NXT™ - CZEKOLADY PRZEZNACZONE DO WSZYSTKICH WEGAŃSKICH, ROŚLINNYCH I BEZMLECZNYCH KREACJI - smak przyszłości - czekolady wyprodukowane w całości z roślinnych składników, bez nawet śladowych ilości mleka. Charakteryzują się doskonałym smakiem oraz wyjątkową - kremową konsystencją. Czekolady pozwalają na przygotowywanie bezpiecznych roślinnych przepisów. Wyśmienite czekolady, które pozwalają rozkoszować się wyjątkowym smakiem - bez śladowych ilości mleka.
NXT™ DAIRY FREE DARK CHOCOLATE - to bezmleczna (nie zawierająca śladowych ilości mleka) ciemna czekolada o zrównoważonym smaku z intensywnymi nutami kakao i czerwonych owoców. Uniwersalna płynność czekolady sprawia, że doskonale sprawdza się w różnorodnych zastosowaniach. Receptura numer NXT™DFD-55 - to ciemna belgijska czekolada o minimalnej zawartości kakao 55.7% i statusie kuwertury.
Kuwertura - to czekolada charakteryzująca się wysoką zawartością masła kakaowego (powyżej 32%). Wysoka zawartość masła kakaowego nadaje produktom czekoladowym wytwarzanym na bazie kuwertury wyjątkowy połysk, długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczną chrupkość (praliny, czekolady, batony, figurki). Czekolada o statusie kuwertury doskonale nadaje się do oblewania oraz dekorowania różnego rodzaju wypieków i deserów.
Składniki: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna (E322), aromat waniliowy; czekolada ciemna - kuwertura bez mleka (masa kakaowa minimum 55.7%); produkt nie zawiera mleka; produkt bez laktozy; produkt przyjazny dla wegan.
KOMPOZYCJA - SKŁAD |
KAKAO |
MLEKO |
TŁUSZCZ |
55.7% |
- |
38.0% |
Warunki przechowywania: czekoladę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych oraz obcych zapachów; optymalna temperatura przechowywania to 12-20°C; maksymalna wilgotność względna powietrza podczas składowania to 70%.
APLIKACJE |
CUKIERNICTWO |
średnie oblewanie, formowanie średnich pustych figurek (15-30 cm), formowanie pralin, formowanie małych pustych figurek (5-15 cm), mieszanie, szprycowanie dekoracji, natryskiwanie, nadawanie smaku
|
karmele, grona czekoladowe, pasta czekoladowa, nadzienia kremowe, krem maślany, ganache, talarki czekoladowe, trufle |
CIASTKA, WYPIEKI I DESERY |
nadawanie smaku, oblewanie |
krem bawarski, krem angielski i twarogowy, ganache, glazury, fondant, musy, sosy, biszkopty i ciasta, herbatniki, kremy do zapiekania, chleby i brioszki, muffiny, krem do zapiekania
|
LODY I SORBETY |
nadawanie smaku |
lody amerykańskie, lody włoskie, lody rzemieślnicze, sorbety
|
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
2330/557 kJ/kcal |
Tłuszcz |
38.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
23.0 g |
Węglowodany |
45.0 g |
w tym cukry |
42.0 g |
Białko |
5.1 g |
Sól |
0.01 g |
TEMPEROWANIE CZEKOLADY |
RODZAJ CZEKOLADY |
TOPNIENIE |
KRYSTALIZACJA |
PRACA Z CZEKOLADA |
CIEMNA CZEKOLADA |
T1 45-50 °C |
T2 27 °C |
T3 31-32 °C |
ODLEWANIE - FORMOWANIE |
12-8 °C |
OBLEWANIE |
18-14 °C |
DODATKOWE INFORMACJE:
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O NXT
FILM Z PREMIERY NXT