op. 600 g Gracila Gel Sosa Ingredients - czerwone wodorosty w proszku - roślinna substancja zagęszczająca i żelująca

Indeks: SOSA336

Proszek z czerwonych wodorostów o właściwościach żelujących i zagęszczających zbliżonych do Agaru. Substancja pochodzenia roślinnego, która nie jest klasyfikowana jako dodatek do żywności wymagający oznaczenia (E), może być stosowany w produktach z tak zwaną czystą etykietą.

214,00 zł (5% VAT)
35,67 zł / 100 g

203,81 zł netto

PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Magazyn: 1 szt.

Opis produktu

Czerwone wodorosty o właściwościach żelujących zbliżonych do Agaru:

Gracila Gel to proszek z czerwonych wodorostów Gracilaria verrucosa o właściwościach żelujących i zagęszczających zbliżonych do Agaru. Substancja pochodzenia roślinnego, która nie jest klasyfikowana jako dodatek do żywności wymagający oznaczenia (E), może być stosowany w produktach z tak zwaną czystą etykietą. Wolno żelujący dodatek funkcjonalny, który pozwala uzyskać bardziej kremową konsystencję wyrobów. Neutralny smak i aromat dodatku nie wpływa na jakość produktu końcowego. Gracila Gel doskonale sprawdzi się w tradycyjnych przepisach na galaretki, kremy, budynie, serniki na zimno i desery mleczne. Ponadto jej zdolność do żelowania w złożonych płynach, takich jak ocet, sos sojowy czy alkohol pozwala na tworzenie wyjątkowych i kreatywnych przepisów.

Właściwości i możliwości zastosowania produktu:

Gracila Gel to substancja żelująca pochodzenia roślinnego, która może być stosowana w wegańskich przepisach. Dodatkowo dodatek nie posiada oznaczenia (E), dzięki czemu pozwala na wytwarzanie produktów z tak zwaną czystą etykietą. Czerwone wodorosty w proszku wykazują w produktach właściwości zagęszczające i żelujące. Właściwości teksturalne dodatku są bardzo zbliżone do Agaru. Stosowanie Gracila Gel pozwala uzyskać produkty o wyjątkowo kremowej konsystencji. Pozwala uzyskać szeroki zakres tekstur, od miękkich kremów i galaretek po twardsze konsystencja np. serników na zimno. Dodatek nie wprowadza smaku i aromatu do produktów. Doskonale sprawdza się w produktach mlecznych. Zachowuje zdolność żelowania w płynach kwaśnych (np. ocet) i słonych (np. sos sojowy) oraz w wyrobach o wysokiej zawartości alkoholu. Uniwersalne i wszechstronne zastosowanie zarówno w produkcji cukierniczej jak i gastronomicznej. Doskonała alternatywa dla agaru, pektyn i karagenu. Gracila Gel pozwala na sporządzanie słodkich i słonych galaretek w najróżniejszych formach, np. sztuczny kawior. Doskonale sprawdza się w przepisach na bazie mleka i twarogu. Może być stosowana w klasycznych przepisach na kremy i desery (np. Panna Cotta). Z uwagi na zdolność do żelowania w złożonych cieczach, takich jak kwaśny ocet, słony sos sojowy czy alkohol pozwala ja tworzenie kreatywnych i zaskakujących przepisów.

Wykaz składników i alergenów:

Składniki: czerwone wodorosty Gracilaria verrucosa w proszku (100%).

Alergeny: produkt może zawierać śladowe ilości jaj, soi, mleka, selera, gorczycy, sezamu, siarczynów, orzechów arachidowych i pozostałych orzechów oraz ich pochodne.

Dozowanie i sposób użycia produktu: 

Sposób użycia produktu: dodatek należy rozpuścić w płynnej mieszance zgodnie z recepturą w procesie na zimno lub na gorąco. Mieszanka musi zostać całkowicie zhomogenizowana. Proszek dobrze rozpuszcza się w zimnych roztworach o temperaturze do 45°C. Po połączeniu dodatku z produktem należy go podgrzać do temperatury minimum 85°C, można doprowadzić do wrzenia. Podgrzanie mieszanki zapewnia odpowiednie uwodnienie i pozwala wydobyć maksymalne właściwości zagęszczające. Produkt należy schłodzić w celu utworzenia żelu. Dozowanie dodatku zależy od rodzaju użytego płynu i od pożądanej struktury żelu. 

Zalecane dozowanie dodatku: 0.1-2.0%

Uwaga: zastosowanie dodatku w zbyt dużych dawkach może powodować lekkie zabarwienie produktu. Delikatny brązowy odcień zauważalny jest jedynie w produktach bezbarwnych i przezroczystych. Dodatek można standaryzować za pomocą cukrów (dekstrozy lub maltodekstryny). Gracila Gel zapewnia bardziej kremową konsystencję wyrobów, wolniej żeluje i wykazuje większą uniwersalność w zastosowaniu niż Agar. Żel jest odporny na temperatury powyżej 70°C, termoodwracalny w temperaturach powyżej 85°C.

Szczegóły i charakterystyka produktu:

Nazwa handlowa Gracila Gel
Numer katalogowy 43201
Opakowanie plastikowy pojemnik z nakrętką
Masa netto 600 g
Rodzaj funkcjonalny dodatek spożywczy
Właściwości żelujące, zagęszczające
Rozpuszczalność na zimno i na gorąco
Przeznaczenie do użytku profesjonalnego
Zastosowanie dodatek do żywności
Dozowanie 0.1-2.0%
Forma proszek
Barwa kremowo-żółta
Smak neutralny
Produkt wegański
Pochodzenie produktu Hiszpania, Francja, Indonezja, Chile, Maroko
Nazwa botaniczna Gracilaria verrucosa
Działanie w produktach mlecznych, płynach kwaśnych, słonych i alkoholu

Warunki przechowywania produktu:

Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Produkt przechowywać w temperaturze od 15-25°C. Wilgotność względna otoczenia nie powinna przekraczać 60%. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Po każdym użyciu dokładnie zamknąć opakowanie. Po otwarciu produkt najlepiej przechowywać w fabrycznym opakowaniu.

Termin przydatności do spożycia produktu:

Termin przydatności do spożycia produktu w fabrycznie zamkniętym opakowaniu, to 24 miesiące od daty produkcji. Zgodnie ze specyfikacją od producenta. Numer partii oraz dokładna data znajdują się na opakowaniu. 

Przybliżona wartość odżywcza produktu:

Wartość odżywcza w 100 gramach produktu:
Wartość energetyczna 989 kJ / 238 kcal
Tłuszcz 0.1 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0.03 g
Węglowodany 35.0 g
w tym cukry 1.4 g
Białko 1.3 g
Błonnik 46.0 g
Sól 1.7 g

Ostrzeżenia i informacje dodatkowe:

Producent: Sosa Ingredients

Dystrybutor: Sempre Group

Kraj produkcji: wyprodukowano w Hiszpanii

Produkt nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.

Dodatek spożywczy podlegający dozowaniu.

Produkt możliwy do spożycia przez wegan i wegetarian.

Szczegóły produktu