
Indeks: PAPILART57
Marka: PapilArt
∅ 8 cm PODKŁADKA ZŁOTA RO08 PAPILART cienkie krążki pod monoporcje
Indeks: PAPILART57
Marka: PapilArt
Indeks: PAPILART136
Marka: PapilArt
Indeks: LIV04
Marka: SEMPRE
Ozdobne pudełko przeznaczone do kontaktu z żywnością
Profesjonalna forma z poliwęglanu do pralin o klasycznym kształcie półkuli. Idealna do pralin nadziewanych i dekorowanych oraz okrągłych trufli.
Formy do pracy z czekoladą wykonane z poliwęglanu charakteryzują się wyjątkową trwałością i wytrzymałością. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie zarówno wysokich jak i niskich temperatur. Materiał, z którego wykonane są formy zapewnia idealnie błyszczącą powierzchnię wyrobów czekoladowych oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia matowych plam. Zapewnia również równomierne rozprowadzanie ciepła, co ma ogromne znaczenie podczas pracy z czekoladą. Dodatkową zaletą form wykonanych z poliwęglanu jest ich transparentna barwa, która pozwala na kontrolę podczas formowania kształtów. Ponadto materiał pod wpływem zmian temperatury kurczy się wolniej niż czekolada, co znacznie ułatwia proces wyjmowania kształtów z formy. Przed wlaniem czekolady, formę należy lekko podgrzać, co zapobiega zbyt dużej różnicy temperatur i tym samym zmętnieniu czekolady. Formy należy napełniać jedynie odpowiednio zatemperowaną czekoladą.
Zalety korzystania z form z poliwęglanu:
trwały i wytrzymały materiał gwarantuje niezawodność
odporność materiału na uszkodzenia mechaniczne oraz szeroki zakres temperatur
zapewnienie błyszczącej powierzchni wyrobów czekoladowych
równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz formy
możliwość kontrolowania wypełnienia formy - dzięki transparentnej barwie
łatwość wyjmowania kształtów z formy
SCHEMAT FORMY DO PRALIN:
Płynność czekolady decyduje o grubości korpusu oraz łamliwości produktów czekoladowych; bardziej płynna czekolada daje cieńszy oraz bardziej chrupiący korpus; ponadto korzystanie z czekolady o wyższej płynności pozwala na jednorazowe wypełnienie większych powierzchni przy mniejszym zużyciu czekolady; czekolada o wyższej płynności jest idealna do form posiadających więcej detali, jednak wymaga dwukrotnego a niekiedy trzykrotnego wypełnienia formy czekoladą.
Odpowiednio przeprowadzony proces temperowania czekolady zapewnia: satynowy połysk czekolady, doskonałą łamliwość, kurczliwość czekolady podczas chłodzenia (co ułatwia wyjmowanie czekoladek z formy).
Podczas produkcji pralin z nadzieniem należy upewnić się, że nadzienie jest wystarczająco gładkie i płynne. Temperatura nadzienia nie powinna być wyższa niż 28°C, wyższa temperatura może spowodować topnienie korpusu. Korpusy należy wypełniać pojedynczo, pilnując przy tym, by nie zabrudzić brzegów formy (zabrudzenie może powodować nieszczelność korpusów). Nie należy wypełniać korpusów do pełna, najlepiej pozostawić około 1,5 mm wolnej przestrzeni, która jest konieczna do właściwego zamknięcia czekoladki.
Indeks: CACAOBARRY21
Marka: CACAO BARRY
Indeks: CACAOBARRY22
Marka: CACAO BARRY
Indeks: CHOCOWORLD146
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do mini czekoladek o klasycznym kształcie półkuli. Idealna do tworzenia drobnych dekoracji i kolorowych drażetek.
Indeks: CHOCOWORLD142
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do pralin o klasycznym kształcie półkuli. Idealna do pralin nadziewanych i dekorowanych oraz okrągłych trufli.
Indeks: HANSBRUNNER36
Marka: HANS BRUNNER
Walentynki nie mogą obejść się bez wyjątkowych czekoladek. Forma do pralin w kształcie ust pozwala na przygotowanie wyjątkowo eleganckiego i słodkiego upominku.
Indeks: DREIDOPPEL45
Marka: DREIDOPPEL
Seria skoncentrowanych past owocowo-smakowych do lodów i wyrobów cukierniczych. Pasty charakteryzują się bardzo ekonomicznym dozowaniem. Nadają wyrobom intensywny smak i aromat oraz naturalną barwę.
Indeks: CHOCOWORLD150
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do tworzenia czekoladek i pralin nadziewanych w kształcie serca. Doskonale sprawdzi się do walentynkowych słodyczy.
Indeks: CHOCOWORLD140
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do bożonarodzeniowych pralin i czekoladek nadziewanych w kształcie bałwanków.
Indeks: CHOCOWORLD159
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do pralin i czekoladek o stożkowym, zaokrąglonym kształcie. Dekoracyjne wykończenie w geometryczny wzór idealnie sprawdzi się do tworzenia nadziewanych czekoladek.
Indeks: HANSBRUNNER36
Marka: HANS BRUNNER
Walentynki nie mogą obejść się bez wyjątkowych czekoladek. Forma do pralin w kształcie ust pozwala na przygotowanie wyjątkowo eleganckiego i słodkiego upominku.
Indeks: CACAOBARRY21
Marka: CACAO BARRY
Indeks: CHOCOWORLD65
Marka: CHOCOLATE WORLD
CHOCOLATE MOULD STAR TRUFFLE ALEXANDRE BOURDEAUX
Indeks: CHOCOWORLD151
Marka: CHOCOLATE WORLD
Klasyczny kształt + nowoczesne wnętrze = zaskakujące batony czekoladowe Profesjonalna forma z poliwęglanu do nadziewanych batonów czekoladowych o klasycznym kształcie.
Indeks: CHOCOWORLD23
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie korony
Indeks: CHOCOWORLD18
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie owoców morza
Indeks: CHOCOWORLD27
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma do pralin Davide Comaschi 1754CW Chocolate World
Indeks: CHOCOWORLD148
Marka: CHOCOLATE WORLD
Walentynki nie mogą obejść się bez wyjątkowych czekoladek. Forma do kostek czekolady z sercem pozwala na przygotowanie wyjątkowo eleganckiego i słodkiego upominku.
Indeks: CACAOBARRY29
Marka: CACAO BARRY
Indeks: CHOCOWORLD158
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do klasycznych i dekorowanych pralin o oryginalnym i nowoczesnym kształcie - koła. Zaprojektowana i opracowana we współpracy z Nick Kunst.
Indeks: CHOCOWORLD133
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do wielkanocnych pralin w kształcie pisanek. Idealna do pralin nadziewanych i dekorowanych.
Indeks: CHOCOWORLD01
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie korony
Indeks: CHOCOWORLD132
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do pralin w kształcie gniazda. Doskonale sprawdzi się do wielkanocnych czekoladek i słodkich upominków.
Indeks: CHOCOWORLD120
Marka: CHOCOLATE WORLD
Indeks: CHOCOWORLD166
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do tworzenia zaokrąglonych patyczków z czekolady - zaprojektowana we współpracy z Martin Diez.
Indeks: CHOCOWORLD131
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma do pralin z poliwęglanu do wielkanocnych czekoladek. Pozwala na jednorazowe przygotowanie trzech wzorów - królik, kaczuszka, kurka.
Profesjonalna forma z poliwęglanu do pralin o klasycznym kształcie półkuli. Idealna do pralin nadziewanych i dekorowanych oraz okrągłych trufli.