- Nowy

Węglowodan otrzymywany w procesie częściowej hydrolizy skrobi. Funkcjonalny dodatek spożywczy o zróżnicowanym zastosowaniu. Dodatek do lodów i cukiernictwa.
Maltodekstryna - to wielocukier składający się przede wszystkim z cząsteczek glukozy, otrzymywany w procesie częściowej hydrolizy skrobi. Produkt o neutralnym smaku z bardzo subtelnie wyczuwalną słodyczą.
Maltodekstryna to funkcjonalny dodatek spożywczy o zróżnicowanym zastosowaniu. Dodana do lodów i wyrobów cukierniczych może pełnić rolę: nośnika smaku i aromatu, wypełniacza (wykazuje właściwości wiążące wodę), stabilizatora, emulgatora, substancji spulchniającej. Dodatkowo maltodekstryna zapobiega procesowi krystalizacji oraz może być stosowana jako niskokaloryczny zamiennik tłuszczu. Jako dodatek spożywczy oznaczana jest symbolem E1400 i podlega dozowaniu na zasadzie quantum satis (według uznania - do uzyskania zamierzonego efektu technologicznego).
Podstawowym wyróżnikiem maltodekstryn jest równoważnik glukozowy (DE), który określa procentowy udział cukrów redukujących, wyrażonych jako glukoza, w przeliczeniu na suchą masę produktu. Do maltodekstryn zalicza się hydrolizaty skrobiowa o równoważniku glukozowym poniżej 20.
Składniki: maltodekstryna (E1400).
Nazwa handlowa | Maltodekstryna |
Numer katalogowy | 130007 |
Masa netto | 1.0 kg |
Opakowanie | worek strunowy |
Rodzaj | cukier techniczny |
Przeznaczenie | do użytku profesjonalnego |
Zastosowanie | dodatek spożywczy |
Dozowanie | quantum satis |
Forma | proszek |
Barwa | biała |
Smak | neutralny |
Aromat | neutralny |
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz ciepła; termin przydatności produktu (od daty produkcji) dotyczy produktu w fabrycznie zamkniętym, oryginalnym opakowaniu (zgodnie ze specyfikacją od producenta); do dozowania i nakładania produktu należy używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Produkt należy przechowywać w temperaturze poniżej 25°C oraz wilgotności względnej poniżej 60%.
Wartość odżywcza w 100 gramach produktu: | |
Wartość energetyczna | 1615 kJ / 380 kcal |
Tłuszcz | 0.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.0 g |
Węglowodany | 95.0 g |
Błonnik | 0.0 g |
Białko | 0.0 g |
Sól | 0.0 g |
Dodatek spożywczy nieprzeznaczony do bezpośredniego spożycia.
Produkt przeznaczony wyłącznie do przemysłu i rzemiosła.
Produkt higroskopijny.
Producent: wyprodukowano w UE dla Sempre Group.
Dystrybutor: Sempre Group
Kraj produkcji: wyprodukowano w UE
Indeks: CARGIL05
Indeks: SOSA346
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SEMPRE289
Marka: SEMPRE
Seria koncentratów spożywczych w postaci proszku o uniwersalnym zastosowaniu w cukiernictwie. Dodatki smakowe bez dodatku cukru na bazie naturalnych aromatów i barwników. Przeznaczone do lodów i wyrobów cukierniczych.
Indeks: SEMPRE291
Marka: SEMPRE
Seria koncentratów spożywczych w postaci proszku o uniwersalnym zastosowaniu w cukiernictwie. Dodatki smakowe bez dodatku cukru (sacharozy) na bazie naturalnych aromatów i barwników. Przeznaczone do lodów i wyrobów cukierniczych.
Indeks: SEMPRE293
Marka: SEMPRE
Seria koncentratów spożywczych w postaci proszku o uniwersalnym zastosowaniu w cukiernictwie. Dodatki smakowe bez dodatku cukru (sacharozy) na bazie naturalnych aromatów i barwników. Przeznaczone do lodów i wyrobów cukierniczych.
Indeks: SEMPRE290
Marka: SEMPRE
Seria koncentratów spożywczych w postaci proszku o uniwersalnym zastosowaniu w cukiernictwie. Dodatki smakowe bez dodatku cukru (sacharozy) na bazie naturalnych aromatów i barwników. Przeznaczone do lodów i wyrobów cukierniczych.
Indeks: SEMPRE292
Marka: SEMPRE
Seria koncentratów spożywczych w postaci proszku o uniwersalnym zastosowaniu w cukiernictwie. Dodatki smakowe bez dodatku cukru (sacharozy) na bazie naturalnych aromatów i barwników. Przeznaczone do lodów i wyrobów cukierniczych. Z opakowania otrzymasz ok. 470 porcji po 70 g
Indeks: SEMPRE298
Marka: SEMPRE
Dopracowana mieszanka bazowa w proszku do produkcji lodów włoskich o smaku czekoladowym. Pozwala uzyskać kremowe i aksamitne lody o intensywnym smaku, które doskonale nakręca się na wafle.
Indeks: SEMPRE299
Marka: SEMPRE
Dopracowana mieszanka bazowa w proszku do produkcji lodów włoskich o smaku śmietankowym. Pozwala uzyskać kremowe i aksamitne lody o intensywnym smaku, które doskonale nakręca się na wafle.
Indeks: SEMPRE300
Marka: SEMPRE
Dopracowana mieszanka bazowa w proszku do produkcji lodów amerykańskich o smaku czekoladowym. Pozwala uzyskać kremowe i gęste lody o intensywnym smaku, które doskonale nakręca się na wafle.
Indeks: SEMPRE301
Marka: SEMPRE
Dopracowana mieszanka bazowa w proszku do produkcji lodów amerykańskich o smaku śmietankowym. Pozwala uzyskać kremowe i gęste lody o intensywnym smaku, które doskonale nakręca się na wafle.
Indeks: SEMPRE153
Marka: SEMPRE
Mieszanka bazowa w proszku do sporządzania aromatycznych sorbetów cytrynowych. Przygotowana na bazie naturalnych aromatów i soku z cytryny.
Indeks: SEMPRE295(1)
Marka: SEMPRE
Maczka chleba świętojańskiego - guma karobowa - jest naturalnym roślinnym hydrokoloidem otrzymywanym z mielonego bielma nasion drzewa świętojańskiego.
Indeks: SEMPRE296(1)
Marka: SEMPRE
Guma tara - dodatek do lodów i wyrobów spożywczych o właściwościach zagęszczających i stabilizujących.
Indeks: SEMPRE294(1)
Marka: SEMPRE
Inulina z korzenia cykorii - dodatek spożywczy pozwalający na produkcję lodów i wyrobów cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej - stosowana jako zamiennik tłuszczu i sacharozy.
Indeks: SEMPRE328
Marka: SEMPRE
Seria koncentratów spożywczych w postaci proszku o uniwersalnym zastosowaniu w cukiernictwie. Dodatki smakowe bez dodatku cukru na bazie naturalnych aromatów i barwników. Przeznaczone do lodów i wyrobów cukierniczych.
Indeks: SEMPRE327
Marka: SEMPRE
Seria koncentratów spożywczych w postaci proszku o uniwersalnym zastosowaniu w cukiernictwie. Dodatki smakowe bez dodatku cukru na bazie naturalnych aromatów i barwników. Przeznaczone do lodów i wyrobów cukierniczych.
Indeks: SEMPRE315
Marka: SEMPRE
Guma guar - dodatek do lodów i wyrobów spożywczych o właściwościach zagęszczających i stabilizujących.
Indeks: SEMPRE329
Marka: SEMPRE
Gładki krem z lekko prażonych orzechów pekan. Pasta orzechowa bez dodatków. Krem orzechowy do wypieków i deserów. Masło orzechowe do pożywnej owsianki i koktajlu energetycznego. Produkt do użytku profesjonalnego, do produkcji lodów orzechowych. Produkt na użytek domowy, do bezpośredniego użycia.
Indeks: SEMPRE330
Marka: SEMPRE
Gładki krem z lekko prażonych orzechów włoskich. Pasta orzechowa bez dodatków. Krem orzechowy do wypieków i deserów. Masło orzechowe do pożywnej owsianki i koktajlu energetycznego. Produkt do użytku profesjonalnego, do produkcji lodów orzechowych. Produkt na użytek domowy, do bezpośredniego użycia.
Indeks: SEMPRE331
Marka: SEMPRE
Gładki krem z lekko prażonych orzechów nerkowca. Pasta orzechowa bez dodatków. Krem orzechowy do wypieków i deserów. Masło orzechowe do pożywnej owsianki i koktajlu energetycznego. Produkt do użytku profesjonalnego, do produkcji lodów orzechowych. Produkt na użytek domowy, do bezpośredniego użycia.
Indeks: SEMPRE332
Marka: SEMPRE
Gładki krem z nasion sezamu. Pasta sezamowa bez dodatków. Krem sezamowy do wypieków i deserów. Pasta Tahini do pożywnej owsianki i koktajlu energetycznego. Produkt do użytku profesjonalnego, do produkcji lodów rzemieślniczych. Produkt na użytek domowy, do bezpośredniego użycia.
Węglowodan otrzymywany w procesie częściowej hydrolizy skrobi. Funkcjonalny dodatek spożywczy o zróżnicowanym zastosowaniu. Dodatek do lodów i cukiernictwa.