500g GLUCONOLACTAT Glukonian wapnia i Mleczan wapnia 58050033 Sosa
  • 500g GLUCONOLACTAT Glukonian wapnia i Mleczan wapnia 58050033 Sosa

500g GLUCONOLACTAT Glukonian wapnia i Mleczan wapnia 58050033 Sosa

SOSA441

109,00 zł
Brutto

21,80 zł / 100 g

Stawka VAT: 8.00%

W magazynie: 3

Ilość
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

favorite_border favorite
Opis

Składnik do procesu odwróconej sferyfikacji, czyli techniki, która pozwala na uzyskanie kuleczek kawioru z różnego rodzaju

esencji smakowych, na przykład soku warzywnego lub owocowego.

Dzięki technikom sferyfikacji można uzyskać sfery różnej wielkości: kawior, jaja, gnocchi, ravioli.

Opis: produkt jest mieszanką dwóch soli (glukonianu wapnia oraz mlecznu wapnia),

które pozwalają na wprowadzenie wapnia do podłoża bez wprowadzania dodatkowo smaku i aromatu.

Pomaga we wprowadzeniu do cieczy odpowiedniej ilości wapnia, aby mogła ona reagować z alginianem.

Produkt stosowany przy sferyfikacji (czyli tworzenia kawioru z różnych produktów) w cieczach o niskiej zawartości wapnia.

Nie posiada smaku ani zapachu.

Opakowanie: 500 g

Kod produktu: 58050033

Dozowanie: 20 g/kg

Informacje dodatkowe:

Sferyfikacja podstawowa - służy do wytwarzania kuleczek kawioru z cienką błonką, która łatwo pęka w ustach.

Polega na dodaniu do płynnej esencji smakowej (soku warzywnego, owocowego) alginianu sodu, a następnie wlaniu 

przygotowanego płynu (kropelka po kropelce) do kąpieli wapniowej, składającej się z wody i chlorku wapnia.

Ta technika lepiej sprawdza się w przypadku produktów o niskiej zawartości wapnia lub wysokim pH.

Sferyfikacja odwrócona - jest bardziej uniwersalną techniką, umożliwia utworzenie kuleczek kawioru z różnego rodzaju produktów.

W tej technice do płynu, z którego chcemy przygotować kawior dodajemy mleczan wapnia oraz glukonian wapnia, a następnie 

wlewamy przygotowany płyn do kąpieli alginowej (wody z dodatkiem alginianu). Ta technika lepiej sprawdza się przy wytwarzaniu kawioru

z napojów zawierających alkohol, o wysokiej zawartości wapnia lub niskim pH.

Składniki potrzebne do procesu sferyfikacji:

- alginian sodu - pozbawiony smaku, zapachu i barwy, dodatek otrzymywany z wodorostów; w obecności wapnia

wiąże substancję poddawaną procesowi sferyfikacji i pozwala na uzyskanie charakterystycznej błonki otaczającej sferę.

- mleczan wapnia - krystaliczna sól o białym zabarwieniu; podnosi zawartość wapnia.

- glukonolaktat - składnik odwróconej sferyfikacji, bezwonne połączenie dwóch soli glukonianiu i mlecznu wapnia.

- chlorek wapnia - substancja stabilizująca proces sferyfikacji.

Szczegóły produktu
SOSA441
3 Przedmioty
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Indeks: MODECOR644

Marka: MODECOR

3 g COLORDUST ROSSO FUOCO 23138 MODECOR czerwony barwnik w proszku rozpuszczalny w tłuszczu

favorite_border favorite

Rozpuszczalny w tłuszczu barwnik do barwienia produktów spożywczych oraz do stosowania na powierzchnię. Nie zawiera bieli tytanowej. Produkt bezglutenowy.

Cena 23,00 zł

766,67 zł / 100 g

Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Indeks: THERMOHAUSER368

Marka: THERMOHAUSER

∅ 10 mm TYLKA DUŻA OKRĄGŁA 62281 THERMOHAUSER dysza do dekoracji ze stali nierdzewnej

favorite_border favorite

Seria końcówek do dekoracji wykonanych z jednego kawałka stali nierdzewnej. Niezbędny element wyposażenia każdej profesjonalnej i domowej pracowni cukierniczej.

Cena 11,90 zł

11,90 zł / 1 szt.

Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Indeks: CALLEBAUT65

Marka: CALLEBAUT

op. 3 kg COCOA BUTTER IN CALLETS NCB-HDO3-654 CALLEBAUT dezodoryzowany tłuszcz kakaowy w postaci pastylek o śr. 8 mm

favorite_border favorite

Tłuszcz kakaowy o neutralnym smaku i zapachu - uniwersalny w zastosowaniu. Wytwarzany w postaci wygodnych do porcjowania i upłynniania pastylek. Wykorzystywany w produkcji cukierniczej oraz przez szefów kuchni do smażenia potraw.

Cena 856,00 zł

285,33 zł / 1 kg

Więcej
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU