500g GLUCONOLACTAT Glukonian wapnia i Mleczan wapnia 58050033 Sosa
  • 500g GLUCONOLACTAT Glukonian wapnia i Mleczan wapnia 58050033 Sosa

500g GLUCONOLACTAT Glukonian wapnia i Mleczan wapnia 58050033 Sosa

SOSA441

109,00 zł
Brutto

21,80 zł / 100 g

Ilość
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

favorite_border favorite
Opis

Składnik do procesu odwróconej sferyfikacji, czyli techniki, która pozwala na uzyskanie kuleczek kawioru z różnego rodzaju

esencji smakowych, na przykład soku warzywnego lub owocowego.

Dzięki technikom sferyfikacji można uzyskać sfery różnej wielkości: kawior, jaja, gnocchi, ravioli.

Opis: produkt jest mieszanką dwóch soli (glukonianu wapnia oraz mlecznu wapnia),

które pozwalają na wprowadzenie wapnia do podłoża bez wprowadzania dodatkowo smaku i aromatu.

Pomaga we wprowadzeniu do cieczy odpowiedniej ilości wapnia, aby mogła ona reagować z alginianem.

Produkt stosowany przy sferyfikacji (czyli tworzenia kawioru z różnych produktów) w cieczach o niskiej zawartości wapnia.

Nie posiada smaku ani zapachu.

Opakowanie: 500 g

Kod produktu: 58050033

Dozowanie: 20 g/kg

Informacje dodatkowe:

Sferyfikacja podstawowa - służy do wytwarzania kuleczek kawioru z cienką błonką, która łatwo pęka w ustach.

Polega na dodaniu do płynnej esencji smakowej (soku warzywnego, owocowego) alginianu sodu, a następnie wlaniu 

przygotowanego płynu (kropelka po kropelce) do kąpieli wapniowej, składającej się z wody i chlorku wapnia.

Ta technika lepiej sprawdza się w przypadku produktów o niskiej zawartości wapnia lub wysokim pH.

Sferyfikacja odwrócona - jest bardziej uniwersalną techniką, umożliwia utworzenie kuleczek kawioru z różnego rodzaju produktów.

W tej technice do płynu, z którego chcemy przygotować kawior dodajemy mleczan wapnia oraz glukonian wapnia, a następnie 

wlewamy przygotowany płyn do kąpieli alginowej (wody z dodatkiem alginianu). Ta technika lepiej sprawdza się przy wytwarzaniu kawioru

z napojów zawierających alkohol, o wysokiej zawartości wapnia lub niskim pH.

Składniki potrzebne do procesu sferyfikacji:

- alginian sodu - pozbawiony smaku, zapachu i barwy, dodatek otrzymywany z wodorostów; w obecności wapnia

wiąże substancję poddawaną procesowi sferyfikacji i pozwala na uzyskanie charakterystycznej błonki otaczającej sferę.

- mleczan wapnia - krystaliczna sól o białym zabarwieniu; podnosi zawartość wapnia.

- glukonolaktat - składnik odwróconej sferyfikacji, bezwonne połączenie dwóch soli glukonianiu i mlecznu wapnia.

- chlorek wapnia - substancja stabilizująca proces sferyfikacji.

Szczegóły produktu
SOSA441
4 Przedmioty
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Indeks: THERMOHAUSER210

Marka: THERMOHAUSER

Stalowa szpachla cukiernicza z niebieskim uchwytem z tworzywa - dł. 24.5 x szer. 15 cm - nr. kat. 68705 Thermohauser

favorite_border favorite

Solidnie wykonana szpachelka cukiernicza z wygodnym uchwytem. Szpachla do temperowania czekolady. Doskonała do porcjowania i krojenia ciasta, siekania składników oraz wygładzania mas cukierniczych. Wykonana z odpornej stali nierdzewnej przeznaczonej do kontaktu z żywnością. Wygodny uchwyt z odpornego tworzywa w kolorze niebieskim.

Cena 40,50 zł

40,50 zł / 1 szt.

Więcej
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU