
Indeks: PAPILART57
Marka: PapilArt
∅ 8 cm PODKŁADKA ZŁOTA RO08 PAPILART cienkie krążki pod monoporcje
Indeks: PAPILART57
Marka: PapilArt
Indeks: PAPILART136
Marka: PapilArt
Indeks: LIV04
Marka: SEMPRE
Ozdobne pudełko przeznaczone do kontaktu z żywnością
Inulina pozyskiwana z korzenia cykorii; produkt odpowiedni dla wegan i wegetarian.
Inulina en fred - przystosowana jest technologicznie do stosowania na zimno bez jej wytrącania.
Opis: inulina stosowana jest w przemyśle spożywczym głównie w celu regulowania zawartości wody,
konsystencji, uzyskania odpowiedniego punku zamrażania oraz kształtowania lepkości. Wykazuje właściwości emulgujące i żelujące.
Inulina stosowana przy produkcji żywności ma postać białego proszku, dobrze rozpuszcza się w gorącej wodzie, w zimnej wodzie ulega wytrąceniu.
Charakteryzuje się neutralnym smakiem i zapachem. Główne właściwości technologiczne inuliny to zdolność żelowania i pochłaniania wody,
tworzenia emulsji, zagęszczania. Poprawia smarowność, smak i zapach oraz stabilizuje produkty w formie piany lub emulsji.
Inulina może zastępować sacharozę (np. w lodach, jogurtach) obniżając wartość energetyczną oraz zawartość cukru w produktach.
Stosowana jest również jako zamiennik tłuszczu w wyrobach piekarskich i cukierniczych, przyczynia się do poprawy jakości i trwałości produktów.
Jako zamiennik tłuszczu wpływa na obniżenie wartości wartości energetycznej, zachowując przy tym walory sensoryczne, takie jak gładka, kremowa konsystencja,
wyrównany smak produktu. Stosowana jest do wyrobu lodów o obniżonej zawartości tłuszczu, ciasta kruchego, biszkoptów, ciast.
Właściwości technologiczne inuliny:
- żelujące, emulgujące, zagęszczające, teksturotwórcze,
- zdolność pochłaniania wody (regulowanie zawartości wody w produkcie),
- poprawa konsystencji, kształtowanie lepkości, poprawa smarowności,
- uzyskanie odpowiedniego punku zamrażania,
- poprawa smaku i zapachu,
- stabilizowanie pian i emulsji.
Składniki: inulina (100%).
Sposób użycia: dodawać do produktów na zimno, miksować na wysokich obrotach przez minimum minutę,
po zmieszaniu schłodzić produkt w lodówce przez minimum 12 godzin.
Po odpowiednim schłodzeniu produkt nadaje się do mrożenia.*
* duże ilości mogą wywoływać efekt przeczyszczający;
Dozowanie: 50-100 g/l
Opakowanie: 500 g
Konsystencja: biały proszek
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Zastosowanie: lody, jogurty, ciasta, biszkopty, wyroby piekarskie, cukiernicze.
Kod produktu: 00100017
Producent: Sosa Ingredients
Indeks: SILIKOMART514
Marka: SILIKOMART
Indeks: SILIKOMART404
Marka: SILIKOMART
Indeks: SOSA69
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA439
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA226
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA309
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: RÓŻNE224
Marka: SEMPRE
Żelatyna spożywcza pozyskiwana z kolagenu pochodzenia wieprzowego w formie drobnych granulek.
Indeks: MODECOR1095
Marka: MODECOR
Indeks: JAR02
Marka: JAR JAskulki Aromaty
Indeks: FOODCOLOURS294
Marka: FOOD COLOURS
Indeks: SOSA501
Marka: Sosa Ingredients
Modyfikowane białko sojowe - naturalny dodatek o właściwościach napowietrzających, zagęszczających i poprawiających teksturę. Stosowany jest jako substytut albuminy. Może być stosowany w wyrobach przeznaczonych dla wegan i wegetarian.