Pasta do lodów inspirowana klasycznym deserem prosto z Sycylii. Kandyzowane owoce z nutą cynamonu, wanilii i migdałów to smak, który doskonale sprawdzi się do produkcji lodów, kremów czy semifreddo.
op. 3 kg Pasta Cassata Trinacria 1230145 Babbi - pasta z kandyzowanymi owocami i suszonym serem ricotta
Pasta do lodów inspirowana klasycznym deserem Cassata Siciliana. Bogata w kandyzowane owoce. Wzbogacona dodatkiem sera ricotta w proszku. Doskonale sprawdzi się do produkcji lodów, kremów oraz semifreddo.
Opis produktu
Pasta o smaku Cassata Siciliana z kandyzowanymi owocami:
Cassata Siciliana, to klasyczny przepis wywodzący się z tradycyjnej włoskiej kuchni (sycylijskiej). Wygląd ciasta (deseru) różni się w zależności od regionu. Bazą do przygotowania deseru jest serek ricotta, biszkopt, masa z migdałów (marcepan) oraz owoce kandyzowane z nutą rumu.
Cassata Trinacria, to słodka i bogata w kandyzowane owoce pasta smakowa, z dodatkiem sera ricotta. Pozwala na odwzorowanie klasycznego smaku w nowoczesnym wydaniu. Przeznaczona jest do produkcji lodów rzemieślniczych o kremowej konsystencji i bardzo przyjemnym smaku. Doskonale sprawdzi się również podczas przygotowywania różnego rodzaju kremów cukierniczych, deserów mrożonym oraz musów. Zalecane dozowanie podczas produkcji lodów oraz do wyrobu kremów to 200 g pasty na 1 kg pasteryzowanej mieszanki bazowej (stosowana jako pasta variegato do dekorowania używana jest na zasadzie quantum satis).
Ważne informacje: jest to półprodukt w postaci pasty z dodatkami przeznaczony do użytku przemysłowego i rzemieślniczego. Dodatek do lodów rzemieślniczych oraz wyrobów cukierniczych. Do mieszania i nakładania produktu należy używać wyłącznie suchych i czystych przyborów. Po każdym użyciu należy szczelnie zamknąć opakowanie, usuwając z opakowania ewentualne zabrudzenia i pozostałości produktu. Stwardnienie lub tworzenie się zbryleń może być spowodowane zmianami temperatury i nie jest to wskaźnik degradacji produktu. Pasty smakowe należy dokładnie wymieszać przed użyciem, suchą łopatką lub długą łyżką.
Możliwości zastosowania past cukierniczych:
Pasty smakowe to półprodukty przeznaczone do produkcji lodów oraz stosowania w cukiernictwie. Są to gotowe do użycia pasty cukiernicze o uniwersalnym i wszechstronnym zastosowaniu w produkcji cukierniczej. Charakteryzują się intensywnym smakiem, a ich konsystencja pozwala na wzbogacanie lodów i wyrobów cukierniczych. Pasty smakowe można używać do produkcji wyrobów cukierniczych, przestrzegając zasad dozowania. Przeznaczone są przede wszystkim do produkcji lodów rzemieślniczych w celu urozmaicenia i wzbogacenia klasycznych smaków. Stosowanie past smakowych pozwala na zwiększenie asortymentu i zróżnicowania smaków. Dodatkowo zapewnia powtarzalność produktów oraz utrzymanie ich stałej, wysokiej jakości.
Szczegóły i charakterystyka produktu:
| Nazwa handlowa | Pasta Cassata Trinacria |
| Numer katalogowy | 1.23.0145 |
| Rodzaj produktu | pasta smakowa z kandyzowanymi owocami |
| Seria produktowa | Paste Classiche |
| Smak | Cassata Siciliana |
| Forma | pasta |
| Przeznaczenie | do użytku profesjonalnego |
| Zastosowanie | do lodów i cukiernictwa |
| Dozowanie | 200 g pasty / 1 kg mieszanki bazowej |
| Opakowanie jednostkowe | plastikowe wiaderko z pokrywą |
| Masa netto | 3.0 kg |
| Opakowanie zbiorcze | 4 x 3.0 kg - 12.0 kg |
| Produkt | nie zawiera glutenu |
| Producent | Babbi |
Skład pasty o smaku Cassata Siciliana:
Składniki: kandyzowane owoce (syrop glukozowo-fruktozowy, skórka pomarańczowa, brassica, cukier, koncentrat soku z cytryny, koncentrat z krokosza barwierskiego i cytryny, barwniki: koszenila (E120), błękit brylantowy FCF (E133), substancja konserwująca: dwutlenki siarki (E220)), kandyzowana skórka cytronu (cytron, syrop glukozowo-fruktozowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy (E330), substancja konserwująca: dwutlenki siarki (E220)), kandyzowana skórka pomarańczowa (skórka pomarańczowa, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, koncentrat soku z cytryny, sok pomarańczowy, naturalny aromat pomarańczowy), cukier, woda, kandyzowana skórka cytryny (skórka cytryny, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy (E330), substancja konserwująca: dwutlenki siarki (E220)), syrop glukozowy, dekstroza, aromaty, stabilizator: sorbitol (E420), ricotta w proszku, substancja zagęszczająca: karagen (E407), napar z ziaren wanilii Bourbon, naturalne aromaty.
Alergeny: produkt zawiera mleko oraz dwutlenki siarki.
Dozowanie pasty z kawałkami kandyzowanych owoców:
| Pasteryzowana mieszanka bazowa | 1000 g |
| Pasta smakowa | 200 g |
Warunki przechowywania produktu:
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz ciepła. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów, przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Przed użyciem produkt należy dokładnie wymieszać. Po każdym użyciu szczelnie zamknąć opakowanie. Opakowanie produktu podlega segregacji. Termin przydatności produktu w fabrycznie zamkniętym opakowaniu to 24 miesiące od daty produkcji, zgodnie ze specyfikacją od producenta.
Wartość odżywcza pasty cukierniczej:
| Przybliżona wartość odżywcza w 100 gramach produktu: | |
| Wartość energetyczna | 1257 kJ / 296 kcal |
| Tłuszcz | 0.0 g |
| w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.0 g |
| Węglowodany | 70.0 g |
| w tym cukry | 50.0 g |
| Białko | 0.0 g |
| Sól | 0.17 g |
Ostrzeżenia i informacje dodatkowe:
Produkt do użytku profesjonalnego.
Produkt bezglutenowy.
Producent: Babbi
Dystrybutor: Sempre Group
Kraj produkcji: wyprodukowano we Włoszech.
Szczegóły produktu