• SZKOLENIA CUKIERNICZE

  • CIASTECZKA WIELKANOCNE

  • FORMY PŁATNOŚCI

rafinowany tłuszcz kakaowy w postaci kaletek wygodnych do porcjowania i upłynniania
  • rafinowany tłuszcz kakaowy w postaci kaletek wygodnych do porcjowania i upłynniania

op. 200 g COCOA BUTTER CHIPS 777 LUBECA rafinowany i dezodoryzowany tłuszcz kakaowy w postaci pastylek o śr. 8 mm

LUBECA84

Produkt konfekcjonowany z opakowania zbiorczego. Tłuszcz kakaowy o neutralnym smaku i zapachu - uniwersalny w zastosowaniu. Wytwarzany w postaci wygodnych do porcjowania i upłynniania pastylek. Wykorzystywany w produkcji cukierniczej oraz przez szefów kuchni do smażenia potraw.

32,00 zł
Brutto
Ilość
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Opis

COCOA BUTTER CHIPS - RAFINOWANY I DEZODORYZOWANY TŁUSZCZ KAKAOWY W POSTACI ŁATWYCH DO UPŁYNNIANIA KALETEK.

Tłuszcz kakaowy poddany odpowiednim procesom (rafinacji, w tym dezodoryzacji), które mają na celu oczyszczenie tłuszczu pochodzenia roślinnego oraz pozbawienie go smaku i aromatu. Tłuszcz kakaowy o neutralnym smaku i zapachu jest uniwersalny w zastosowaniu, ponieważ nie wpływa na smak i aromat gotowych wyrobów. Tłuszcz poddany procesowi rafinacji jest bardziej stabilny i wykazuje większą odporność na działanie wysokich temperatur. Tłuszcz kakaowy to wyjątkowy rodzaj tłuszczu pochodzenia roślinnego. Charakteryzuje się wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, co w znacznym stopniu gwarantuje stan skupienia i konsystencję tłuszczu kakaowego. Tłuszcz kakaowy potocznie określany jest jako masło kakaowe, takie określenie zawdzięcza swojej specyficznej konsystencji (zależnej od temperatury).

Konsystencja tłuszczu kakaowego w warunkach chłodniczych i temperaturze pokojowej ma postać ciała stałego (zależnie od rodzaju wytwarzania - blok lub kaletki). Tłuszcz kakaowy pod wpływem ciepła zmienia konsystencję na płynną. Temperatura upłynniania masła kakaowego to (zależnie od źródła informacji) od około 30 do około 36°C. Konsystencja "masła" kakaowego tak samo jak tradycyjnego masła jest zależna od temperatury otoczenia. 

Tłuszcz kakaowy pozyskiwany jest z najwyższej jakości ziaren kakaowca (pochodzących głównie z Afryki zachodniej), poddawany jest procesowi rafinacji (w tym dezodoryzacji) i formowany do pastylek ("callets") o średnicy około 8 milimetrów. Tłuszcz kakaowy w postaci kaletek (pastylek) jest bardzo wygodny do dozowania i porcjowania. Dodatkowo drobne pastylki łatwiej upłynnić (proces upłynniania jest bardziej równomierny oraz szybszy niż tłuszczu kakaowego w kawałkach). Rafinowany tłuszcz kakaowy ma neutralny (bardzo delikatny, ledwo wyczuwalny, charakterystyczny) smak i aromat oraz jasną, lekko żółtą barwę.

*produkt w małym opakowaniu to produkt konfekcjonowany z opakowania zbiorczego (w kontrolowanych warunkach) - produkt pakowany jest w sterylny worek z zamknięciem i etykietą oraz zgrzewany w celu zapewnienia pełnej ochrony czekolady w opakowaniu. 

Masło kakaowe stosowane jest przede wszystkim:

  • do produkcji czekolady - białej, mlecznej, ciemnej, deserowej (jako jeden z głównych składników),

  • do upłynniania czekolady, która stosowana jest do oblewania i powlekania wyrobów,

  • jako dodatek do czekolady podczas produkcji pralin w formach,

  • (pozwala uzyskać idealnie błyszczącą powierzchnię oraz zapewnia doskonałą kruchość wyrobów czekoladowych),

  • jako baza do tworzenia kolorowych powłok metodą natryskową (zamsze),

  • jako nośnik dla barwników spożywczych stosowanych do barwienia czekolady i tłustych mas cukierniczych,

  • jako nośnik do barwników spożywczych o strukturze zamszu,

  • do stabilizowania nadzień pralinowych (kremów stosowanych do wypełniania korpusów truflowych),

  • do przygotowywania potraw (rafinowany tłuszcz kakaowy nadaje się do smażenia oraz jako dodatek do pieczenia).

Dozowanie tłuszczu kakaowego zależy od rodzaju zastosowania (np. w celu upłynnienia czekolady przeznaczonej do formowania i oblewania dodatek masła kakaowego waha się od 1-8% całkowitej objętości czekolady).

Przed użyciem masło kakaowy wymaga upłynnienia lub zatemperowania, dopiero po wykonaniu tych czynności tłuszcz kakaowy można barwić, aromatyzować lub stosować jako dodatek podczas produkcji cukierniczej.

Podczas barwienia i aromatyzowania tłuszczu kakaowego należy pamiętać o wyborze odpowiednich barwników spożywczych oraz aromatów lub ekstraktów, które wykazują dobrą rozpuszczalność w tłuszczu.

Dodatkowe informacje - kuwertura - to czekolada charakteryzująca się wysoką zawartością masła kakaowego (powyżej 32%). Wysoka zawartość masła kakaowego nadaje produktom czekoladowym wytwarzanym na bazie kuwertury wyjątkowy połysk, długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczną chrupkość (praliny, czekolady, batony, figurki). Czekolada o statusie kuwertury doskonale nadaje się do oblewania oraz dekorowania różnego rodzaju wypieków i deserów.

Rafinacja i dezodoryzacja tłuszczu kakaowego pozwala uzyskać produkt pozbawiony zanieczyszczeń i charakteryzujący się neutralnym (bardzo delikatnym, słabo wyczuwalnym) smakiem i aromatem.

Składniki: tłuszcz kakaowy (100%) (rafinowany i dezodoryzowany).

Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu (fabryczne opakowania dają możliwość wielokrotnego otwierania i zamykania); chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego i obcych zapachów; do nakładania i dozowania produktu należy używać wyłącznie czystych i suchych przyborów; optymalna temperatura przechowywania waha się od 12°C do 20°C, optymalna temperatura przechowywania to 15-18°C; maksymalna wilgotność względna otoczenia podczas przechowywania to 70%.

Ważne informacje: tłuszcz kakaowy przeznaczony do produkcji cukierniczej oraz do przyrządzania potraw; poddany procesowi rafinacji - pozbawiony zanieczyszczeń; charakteryzuje się neutralnym smakiem i aromatem.

Zastosowanie: torty, kremy, nadzienia, praliny, figurki czekoladowe, polewy, glazury, dekoracje, desery, do smażenia, do pieczenia.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU
Wartość energetyczna 3698/900 kJ/kcal
Tłuszcz 100.0 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 60.0 g
Węglowodany 0.0 g
w tym cukry 0.0 g
Białko 0.0 g
Sól 0.0 g

Szczegóły produktu
LUBECA84
18 Przedmioty

Opis

NAZWA HANDLOWA
CACAO BUTTER CHIPS
MASA NETTO
200 g
KONFEKCJA Z OPAKOWANIA ZBIORCZEGO
TAK
OPAKOWANIE
TORBA Z ZAMKNIĘCIEM
ŚREDNICA
KALETEK - 8 MILIMETRÓW
RODZAJ
RAFINOWANE I DEZODORYZOWANE MASŁO KAKAOWE
RODZAJ
TŁUSZCZ KAKAOWY (RAFINOWANY)
AROMAT
NEUTRALNY
SMAK
NEUTRALNY
BARWA
JASNA ŻÓŁTA
FORMA
KALETKI / PASTYLKI
ROZPUSZCZALNOŚĆ
W TEMPERATURZE OKOŁO 30°C
PRZEZNACZENIE
NA UŻYTEK DOMOWY
ZASTOSOWANIE
DO WYROBÓW CUKIERNICZYCH
ZASTOSOWANIE
DO CZEKOLADY
DOZOWANIE
QUANTUM SATIS - WEDŁUG UZNANIA
POCHODZENIE ZIARNA KAKAOWEGO
GŁÓWNIE ZACHODNIOAFRYKAŃSKIE ZIARNA KAKAOWCA
ZAWARTOŚĆ TŁUSZCZU
100%
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
W SZCZELNIE ZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
W SUCHYM I CHŁODNYM MIEJSCU
TEMPERATURA PRZECHOWYWANIA
15-18°C
WILGOTNOŚĆ WZGLĘDNA PRZECHOWYWANIA
MAX. 70%
PRODUKT
GOTOWY DO UŻYCIA
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Zobacz także

Indeks: CALLEBAUT64

Marka: CALLEBAUT

op. 600 g MYCRYO NCB-HD706-E0-W44 CALLEBAUT czyste masło kakaowe w postaci bardzo drobnego proszku

Wyjątkowy produkt - masło kakaowe w postaci bardzo drobnego proszku o neutralnym smaku i aromacie. Pozwala na odpowiednie przeprowadzenie procesu temperowania czekolady. Stosowany do tworzenia marynat z dodatkiem przypraw i ziół oraz do przyrządzania potraw - smażenia, pieczenia czy grillowania.

Cena 95,70 zł
Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:
6 innych produktów w tej samej kategorii:

Indeks: CALLEBAUT64

Marka: CALLEBAUT

op. 600 g MYCRYO NCB-HD706-E0-W44 CALLEBAUT czyste masło kakaowe w postaci bardzo drobnego proszku

Wyjątkowy produkt - masło kakaowe w postaci bardzo drobnego proszku o neutralnym smaku i aromacie. Pozwala na odpowiednie przeprowadzenie procesu temperowania czekolady. Stosowany do tworzenia marynat z dodatkiem przypraw i ziół oraz do przyrządzania potraw - smażenia, pieczenia czy grillowania.

Cena 95,70 zł
Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE