KOLOROWE I SMAKOWE CALLETS™ - to wyjątkowa seria smakowych czekolad o dopracowanych recepturach i intensywnych kolorach, które pozwalają na tworzenie nietuzinkowych słodkich kreacji.
LEMON CALLETS™ - to kaletki wykonane na bazie białej belgijskiej czekolady z aromatem cytrynowym o wyjątkowej barwie świeżej, jasnej zieleni. Czekolada posiada wyjątkowy profil smakowy, który łączy w sobie śmietankowo-karmelową słodycz białej czekolady z lekko kwaśnym smakiem cytryny. Przeznaczona jest przede wszystkim do nadawania pięknej i nietuzinkowej barwy różnorodnym słodkim kreacjom. Czekolada cytrynowa zachowuje się jak klasyczna biała czekolada - podczas topienia, temperowania czy schładzania. Uniwersalna płynność (3/5) sprawia, że czekolada doskonale sprawdzi się w różnorodnych zastosowaniach - do formowania, oblewania, aromatyzowania i barwienia (musów i kremów) oraz tworzenia dekoracji. Masa cukiernicza na bazie tłuszczu kakaowego z aromatem i barwnikami (AZO FREE).
Kuwertura - to czekolada charakteryzująca się wysoką zawartością masła kakaowego (powyżej 32%). Wysoka zawartość masła kakaowego nadaje produktom czekoladowym wytwarzanym na bazie kuwertury wyjątkowy połysk, długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczną chrupkość (praliny, czekolady, batony, figurki). Czekolada o statusie kuwertury doskonale nadaje się do oblewania oraz dekorowania różnego rodzaju wypieków i deserów.
Składniki: cukier, tłuszcz kakaowy (27.5%), mleko pełne w proszku, emulgator: lecytyna sojowa (E322), naturalny aromat cytrynowy, barwniki: indygotyna (E132), kurkumina (E100), naturalny aromat waniliowy; może zawierać śladowe ilości orzechów (w tym orzechów arachidowych i laskowych); masa cukiernicza na bazie tłuszczu kakaowego - aromatyzowana i barwiona.
KOMPOZYCJA - SKŁAD |
KAKAO |
MLEKO |
TŁUSZCZ |
- |
- |
33.7% |
Warunki przechowywania: czekoladę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych oraz obcych zapachów; optymalna temperatura przechowywania to 12-20°C; maksymalna wilgotność względna powietrza podczas składowania to 70%.
APLIKACJE |
talarki czekoladowe, trufle, glazury, musy, polewy, sosy, nadzienia
|
barwienie, nadawanie smaku, szprycowanie dekoracji, formowanie dużych pustych figurek (>30 cm), oblewanie, maczanie |
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
2340/559 kJ/kcal |
Tłuszcz |
34.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
20.0 g |
Węglowodany |
59.0 g |
w tym cukry |
58.0 g |
Białko |
5.1 g |
Sól |
0.18 g |
TEMPEROWANIE CZEKOLADY |
RODZAJ CZEKOLADY |
TOPNIENIE |
KRYSTALIZACJA |
PRACA Z CZEKOLADA |
CIEMNA CZEKOLADA |
T1 50-55°C |
T2 28-29°C |
T3 31-32°C |
MLECZNA CZEKOLADA |
T1 45-50°C |
T2 27-28°C |
T3 29-30°C |
BIAŁA CZEKOLADA |
T1 40-45°C |
T2 26-27°C |
T3 28-29°C |