op. 750 g Bovine Gelatin - Sosa Ingredients - żelatyna wołowa w proszku - moc żelowania 220 Bloom

Indeks: SOSA351

Żelatyna wołowa w postaci wygodnego do dozowania proszku. Wolnowiążąca i bardzo elastyczna substancja żelująca pochodzenia zwierzęcego, o mocy żelowania 220 Bloom. Daje miękkie i termoodwracalne żele.

163,00 zł (8% VAT)
217,33 zł / 1 kg

150,93 zł netto

PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Magazyn: 3 szt.

Opis produktu

Wolnowiążąca żelatyna wołowa w proszku:

Bovine Gelatin, to żelatyna pochodzenia zwierzęcego w postaci wygodnego do dozowania proszku. Wszechstronny środek żelujący o mocy żelowania 220 Bloom. Żelatyna wołowa przeznaczona jest do stosowania w wyrobach cukierniczych i potrawach, w których chcemy uzyskać miękką i elastyczną strukturę żelu. Powolny proces żelowania pozwala na lepszą kontrolę procesu podczas pracy. Doskonale sprawdzi się do sporządzania deserów i potraw, które muszą zachować stabilność w niskich temperaturach. Żelatyna wołowa, to wolnowiążąca substancja żelująca. Efekt żelowania widoczny jest po około 20 minutach w temperaturze poniżej 15°C. Żelatyna wymaga uwodnienia przed zastosowaniem oraz podgrzania do temperatury 45°C w celu dokładnego rozpuszczenia i połączenia z preparatem. Termoodwracalny charakter środka żelującego pozwala na tworzenie przepisów, które można podgrzewać i ponownie chłodzić bez utraty właściwości. Pozwala uzyskać termoodwracalne żele, które ponownie upłynniają się w temperaturze 35-40°C. Produkty wytwarzane z użyciem żelatyny nadają się do mrożenia.

Zastosowanie i sposób użycia Bovine Gelatin:

Żelatyna wieprzowa pozwala uzyskać miękkie i elastyczne żele, termoodwracalne w temperaturze pomiędzy 35-40°C. Charakteryzuje się powolnym działaniem. Żeluje po około 20 minutach w temperaturze poniżej 15°C. Przed zastosowaniem wymaga uwodnienia. W celu uwodnienia żelatyny wołowej należy wymieszać jedną część żelatyny w proszku z pięcioma częściami wody. Następnie pozostawić do napęcznienia w temperaturze pokojowej na około 30 minut. Uwodniona żelatyna dobrze rozpuszcza się i łączy z preparatami po podgrzaniu do temperatury 45°C. Nadaje się do mrożenia, zachowując konsystencję nawet w niskich temperaturach. Cechuje się uniwersalnym zastosowaniem, idealnie sprawdza się do deserów na zimno i delikatnych potraw. Zalecane dozowanie żelatyny wołowej to 10-20 g proszku na 1 litr płynu. 

Bovine Gelatin - szczegóły i charakterystyka produktu:

Składniki i alergany: żelatyna pochodzenia zwierzęcego (wołowa); produkt może zawierać śladowe ilości soi, jaj, mleka, sezamu, selera, gorczycy, siarczynów, orzechów arachidowych i pozostałych orzechów.

Nazwa handlowa Bovine Gelatin
Numer katalogowy 48655
Rodzaj żelatyna pochodzenia zwierzęcego
Rodzaj żelatyny wołowa
Forma proszek
Przeznaczenie dodatek do żywności
Zastosowanie substancja zagęszczająca i żelująca
Sposób użycia do stosowania na ciepło
Opakowanie plastikowy słoik z nakrętką
Masa netto 750 g
Moc żelowania 220 Bloom
Temperatura żelowania <15°C
Temperatura upłynniania 35-40°C
Temperatura rozpuszczania 45°C
Odporność na temperaturę termoodwracalna
Możliwość mrożenia tak
Dozowanie 10-20 g/l
Producent Sosa Ingredients
Dystrybutor Sempre Group
Kraj produkcji Brazylia

Wartość odżywcza w 100 gramach żelatyny wołowej:

Wartość energetyczna 1494 kJ / 357 kcal
Tłuszcz 0.0 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0.0 g
Węglowodany 0.0 g
w tym cukry 0.0 g
Białko 85.0 g
Błonnik 0.0 g
Sól 0.5 g

Jak przechowywać żelatynę w proszku?

Warunki przechowywania produktu w fabrycznie zamkniętym opakowaniu: przed otwarciem produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego. Po otwarciu produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w fabrycznym opakowaniu. Chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci i obcych zapachów. Po każdym użyciu należy szczelnie zamknąć opakowanie. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Optymalna temperatura składowania produktu to 15-25°C. Termin przydatności do spożycia oraz numer partii znajdują się na etykiecie produktu. 

Szczegóły produktu