• Szkolenie Monin 8 maja

  • IMBIROWA BAZA DO LEMONIADY

750g ALGINAT Alginian sodu 58050016 Sosa
  • 750g ALGINAT Alginian sodu 58050016 Sosa

750g ALGINAT Alginian sodu 58050016 Sosa

SOSA438

492,00 zł
Brutto
Ilość
OBECNIE BRAK NA STANIE


Opis

750g ALGINAT Alginian sodu 58050016 Sosa:

Składnik do procesu sferyfikacji i odwróconej sferyfikacji, czyli techniki, która pozwala na uzyskanie kuleczek kawioru z różnego rodzaju

esencji smakowych, na przykład soku warzywnego lub owocowego.

Dzięki technikom sferyfikacji można uzyskać sfery różnej wielkości: kawior, jaja, gnocchi, ravioli.

Opis: aginian sodu jest pozbawiony smaku, zapachu i barwy. Jest dodatkiem otrzymywanym z różnych rodzajów alg.

W obecności wapnia wiąże substancję poddawaną procesowi sferyfikacji i pozwala na uzyskanie

charakterystycznej błonki otaczającej sferę.

Opakowanie: 750 g

Kod produktu: 58050016

Dozowanie: 5 g/kg

Informacje dodatkowe:

Sferyfikacja podstawowa - służy do wytwarzania kuleczek kawioru z cienką błonką, która łatwo pęka w ustach.

Polega na dodaniu do płynnej esencji smakowej (soku warzywnego, owocowego) alginianu sodu, a następnie wlaniu 

przygotowanego płynu (kropelka po kropelce) do kąpieli wapniowej, składającej się z wody i chlorku wapnia.

Ta technika lepiej sprawdza się w przypadku produktów o niskiej zawartości wapnia lub wysokim pH.

Sferyfikacja odwrócona - jest bardziej uniwersalną techniką, umożliwia utworzenie kuleczek kawioru z różnego rodzaju produktów.

W tej technice do płynu, z którego chcemy przygotować kawior dodajemy mleczan wapnia oraz glukonian wapnia, a następnie 

wlewamy przygotowany płyn do kąpieli alginowej (wody z dodatkiem alginianu). Ta technika lepiej sprawdza się przy wytwarzaniu kawioru

z napojów zawierających alkohol, o wysokiej zawartości wapnia lub niskim pH.

Składniki potrzebne do procesu sferyfikacji:

- alginian sodu - pozbawiony smaku, zapachu i barwy, dodatek otrzymywany z wodorostów; w obecności wapnia

wiąże substancję poddawaną procesowi sferyfikacji i pozwala na uzyskanie charakterystycznej błonki otaczającej sferę.

mleczan wapnia - krystaliczna sól o białym zabarwieniu; podnosi zawartość wapnia.

glukonolaktat - składnik odwróconej sferyfikacji, bezwonne połączenie dwóch soli glukonianiu i mlecznu wapnia.

chlorek wapnia - substancja stabilizująca proces sferyfikacji.

Szczegóły produktu
SOSA438
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:
20 innych produktów w tej samej kategorii:

Indeks: SOSA453

Marka: Sosa Ingredients

500 g PECTINA 325 NH 95 38892 SOSA INGREDIENTS pektyna o niskiej zawartości metoksyloamidu

Pektyna o niskiej zawartości metoksyloamidu wykazująca właściwości zagęszczające i żelujące w obecności wapnia. Przeznaczona przede wszystkim do stosowania w przetworach owocowych (zawierających wapń) oraz mlecznych. Dozowanie zależne jest od oczekiwanego efektu technologicznego.

Cena 258,00 zł
Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE