SINGLE ORIGIN JAVA - to mleczna czekolada wytwarzana z lekkich i aromatycznych ziaren kakao - odmiana Criollo - uprawianych na wyspie Jawa. Czekolada charakteryzuje się jasną, przyjemną barwą oraz łagodnym aromatem kakao i karmelu. Profil smakowy czekolady uzupełniają świeże, lekko kwaśne nuty żółtych owoców (ananasa oraz bananów). Z czekoladą przygotujesz aromatyczne batony i tabliczki czekolady o wyjątkowej barwie. Czekolada zachęca do tworzenia połączeń z lekko kwaśnymi owocami oraz ciepłymi potrawami - które podkreślą słodki, lekko owocowy smak czekolady. Składniki, które wyjątkowo dobrze komponują się z czekoladą to przyprawy - kardamon, goździki oraz owoce - zielone jabłko, mango, mandarynki. Płynność czekolady (3/5) czyni ją uniwersalną w zastosowaniu, idealnie sprawdzi się do oblewania oraz nadawania smaku kremom czy musom. Wytwarzana jest z wyselekcjonowanych ziaren kakaowych z wyspy Jawa, odmiana Criollo - dla uzyskania niepowtarzalnego smaku oraz barwy. JAVA to mleczna czekolada o minimalnej zawartości kakao 32.6% i statusie kuwertury.
*czekolada w kilogramowym opakowaniu to produkt konfekcjonowany z opakowania zbiorczego 2.5 kg (w kontrolowanych warunkach) - produkt pakowany jest w sterylny worek z zamknięciem i etykietą oraz zgrzewany w celu zapewnienia pełnej ochrony czekolady w opakowaniu.
Kuwertura - to czekolada charakteryzująca się wysoką zawartością masła kakaowego (powyżej 32%). Wysoka zawartość masła kakaowego nadaje produktom czekoladowym wytwarzanym na bazie kuwertury wyjątkowy połysk, długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczną chrupkość (praliny, czekolady, batony, figurki). Czekolada o statusie kuwertury doskonale nadaje się do oblewania oraz dekorowania różnego rodzaju wypieków i deserów.
Składniki: cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa (z ziaren kakaowych z Jawy, odmiana Criollo), emulgator: lecytyna sojowa (E322), naturalny aromat waniliowy; może zawierać śladowe ilości orzechów (w tym orzechów arachidowych i orzechów laskowych); kuwertura czekoladowa (32.6% minimalna zawartość kakao).
KOMPOZYCJA - SKŁAD |
KAKAO |
MLEKO |
TŁUSZCZ |
32.6% |
20.0% |
35.4%% |
Warunki przechowywania: czekoladę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych oraz obcych zapachów; optymalna temperatura przechowywania to 12-20°C; maksymalna wilgotność względna powietrza podczas składowania to 70%.
APLIKACJE |
CUKIERNICTWO |
średnie oblewanie, formowanie średnich pustych figurek (15-30 cm), formowanie pralin, formowanie małych pustych figurek (5-15 cm), mieszanie, szprycowanie dekoracji, natryskiwanie, nadawanie smaku
|
karmele, grona czekoladowe, pasta czekoladowa, nadzienia kremowe, krem maślany, ganache, talarki czekoladowe, trufle |
CIASTKA, WYPIEKI I DESERY |
nadawanie smaku, oblewanie |
krem bawarski, krem angielski i twarogowy, ganache, glazury, fondant, musy, sosy, biszkopty i ciasta, herbatniki, kremy do zapiekania, chleby i brioszki, muffiny, krem do zapiekania
|
LODY I SORBETY |
nadawanie smaku |
lody amerykańskie, lody włoskie, lody rzemieślnicze, sorbety
|
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
2345/561 kJ/kcal |
Tłuszcz |
35.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
21.0 g |
Węglowodany |
53.0 g |
w tym cukry |
52.0 g |
Białko |
6.6 g |
Sól |
0.19 g |
TEMPEROWANIE CZEKOLADY |
RODZAJ CZEKOLADY |
TOPNIENIE |
KRYSTALIZACJA |
PRACA Z CZEKOLADA |
CIEMNA CZEKOLADA |
T1 50-55°C |
T2 28-29°C |
T3 31-32°C |
MLECZNA CZEKOLADA |
T1 45-50°C |
T2 27-28°C |
T3 29-30°C |
BIAŁA CZEKOLADA |
T1 40-45°C |
T2 26-27°C |
T3 28-29°C |
PRZYKŁADOWE PRZEPISY Z SINGLE ORIGIN JAVA:
MUS Z MLECZNEJ CZEKOLADY
SOS Z MLECZNEJ CZEKOLADY
CHANTILLY Z MLECZNEJ CZEKOLADY
GANACHE DO OBLEWANIA