- Nowy
1 kg AGAR AGAR E406 GELIFIANT LOUIS FRANCOIS substancja żelująca pozyskiwana z czerwonych alg
Naturalna substancja zagęszczająca i żelująca pochodzenia roślinnego - pozyskiwana z czerwonych wodorostów.
Proszek z czerwonych wodorostów o właściwościach żelujących i zagęszczających zbliżonych do Agaru. Substancja pochodzenia roślinnego, która nie jest klasyfikowana jako dodatek do żywności wymagający oznaczenia (E), może być stosowany w produktach z tak zwaną czystą etykietą.
Opis produktu
Gracila Gel to proszek z czerwonych wodorostów Gracilaria verrucosa o właściwościach żelujących i zagęszczających zbliżonych do Agaru. Substancja pochodzenia roślinnego, która nie jest klasyfikowana jako dodatek do żywności wymagający oznaczenia (E), może być stosowany w produktach z tak zwaną czystą etykietą. Wolno żelujący dodatek funkcjonalny, który pozwala uzyskać bardziej kremową konsystencję wyrobów. Neutralny smak i aromat dodatku nie wpływa na jakość produktu końcowego. Gracila Gel doskonale sprawdzi się w tradycyjnych przepisach na galaretki, kremy, budynie, serniki na zimno i desery mleczne. Ponadto jej zdolność do żelowania w złożonych płynach, takich jak ocet, sos sojowy czy alkohol pozwala na tworzenie wyjątkowych i kreatywnych przepisów.
Gracila Gel to substancja żelująca pochodzenia roślinnego, która może być stosowana w wegańskich przepisach. Dodatkowo dodatek nie posiada oznaczenia (E), dzięki czemu pozwala na wytwarzanie produktów z tak zwaną czystą etykietą. Czerwone wodorosty w proszku wykazują w produktach właściwości zagęszczające i żelujące. Właściwości teksturalne dodatku są bardzo zbliżone do Agaru. Stosowanie Gracila Gel pozwala uzyskać produkty o wyjątkowo kremowej konsystencji. Pozwala uzyskać szeroki zakres tekstur, od miękkich kremów i galaretek po twardsze konsystencja np. serników na zimno. Dodatek nie wprowadza smaku i aromatu do produktów. Doskonale sprawdza się w produktach mlecznych. Zachowuje zdolność żelowania w płynach kwaśnych (np. ocet) i słonych (np. sos sojowy) oraz w wyrobach o wysokiej zawartości alkoholu. Uniwersalne i wszechstronne zastosowanie zarówno w produkcji cukierniczej jak i gastronomicznej. Doskonała alternatywa dla agaru, pektyn i karagenu. Gracila Gel pozwala na sporządzanie słodkich i słonych galaretek w najróżniejszych formach, np. sztuczny kawior. Doskonale sprawdza się w przepisach na bazie mleka i twarogu. Może być stosowana w klasycznych przepisach na kremy i desery (np. Panna Cotta). Z uwagi na zdolność do żelowania w złożonych cieczach, takich jak kwaśny ocet, słony sos sojowy czy alkohol pozwala ja tworzenie kreatywnych i zaskakujących przepisów.
Składniki: czerwone wodorosty Gracilaria verrucosa w proszku (100%).
Alergeny: produkt może zawierać śladowe ilości jaj, soi, mleka, selera, gorczycy, sezamu, siarczynów, orzechów arachidowych i pozostałych orzechów oraz ich pochodne.
Sposób użycia produktu: dodatek należy rozpuścić w płynnej mieszance zgodnie z recepturą w procesie na zimno lub na gorąco. Mieszanka musi zostać całkowicie zhomogenizowana. Proszek dobrze rozpuszcza się w zimnych roztworach o temperaturze do 45°C. Po połączeniu dodatku z produktem należy go podgrzać do temperatury minimum 85°C, można doprowadzić do wrzenia. Podgrzanie mieszanki zapewnia odpowiednie uwodnienie i pozwala wydobyć maksymalne właściwości zagęszczające. Produkt należy schłodzić w celu utworzenia żelu. Dozowanie dodatku zależy od rodzaju użytego płynu i od pożądanej struktury żelu.
Zalecane dozowanie dodatku: 0.1-2.0%
Uwaga: zastosowanie dodatku w zbyt dużych dawkach może powodować lekkie zabarwienie produktu. Delikatny brązowy odcień zauważalny jest jedynie w produktach bezbarwnych i przezroczystych. Dodatek można standaryzować za pomocą cukrów (dekstrozy lub maltodekstryny). Gracila Gel zapewnia bardziej kremową konsystencję wyrobów, wolniej żeluje i wykazuje większą uniwersalność w zastosowaniu niż Agar. Żel jest odporny na temperatury powyżej 70°C, termoodwracalny w temperaturach powyżej 85°C.
Nazwa handlowa | Gracila Gel |
Numer katalogowy | 43201 |
Opakowanie | plastikowy pojemnik z nakrętką |
Masa netto | 600 g |
Rodzaj | funkcjonalny dodatek spożywczy |
Właściwości | żelujące, zagęszczające |
Rozpuszczalność | na zimno i na gorąco |
Przeznaczenie | do użytku profesjonalnego |
Zastosowanie | dodatek do żywności |
Dozowanie | 0.1-2.0% |
Forma | proszek |
Barwa | kremowo-żółta |
Smak | neutralny |
Produkt | wegański |
Pochodzenie produktu | Hiszpania, Francja, Indonezja, Chile, Maroko |
Nazwa botaniczna | Gracilaria verrucosa |
Działanie | w produktach mlecznych, płynach kwaśnych, słonych i alkoholu |
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Produkt przechowywać w temperaturze od 15-25°C. Wilgotność względna otoczenia nie powinna przekraczać 60%. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Po każdym użyciu dokładnie zamknąć opakowanie. Po otwarciu produkt najlepiej przechowywać w fabrycznym opakowaniu.
Termin przydatności do spożycia produktu w fabrycznie zamkniętym opakowaniu, to 24 miesiące od daty produkcji. Zgodnie ze specyfikacją od producenta. Numer partii oraz dokładna data znajdują się na opakowaniu.
Wartość odżywcza w 100 gramach produktu: | |
Wartość energetyczna | 989 kJ / 238 kcal |
Tłuszcz | 0.1 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.03 g |
Węglowodany | 35.0 g |
w tym cukry | 1.4 g |
Białko | 1.3 g |
Błonnik | 46.0 g |
Sól | 1.7 g |
Producent: Sosa Ingredients
Dystrybutor: Sempre Group
Kraj produkcji: wyprodukowano w Hiszpanii
Produkt nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.
Dodatek spożywczy podlegający dozowaniu.
Produkt możliwy do spożycia przez wegan i wegetarian.
Szczegóły produktu