Wegańska biała czekolada do Twoich słodkich przepisów!
Charakterystyka Amatika Blanche, wegańskiej białej czekolady od Valrhona:
Wegańskie cukiernictwo oparte wyłącznie na składnikach pochodzenia roślinnego, jest wyjątkowo kreatywne! Przygotowanie wegańskich przepisów polega na zastępowaniu konwencjonalnych składników pochodzenia zwierzęcego roślinnymi alternatywami, które oferują identyczne lub bardzo zbliżone właściwości. Wyroby cukiernicze na bazie roślin są pełne tekstur, a także naturalnych smaków, aromatów i barw!
Amatika, to czekolada przeznaczona do wszystkich wegańskich, roślinnych i bezmlecznych przepisów. Czekolada wyprodukowana w całości z roślinnych składników (bez śladowych ilości produktów pochodzenia zwierzęcego); pozwala na przygotowanie bezpiecznych roślinnych przepisów. Amatika Blanche, to biała czekolada, która znacznie ułatwia tworzenie oryginalnych, roślinnych kreacji. Amatika Blanche, to pierwsza biała kuwertura bazująca wyłącznie na składnikach pochodzenia roślinnego. Łatwa i przyjemna w obróbce wegańska biała czekolada o kremowej konsystencji i łagodnym smaku z wyczuwalnymi słodkimi nutami migdałów. Wyjątkowy, delikatnie orzechowy smak oraz atrakcyjna jasna barwa, idealnie dopełniają wegańskie słodkie przepisy.
Biała wegańska kuwertura to doskonała baza do klasycznych kremów i ganache oraz podstawa wegańskich musów, lodów i sorbetów. Z Amatika przygotujesz doskonałą wegańską polewę czekoladową, a także praliny, batony oraz inne wyroby formowane. Amatika Blanche, to najsmaczniejsza i najbardziej kremowa alternatywa dla białej czekolady. Bezmleczna czekolada o zrównoważonym i bogatym smaku oraz kremowej konsystencji. Mleko w czekoladzie zostało zastąpione roślinną alternatywą w postaci odtłuszczonej mąki migdałowej. Uniwersalna płynność czekolady sprawia, że doskonale sprawdza się w różnorodnych zastosowaniach.
Wskazówki dotyczące parowania - smaki, które doskonale komponują się z wegańską białą czekoladą Amatika Blanche, to: fiołek, rozmaryn, czarna trufla, anyż, rabarbar, wiśnia.
Wegańska biała czekolada Amatika Blanche posiada specjalny certyfikat wydany przez Francuskie Stowarzyszenie Wegetariańskie. To oznaczenie jest gwarancją, że czekolada nie zawiera żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego oraz, że produkty pochodzenia zwierzęcego nie są używane na wszystkich etapach produkcji czekolady.
Kuwertura, to czekolada charakteryzująca się wysoką zawartością masła kakaowego (powyżej 32%). Wysoka zawartość masła kakaowego nadaje produktom czekoladowym wytwarzanym na bazie kuwertury wyjątkowy połysk, długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczną chrupkość (praliny, czekolady, batony, figurki). Czekolada o statusie kuwertury doskonale nadaje się do oblewania oraz dekorowania różnego rodzaju wypieków i deserów.
Uwaga! Czekolada w kilogramowym opakowaniu to produkt konfekcjonowany z opakowania zbiorczego (w kontrolowanych warunkach) - produkt pakowany jest w sterylny worek z zamknięciem i etykietą oraz zgrzewany w celu zapewnienia pełnej ochrony czekolady w opakowaniu.
Szczegóły wegańskiej białej czekolady Amatika Blanche od Valrhona:
AMATIKA BLANCHE 35% OD VALRHONA, SZCZEGÓŁY PRODUKTU |
Nazwa handlowa |
Amatika Blanche 35% |
Kod produktu |
43096 |
Rodzaj |
wegańska biała czekolada |
Zawartość kakao |
35% (czyste masło kakaowe) |
Opakowanie |
aluminiowy worek z zamknięciem |
Masa netto |
1.0 kg |
Smak |
słodkie migdałowe nuty |
Aromat |
migdałowe nuty |
Barwa |
jasna, kremowa |
Przeznaczenie |
czekolada cukiernicza |
Zastosowanie |
kremy, ganache, formowanie, powlekanie, batony, musy, lody i sorbety |
Forma |
łatwe do dozowania i upłynniania pastylki, kaletki |
Certyfikaty |
Vegan |
Producent |
Valrhona |
Dystrybutor |
Sempre Group |
Wyjątkowy skład wegańskiej białej czekolady Amatika Blanche:
Składniki i alergeny: cukier, masło kakaowe (35.8%), odtłuszczona mąka migdałowe (21.8%), emulgator: lecytyna słonecznikowa (E322), naturalny ekstrakt waniliowy; wegańska biała kuwertura (35% minimalna zawartość kakao, czyste masło kakaowe); produkt zawiera migdały; produkt może zawierać śladowe ilości orzechów nerkowca, soi, orzechów laskowych, orzechów pekan, mleka, pszenicy wraz z glutenem, pistacji.
Jak przechowywać wegańską białą czekoladę?
Warunki przechowywania: roślinną białą czekoladę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić czekoladę przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Czekoladę nabierać wyłącznie czystymi i suchymi dłońmi (najlepiej w rękawiczkach). Po każdym użyciu dokładnie zamknąć i zabezpieczyć opakowanie. Optymalna temperatura przechowywania wegańskiej białej czekolady to 16-18°C. Maksymalna wilgotność względna podczas składowania to 70%.
Wartość odżywcza w 100 gramach produktu: |
Wartość energetyczna |
2458/591 kJ/kcal |
Tłuszcz |
41.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
22.0 g |
Węglowodany |
45.0 g |
w tym cukry |
43.0 g |
Białko |
8.5 g |
Sól |
0.01 g |
Możliwości zastosowania wegańskiej białej czekolady:
Główne zastosowania wegańskiej białej czekolady to kremy, ganache, musy, batony, lody i sorbety oraz powlekanie i formowanie wyrobów. Wegańska czekolada o słodkich migdałowych nutach idealnie łączy się ze smakiem wiśni, rabarbaru, anyżu, rozmarynu i czarnej trufli oraz aromatem fiołków.
ZASTOSOWANIE WEGAŃSKIEJ BIAŁEJ CZEKOLADY |
CUKIERNICTWO |
średnie oblewanie, formowanie małych i średnich pustych figurek, formowanie pralin, mieszanie, szprycowanie dekoracji, nadawanie smaku |
karmele, pasta czekoladowa, nadzienia kremowe, ganache, trufle |
WYPIEKI I DESERY |
nadawanie smaku, oblewanie |
kremy, ganache, glazury, musy, sosy |
LODY I SORBETY |
nadawanie smaku |
lody rzemieślnicze, sorbety |
WARUNKI PROCESU TEMPEROWANIA CZEKOLADY |
RODZAJ CZEKOLADY |
TOPNIENIE |
KRYSTALIZACJA |
PRACA Z CZEKOLADĄ |
CIEMNA CZEKOLADA |
T1 50-55°C |
T2 28-29°C |
T3 31-32°C |
MLECZNA CZEKOLADA |
T1 45-50°C |
T2 27-28°C |
T3 29-30°C |
BIAŁA CZEKOLADA |
T1 40-45°C |
T2 26-27°C |
T3 28-29°C |