3 g COLORDUST ROSSO FUOCO 23138 MODECOR czerwony barwnik w proszku rozpuszczalny w tłuszczu
Rozpuszczalny w tłuszczu barwnik do barwienia produktów spożywczych oraz do stosowania na powierzchnię. Nie zawiera bieli tytanowej. Produkt bezglutenowy.
W koszyku nie ma jeszcze produktów
Szukaj
Opis produktu
Składnik do procesu odwróconej sferyfikacji, czyli techniki, która pozwala na uzyskanie kuleczek kawioru z różnego rodzaju
esencji smakowych, na przykład soku warzywnego lub owocowego.
Dzięki technikom sferyfikacji można uzyskać sfery różnej wielkości: kawior, jaja, gnocchi, ravioli.
Opis: produkt jest mieszanką dwóch soli (glukonianu wapnia oraz mlecznu wapnia),
które pozwalają na wprowadzenie wapnia do podłoża bez wprowadzania dodatkowo smaku i aromatu.
Pomaga we wprowadzeniu do cieczy odpowiedniej ilości wapnia, aby mogła ona reagować z alginianem.
Produkt stosowany przy sferyfikacji (czyli tworzenia kawioru z różnych produktów) w cieczach o niskiej zawartości wapnia.
Nie posiada smaku ani zapachu.
Opakowanie: 500 g
Kod produktu: 58050033
Dozowanie: 20 g/kg
Informacje dodatkowe:
Sferyfikacja podstawowa - służy do wytwarzania kuleczek kawioru z cienką błonką, która łatwo pęka w ustach.
Polega na dodaniu do płynnej esencji smakowej (soku warzywnego, owocowego) alginianu sodu, a następnie wlaniu
przygotowanego płynu (kropelka po kropelce) do kąpieli wapniowej, składającej się z wody i chlorku wapnia.
Ta technika lepiej sprawdza się w przypadku produktów o niskiej zawartości wapnia lub wysokim pH.
Sferyfikacja odwrócona - jest bardziej uniwersalną techniką, umożliwia utworzenie kuleczek kawioru z różnego rodzaju produktów.
W tej technice do płynu, z którego chcemy przygotować kawior dodajemy mleczan wapnia oraz glukonian wapnia, a następnie
wlewamy przygotowany płyn do kąpieli alginowej (wody z dodatkiem alginianu). Ta technika lepiej sprawdza się przy wytwarzaniu kawioru
z napojów zawierających alkohol, o wysokiej zawartości wapnia lub niskim pH.
Składniki potrzebne do procesu sferyfikacji:
- alginian sodu - pozbawiony smaku, zapachu i barwy, dodatek otrzymywany z wodorostów; w obecności wapnia
wiąże substancję poddawaną procesowi sferyfikacji i pozwala na uzyskanie charakterystycznej błonki otaczającej sferę.
- mleczan wapnia - krystaliczna sól o białym zabarwieniu; podnosi zawartość wapnia.
- glukonolaktat - składnik odwróconej sferyfikacji, bezwonne połączenie dwóch soli glukonianiu i mlecznu wapnia.
- chlorek wapnia - substancja stabilizująca proces sferyfikacji.
Szczegóły produktu
3 g COLORDUST ROSSO FUOCO 23138 MODECOR czerwony barwnik w proszku rozpuszczalny w tłuszczu
Rozpuszczalny w tłuszczu barwnik do barwienia produktów spożywczych oraz do stosowania na powierzchnię. Nie zawiera bieli tytanowej. Produkt bezglutenowy.
∅ 10 mm TYLKA DUŻA OKRĄGŁA 62281 THERMOHAUSER dysza do dekoracji ze stali nierdzewnej
Seria końcówek do dekoracji wykonanych z jednego kawałka stali nierdzewnej. Niezbędny element wyposażenia każdej profesjonalnej i domowej pracowni cukierniczej.
225 g MIRROR GLAZE NEUTRAL 99.505.000.0001 SILIKOMART gotowa do użycia neutralna glazura lustrzana
Uniwersalna w zastosowaniu neutralna glazura lustrzana. Przeznaczona do stosowania na powierzchnię różnego rodzaju deserów oraz zabezpieczania świeżych owoców. Jest gotowa do użycia, wymaga jedynie upłynnienia przed nałożeniem na produkt.
Wystąpił błąd, sprawdź szczegóły poniżej