wegetarian.

Inulina en fred - przystosowana jest technologicznie do stosowania na zimno bez jej wytrącania. 

Opis: inulina stosowana jest w przemyśle spożywczym głównie w celu regulowania zawartości wody,

konsystencji, uzyskania odpowiedniego punku zamrażania oraz kształtowania lepkości. Wykazuje właściwości emulgujące i żelujące.

Inulina stosowana przy produkcji żywności ma postać białego proszku, dobrze rozpuszcza się w gorącej wodzie, w zimnej wodzie ulega wytrąceniu.

Charakteryzuje się neutralnym smakiem i zapachem. Główne właściwości technologiczne inuliny to zdolność żelowania i pochłaniania wody,

tworzenia emulsji, zagęszczania. Poprawia smarowność, smak i zapach oraz stabilizuje produkty w formie piany lub emulsji.

Inulina może zastępować sacharozę (np. w lodach, jogurtach) obniżając wartość energetyczną oraz zawartość cukru w produktach.

Stosowana jest również jako zamiennik tłuszczu w wyrobach piekarskich i cukierniczych, przyczynia się do poprawy jakości i trwałości produktów.

Jako zamiennik tłuszczu wpływa na obniżenie wartości wartości energetycznej, zachowując przy tym walory sensoryczne, takie jak gładka, kremowa konsystencja,

wyrównany smak produktu. Stosowana jest do wyrobu lodów o obniżonej zawartości tłuszczu, ciasta kruchego, biszkoptów, ciast.

Właściwości technologiczne inuliny:

- żelujące, emulgujące, zagęszczające, teksturotwórcze,

- zdolność pochłaniania wody (regulowanie zawartości wody w produkcie),

- poprawa konsystencji, kształtowanie lepkości, poprawa smarowności,

- uzyskanie odpowiedniego punku zamrażania,

- poprawa smaku i zapachu,

- stabilizowanie pian i emulsji.

Składniki: inulina (100%).

Sposób użycia: dodawać do produktów na zimno, miksować na wysokich obrotach przez minimum minutę,

po zmieszaniu schłodzić produkt w lodówce przez minimum 12 godzin.

Po odpowiednim schłodzeniu produkt nadaje się do mrożenia.*

* duże ilości mogą wywoływać efekt przeczyszczający; 

Dozowanie: 50-100 g/l

Opakowanie: 500 g

Konsystencja: biały proszek

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Zastosowanie: lody, jogurty, ciasta, biszkopty, wyroby piekarskie, cukiernicze.

Kod produktu: 00100017

Producent: Sosa Ingredients

Szczegóły produktu
SOSA470
6 Przedmioty
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:
20 innych produktów w tej samej kategorii: