Indeks: SOSA277
Marka: Sosa Ingredients
200g LECITINA DE SOJA EN POLVO lecytyna sojowa w proszku 59000012 Sosa
Emulgator pozyskiwany z uwodornionego oleju palmowego - monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471) - dodatek spożywczy w postaci drobnych płatków (wiórków).
GLICEMUL - to emulgator pozyskiwany z uwodornionego oleju palmowego - monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471) - służy do integracji środowiska wodnego ze środowiskiem tłuszczowym. Dodatek spożywczy o właściwościach emulgujących w postaci drobnych płatków (wiórków) białej barwy i neutralnym smaku. Wykazuje powinowactwo do tłuszczu, nie rozpuszcza się w wodzie. Przeznaczony do rozpuszczania w środowisku (podłożu) tłuszczowym na gorąco - w temperaturze 60°C. Zalecane dozowanie to od 30 do 60 g/kg (w zależności od zastosowania).
EMULGATORY - emulsja to (mniej lub bardziej stabilne) połączenie cząsteczek tłuszczu z cząsteczkami wody. Emulsja jest z natury niestabilna i wykazuje skłonność do rozwarstwiania (oddzielania się fazy wodnej od fazy tłuszczowej) - nazywane jest to zjawiskiem dyspersji. Aby zapobiec zjawisku dyspersji stosuje się substancje emulgujące, które umiejscawiają się w warstwie granicznej pomiędzy fazami (wodą i tłuszczową) i pozwalają na tworzenie stabilnych emulsji. Substancje emulgujące stosowane są między innymi do - sosów, majonezów, kremów, lodów, sufletów, biszkoptów, ganache, musów itd.
Składniki: monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471).
Alergeny: może zawierać śladowe ilości jaj, orzechów arachidowych, soi, mleka, pozostałych orzechów (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, pistacje, orzechy makadamia), selera, gorczycy, sezamu, siarczynów oraz ich pochodnych.
Charakterystyka produktu i sposób użycia:
zwiększa temperaturę topnienia tłuszczów
stabilizator do margaryn
pozwala na tworzenie opracowań o konsystencji emulsji
zapobiega twardnieniu ciasta
poprawia smarowność masła orzechowego
rozpuszczalny w tłuszczach
nierozpuszczalny w wodzie
termo-odwracalny
rozpuszczalny na gorąco (60°C)
działa na zimno
Warunki przechowywania i ważne informacje: produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym (najlepiej fabrycznym) opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego oraz wilgoci; optymalna temperatura przechowywania to 15-25°C; do nakładania i dozowania produktu należy używać wyłącznie czystych i suchych przyborów; po każdym użyciu szczelnie zamknąć opakowanie; termin przydatności produktu w szczelnie zamkniętym fabrycznym opakowaniu to 24 miesiące od daty produkcji.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU | |
Wartość energetyczna | 3766/900 kJ/kcal |
Tłuszcz | 100.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 100.0 g |
Węglowodany | 0.0 g |
w tym cukry | 0.0 g |
Błonnik | 0.0 g |
Białko | 0.0 g |
Sól | 0.0 g |
Indeks: SOSA277
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA64
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA293
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA496
Marka: Sosa Ingredients
Lecytyna pozyskiwana z ziaren soi - to naturalny dodatek spożywczy o właściwościach emulgujących. Pozwala na równomierne rozprowadzanie powietrza w produktach. Doskonale sprawdzi się do tworzenia deserów w formie pianek.
Indeks: SOSA339
Marka: Sosa Ingredients
Dodatek spożywczy pozwalający na tworzenie stabilnych emulsji odpornych na zmiany temperatury - stosowany przede wszystkich do wypieku chleba oraz w produkcji lodów i kremów cukierniczych.
Indeks: SOSA505
Marka: Sosa Ingredients
Białka mleka w proszku z dodatkiem lecytyny słonecznikowej - przeznaczone do stosowania w ganache (z białej, mlecznej i ciemnej czekolady) w celu uzyskania doskonałej struktury i konsystencji.
Indeks: CALLEBAUT06
Marka: CALLEBAUT
Mleczna czekolada o intensywnym smaku kakao oraz obniżonej zawartości cukru. Uniwersalna płynność sprawia, że czekolada doskonale sprawdza się w różnorodnych zastosowaniach. Silny smak doskonale łączy się z kwaśnymi owocami.
Indeks: THERMOHAUSER78
Marka: THERMOHAUSER
Indeks: SOSA86
Marka: Sosa Ingredients
Naturalna substacja E-417 zagęszczająca do wyrobów cukierniczych.
Indeks: SOSA277
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA250
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA364
Marka: Sosa Ingredients
Włókno cytrusowe w proszku - to w 100% naturalny dodatek o właściwościach emulgujących, stabilizujących oraz wiążących wodę w produktach i wyrobach. Może być stosowany również jako substytut tłuszczu. Doskonale sprawdzi się do przygotowywania produktów przyjaznych dla wegan.
Indeks: SOSA447
Marka: Sosa Ingredients
Uniwersalny w zastosowaniu dodatek spożywczy pozwalający na uzyskiwanie puszystej konsystencji różnego rodzaju wyrobów (musów, kremów, sosów, emulsji, pianek itp.). Płynna konsystencja dodatkowo ułatwia proces łączenia z innymi płynnymi składnikami i produktami.
Indeks: SOSA159
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA501
Marka: Sosa Ingredients
Modyfikowane białko sojowe - naturalny dodatek o właściwościach napowietrzających, zagęszczających i poprawiających teksturę. Stosowany jest jako substytut albuminy. Może być stosowany w wyrobach przeznaczonych dla wegan i wegetarian.
Indeks: SEMPRE295(1)
Marka: SEMPRE
Maczka chleba świętojańskiego - guma karobowa - jest naturalnym roślinnym hydrokoloidem otrzymywanym z mielonego bielma nasion drzewa świętojańskiego.
Indeks: SOSA64
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA505
Marka: Sosa Ingredients
Białka mleka w proszku z dodatkiem lecytyny słonecznikowej - przeznaczone do stosowania w ganache (z białej, mlecznej i ciemnej czekolady) w celu uzyskania doskonałej struktury i konsystencji.
Indeks: SOSA281
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SEMPRE295
Marka: SEMPRE
Maczka chleba świętojańskiego - guma karobowa - jest naturalnym roślinnym hydrokoloidem otrzymywanym z mielonego bielma nasion drzewa świętojańskiego.
Indeks: SOSA66
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA506
Marka: Sosa Ingredients
Dodatek gumy ksantanowej pozwala na uzyskanie produktów o wyjątkowo kremowej i przyjemnej konsystencji. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do lodów czy sosów oraz bezglutenowych wypieków. Łatwy w użyciu dodatek o szerokim zastosowaniu w gastronomii oraz cukiernictwie.
Indeks: SOSA507
Marka: Sosa Ingredients
Dodatek spożywczy pozwalający na tworzenie stabilnych emulsji odpornych na zmiany temperatury - stosowany przede wszystkich do wypieku chleba oraz w produkcji lodów i kremów cukierniczych.
Indeks: SOSA293
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA496
Marka: Sosa Ingredients
Lecytyna pozyskiwana z ziaren soi - to naturalny dodatek spożywczy o właściwościach emulgujących. Pozwala na równomierne rozprowadzanie powietrza w produktach. Doskonale sprawdzi się do tworzenia deserów w formie pianek.