
112,44 zł / 100 g
Środek zelujący pochodzenia roślinnego, uzyskiwany w wyniku fermentacji bakteryjnej. Stosowany jako wegański zamiennik żelatyny do roślinnych przepisów. Wykazuje odporność na działanie wysokich temperatur. Sprawdza się do zagęszczania nadzień poddawanych obróbce cieplnej.
Guma Gellan, to środek żelujący i zagęszczający pozyskiwany w wyniku fermentacji bakterii Sphingonomas Elodea. Substancja zelująca pochodzenia roślinnego, która powstaje w wyniku fermentacji bakteryjnej. Dodatek stosowany jest przede wszystkim jako zmiennik żelatyny w przepisach wegańskich. Substancja żelująca o wysokiej przezroczystości, żelująca w środowisku kwaśnym i odporna na działanie wysokich temperatur. Pozwala uzyskać sztywne żele odporne na proces topienia. Wykorzystywana jest przede wszystkim do zagęszczania nadzień poddawanych obróbce cieplnej. Idealnie sprawdza się w nadzieniach do ravioli, croissantów oraz do wypieku ciast z owocami. Guma Gellan rozpuszcza się na gorąco, wymaga podgrzania do temperatury 70-80°C w celu aktywowania. W celu uniknięcia powstawania grudek zaleca się dokładne wymieszanie dodatku z zimnym produktem, a następnie stopniowe podgrzewanie i mieszanie aż do momentu wrzenia.
Guma Gellan, to roślinny odpowiednik żelatyny idealny do tworzenia galaretek o innowacyjnych teksturach. Odporność na działanie wysokich temperatur sprawia, że doskonale nadaje się do zagęszczania nadzień stosowanych w wypiekach i potrawach serwowanych na gorąco. Guma Gellan charakteryzuje się szybkim procesem żelowania. Pozwala uzyskać sztywny żel o dużej przezroczystości i odporności na działanie wysokich temperatur. Żele nie topią się pod wpływem działania wysokiej temperatury. Produkty z dodatkiem Gumy Gellan można wielokrotnie podgrzewać bez utraty właściwości żelujących. Proces żelowania zachodzi na gorąco, w temperaturze 70-80°C. Roślinny odpowiednik żelatyny należy wymieszać z produktem na zimno, a następnie podgrzać do wrzenia cały czas dokładnie mieszając. Dodatek wymaga podgrzania w celu aktywowania właściwości zagęszczających. Dodatkowo wykazuje właściwości żelujące również w obecności kwasów, dlatego może być stosowania do żelowania produktów o
Składniki: substancja żelujące: guma gellan (E418).
Alergeny: produkt może zawierać śladowe ilości soi, jaj, mleka, sezamu, selera, gorczycy, siarczynów, orzechów arachidowych i pozostałych orzechów oraz ich pochodnych.
Sposób użycia produktu: dodatek spożywczy w postaci proszku należy wymieszać z produktem na zimno, a następnie podgrzać do momentu wrzenia cały czas dokładnie mieszając. Proces żelowania następuje w temperaturze 70-80°C. Zawsze należy dodawać proszek do płynu, a nie odwrotnie. Nie dodawać płynu do mieszanki w proszku.
Zalecane dozowanie dodatku: to od 10 do 20 gramów na 1 kilogram produktu.
Guma Gellan pozwala uzyskać sztywne żele odporne na działanie wysokich temperatur i proces topienia. Wykazuje właściwości żelujące w środowisku kwaśnym. Może być stosowana do zagęszczania produktów poddawanych obróbce cieplnej, takich jak nadzienia do wypieków czy gorących potraw. Pozwala uzyskać termoodwracalne żele o wysokiej przezroczystości. Wykazuje bardzo zbliżone właściwości do agaru, jednak w przeciwieństwie do agaru wykazuje odporność na działanie wysokich temperatur. Nie jest polecana do stosowania w produktach poddawanych procesowi mrożenia. Środek żelujący pochodzenia roślinnego możliwy do spożycia przed wegan i wegetarian.
Nazwa handlowa | Guma Gellan |
Numer katalogowy | 38697 |
Kod produktu | 48690 |
Symbol | E418 |
Opakowanie | plastikowy pojemnik z nakrętką |
Masa netto | 500 g |
Rodzaj | funkcjonalny dodatek spożywczy |
Właściwości | zagęszczające, żelujące |
Rozpuszczalność | po podgrzaniu do momentu wrzenia |
Temperatura żelowania | 70-80°C |
Przeznaczenie | do użytku profesjonalnego |
Zastosowanie | dodatek do żywności |
Dozowanie | 10-20 g/kg |
Uwagi | zamiennik żelatyny, odpowiednik agaru |
Forma | proszek |
Barwa | biała |
Smak | neutralny |
Pozyskiwanie | w wyniku fermentacji bakterii Sphingonomas Elodea |
Produkt | wegański |
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Produkt przechowywać w temperaturze od 15-25°C. Wilgotność względna otoczenia nie powinna przekraczać 60%. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Po każdym użyciu dokładnie zamknąć opakowanie. Po otwarciu produkt najlepiej przechowywać w fabrycznym opakowaniu.
Termin przydatności do spożycia produktu w fabrycznie zamkniętym opakowaniu, to 24 miesiące od daty produkcji. Zgodnie ze specyfikacją od producenta. Numer partii oraz dokładna data znajdują się na opakowaniu.
Wartość odżywcza w 100 gramach produktu | |
Wartość energetyczna | 712 kJ / 170 kcal |
Tłuszcz | 0.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.0 g |
Węglowodany | 0.0 g |
w tym cukry | 0.0 g |
Białko | 1.0 g |
Błonnik | 83.0 g |
Sól | 1.2 g |
Producent: Sosa Ingredients
Dystrybutor: Sempre Group
Kraj produkcji: wyprodukowano w Hiszpanii
Produkt nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.
Dodatek spożywczy podlegający ścisłemu dozowaniu.
Wysokie stężenia powodują wzdęcia i gromadzenie się gazów.
Produkt możliwy do spożycia przez wegan i wegetarian.
Indeks: FOODCOLOURS84
Indeks: FOODCOLOURS86
Indeks: LOUISFRANCOIS03
Marka: LOUIS FRANCOIS
Naturalna substancja zagęszczająca i żelująca pochodzenia roślinnego - pozyskiwana z czerwonych wodorostów.
Indeks: SOSA86
Marka: Sosa Ingredients
Naturalny polisacharyd stosowany jako funkcjonalny dodatek spożywczy. W produktach wykazuje działanie zagęszczające i stabilizujące. Wykorzystywana jest przede wszystkim do produkcji sosów o gęstej i jednorodnej konsystencji. Zapobiega także rozwarstwianiu sosów, pozwala uniknąć problemów związanych z ewentualnym rozdzielaniem faz.
Indeks: SOSA216
Marka: Sosa Ingredients
Wielofunkcyjny dodatek spożywczy pochodzenia naturalnego. Wykazuje działanie zagęszczające, emulgujące i stabilizujące. Stosowana jest także jako środek wypełniający i powlekający. Doskonale rozpuszcza się na zimno i na gorąco. Nie rozpuszcza się w alkoholu i produktach o wysokiej zawartości tłuszczu.
Indeks: SOSA226
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA266
Marka: Sosa Ingredients
Substancja pochodzenia naturalnego. Wykazuje zdolność do wytwarzania lepkich i stabilnych roztworów. Sprawdza się w produktach o wysokiej zawartości tłuszczu. Skutecznie działa zarówno na zimno jak i na ciepło. Pomaga zmniejszyć synerezę w produktach mrożonych. Doskonale nadaje się do stabilizacji lodów i produktów mlecznych.
Indeks: FOODCOLOURS293
Indeks: SOSA225
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: FOODCOLOURS293(1)
Marka: FOOD COLOURS
Roślinny zamiennik żelatyny - agar agar - w małym opakowaniu, idealnym do użytku domowego.
Indeks: SOSA506
Marka: Sosa Ingredients
Dodatek gumy ksantanowej pozwala na uzyskanie produktów o wyjątkowo kremowej i przyjemnej konsystencji. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do lodów czy sosów oraz bezglutenowych wypieków. Łatwy w użyciu dodatek o szerokim zastosowaniu w gastronomii oraz cukiernictwie.
Indeks: SEMPRE295(1)
Marka: SEMPRE
Maczka chleba świętojańskiego - guma karobowa - jest naturalnym roślinnym hydrokoloidem otrzymywanym z mielonego bielma nasion drzewa świętojańskiego.
Indeks: SILIKOMART192
Marka: SILIKOMART
Indeks: SOSA480
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: THERMOHAUSER32
Marka: THERMOHAUSER
Solidnie wykonana skrobka cukiernicza z wygodnym uchwytem. Uniwersalne zastosowanie. Doskonała do porcjowania i krojenia ciasta, siekania składników oraz wygładzania mas cukierniczych. Wykonana z odpornej stali nierdzewnej przeznaczonej do kontaktu z żywnością. Wygodny uchwyt z odpornego tworzywa w kolorze niebieskim.
Indeks: EWALD01
Marka: EWALD-GELATINE GMBH
Żelatyna spożywcza pozyskiwana z kolagenu pochodzenia wieprzowego w formie listków.
Środek zelujący pochodzenia roślinnego, uzyskiwany w wyniku fermentacji bakteryjnej. Stosowany jako wegański zamiennik żelatyny do roślinnych przepisów. Wykazuje odporność na działanie wysokich temperatur. Sprawdza się do zagęszczania nadzień poddawanych obróbce cieplnej.