![niskokaloryczna substancja słodząca o uniwersalnym zastosowaniu w przemyśle i cukiernictwie niskokaloryczna substancja słodząca o uniwersalnym zastosowaniu w przemyśle i cukiernictwie](https://www.cukieteria.pl/36459-large_default/900-g-isomalt-refinat-39463-sosa-ingredients-substancja-slodzaca-izomalt-w-postaci-proszku.jpg)
![niskokaloryczna substancja słodząca o uniwersalnym zastosowaniu w przemyśle i cukiernictwie niskokaloryczna substancja słodząca o uniwersalnym zastosowaniu w przemyśle i cukiernictwie](https://www.cukieteria.pl/36459-large_default/900-g-isomalt-refinat-39463-sosa-ingredients-substancja-slodzaca-izomalt-w-postaci-proszku.jpg)
Czysty izomalt w postaci proszku o uniwersalnym zastosowaniu w cukiernictwie. Idealnie sprawdzi się do tworzenia różnego rodzaju dekoracji.
Informacje techniczne dotyczące izomaltu - jest to niskokaloryczna substancja słodząca charakteryzująca się niską higroskopijnością (ma małą zdolność do wiązania cząsteczek wody) i łatwością krystalizacji. Wykorzystywany jest również jako substancja przeciwzbrylająca oraz wypełniająca, jego oznaczenie jako dodatku do żywności to (E953). Pozyskiwany jest syntetycznie z sacharozy, jednak w porównaniu do sacharozy wykazuje znacznie niższą wartość energetyczną, a zarazem mniejszą słodyczą (40-60% słodkości sacharozy). Izomalt charakteryzuje się czystą słodyczą, po spożyciu nie wyczuwa się żadnych obcych posmaków (co jest częstym odczuciem w przypadku innych substancji intensywnie słodzących). Jest odporny na działanie wysokiej temperatury, nie ulega procesowi karmelizacji (brązowieniu), charakteryzuje się również niską lepkością (nie powoduje zlepiania, na przykład cukierków).
Izomalt ulega krystalizacji dużo wolniej od sacharozy, ponadto wykazuje działanie przeciwzbrylające oraz glazurujące oraz po rozpuszczeniu ma idealnie przezroczystą barwę - dlatego jest tak popularnie wykorzystywanym dodatkiem w cukiernictwie. Znajduje szczególne zastosowanie w tworzeniu dekoracji - dekoracje przygotowane z wykorzystaniem izomaltu wykazują większą trwałość oraz mniejsza lepkość w porównaniu do dekoracji na bazie cukru. Izomalt występuje w postaci proszku, który można używać zamiennie z sacharozą w stosunku 1:1 bez zmiany właściwości fizykochemicznych produktu końcowego. Wykazuje stabilność w wysokich temperaturach (do 150°C).
Według rozporządzenia izomalt może być stosowany na zasadzie quantum satis - w ilości niezbędnej do uzyskania zamierzonego efektu technologicznego. Jego nadmierne spożycie może jednak wywoływać efekt przeczyszczający. Bezpieczna do spożycia dzienna ilość izomaltu dla osób dorosłych to 50 gramów, zaś dla dzieci to 25 gramów.
Składniki: substancja słodząca: izomalt (E953); nadmierne spożycie może mieć działanie przeczyszczające; dzienna ilość możliwa do spożycia (bezpieczna dawka) przez dorosłych to 50 gramów, przez dzieci 25 gramów.
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, obcych zapachów i wilgoci.
Środki ostrożności: należy zachować szczególną ostrożność podczas podgrzewania izomaltu; stosować odpowiednią odzież ochronną.
ANALIZA CUKRU | ||
SOLIDS | PAC | POD |
95% | 99% | 50% |
FILMY INSTRUKTAŻOWE:
Indeks: EUROVANILLE07
Marka: EUROVANILLE
Organiczne laski wanilii - idealne do przetworów na bazie mleka i wypieków. Strąki waniliowe gatunku Planifolia z Madagaskaru o długości od 16 do 20 centymetrów.
Indeks: NOVACART44
Marka: NOVACART
Indeks: FRANTYL116
Marka: FRANTYL
Indeks: SOSA353
Marka: Sosa Ingredients
Odwodniony syrop glukozowy w proszku - dodatek do lodów i wyrobów cukierniczych o wielu właściwościach.
Indeks: COMPRITAL162
Marka: COMPRITAL
Cukier prosty otrzymywany w procesie częściowej hydrolizy skrobi - maltodekstryna. Funkcjonalny dodatek spożywczy o zróżnicowanym zastosowaniu (do lodów i cukiernictwa).
Indeks: LOUISFRANCOIS12
Marka: LOUIS FRANCOIS
Trymolina - cukier inwertowany w postaci drobnych kryształków o bardzo dobrej rozpuszczalności.
Indeks: SOSA450
Marka: Sosa Ingredients
Zamiennik dla sacharozy otrzymywany ze skrobii tapioki.
Indeks: FOODCOLOURS264
Marka: FOOD COLOURS
Indeks: BENEO01
Marka: BENEO
Izomalt granulowany o uniwersalnym zastosowaniu w cukiernictwie. Doskonały do tworzenia efektownych dekoracji oraz do wyrobu produktów o obniżonej zawartości cukru.
Czysty izomalt w postaci proszku o uniwersalnym zastosowaniu w cukiernictwie. Idealnie sprawdzi się do tworzenia różnego rodzaju dekoracji.