
Indeks: SOSA277
Marka: Sosa Ingredients
200g LECITINA DE SOJA EN POLVO lecytyna sojowa w proszku 59000012 Sosa
32,25 zł / 100 g
Dodatek spożywczy pozwalający na tworzenie stabilnych emulsji odpornych na zmiany temperatury - stosowany przede wszystkich do wypieku chleba oraz w produkcji lodów i kremów cukierniczych.
SUCRO EMUL - substancja emulgująca w proszku otrzymywana przez estryfikację kwasów tłuszczowych i sacharozy. W celu optymalnego zastosowania produkt należy wymieszać z gorącym lub zimnym płynem - nadaje się do stosowania z dowolnymi płynnymi mieszankami tłuszczowymi. Dodatek może być stosowany w produktach poddawanych procesowi zamrażania. Dodatek spożywczy wykazuje odporność na zmiany temperatury. Zalecane dozowanie to 5 gramów na 1 kilogram produktu (przed dodaniem zalecane jest rozpuszczenie proszku w wodzie, a następnie dodanie do produktu docelowego). Stosowany jest przede wszystkim do zwiększania objętości ciasta chlebowego oraz stabilizowania mieszanek mlecznych - takich jak lody czy kremy. Może być stosowany również do tworzenia pianek i aerozoli.
Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych - to dodatek otrzymywany po przez estryfikację sacharozy i kwasów tłuszczowych; jego struktura składa się z części lipofilowej (wykazującej powinowactwo do tłuszczu) oraz części hydrofilowej (wykazującej powinowactwo do wody). Dodatek służy do integracji medium tłuszczowego z medium wodnym; pozwala również na wytwarzanie powietrza (napowietrzanie produktów spożywczych); może być stosowany w produktach zawierających alkohol oraz produktach kwaśnych (bez zmiany jego właściwości); uwaga! estry sacharozy i kwasów tłuszczowych zawsze przed dodaniem do produktu docelowego należy wymieszać z wodą.
Najważniejsze zastosowania:
zwiększanie objętości ciast chlebowych i tortowych
stabilizacja mieszanek mlecznych - lodów oraz kremów
pianki, aerozole, gorące napoje alkoholowe
Składniki: substancja emulgująca: estry sacharozy i kwasów tłuszczowych (E473).
Warunki przechowywania/składowania: produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym (oryginalnym) opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego oraz wilgoci; do dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych narzędzi; produkt zapakowany jest w nieprzezroczysty (czarny) słoik z tworzywa z nakrętką, który zapewnia ochronę przed działaniem czynników zewnętrznych; po każdym użyciu należy szczelnie zamknąć opakowanie; przechowywać w suchym i chłodnym miejscu; optymalna temperatura przechowywania to 15-20°C.
Informacje dodatkowe - emulgatory - emulsja to (mniej lub bardziej stabilne) połączenie cząsteczek tłuszczu z cząsteczkami wody. Emulsja jest z natury niestabilna i wykazuje skłonność do rozwarstwiania (oddzielania się fazy wodnej od fazy tłuszczowej) - nazywane jest to zjawiskiem dyspersji. Aby zapobiec zjawisku dyspersji stosuje się substancje emulgujące, które umiejscawiają się w warstwie granicznej pomiędzy fazami (wodą i tłuszczową) i pozwalają na tworzenie stabilnych emulsji. Substancje emulgujące stosowane są między innymi do - sosów, majonezów, kremów, lodów, sufletów, biszkoptów, ganache, musów itd.
Indeks: SOSA277
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA159
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA447
Marka: Sosa Ingredients
Uniwersalny w zastosowaniu dodatek spożywczy pozwalający na uzyskiwanie puszystej konsystencji różnego rodzaju wyrobów (musów, kremów, sosów, emulsji, pianek itp.). Płynna konsystencja dodatkowo ułatwia proces łączenia z innymi płynnymi składnikami i produktami.
Indeks: SOSA364
Marka: Sosa Ingredients
Włókno cytrusowe w proszku - to w 100% naturalny dodatek o właściwościach emulgujących, stabilizujących oraz wiążących wodę w produktach i wyrobach. Może być stosowany również jako substytut tłuszczu. Doskonale sprawdzi się do przygotowywania produktów przyjaznych dla wegan.
Indeks: SOSA496
Marka: Sosa Ingredients
Lecytyna pozyskiwana z ziaren soi - to naturalny dodatek spożywczy o właściwościach emulgujących. Pozwala na równomierne rozprowadzanie powietrza w produktach. Doskonale sprawdzi się do tworzenia deserów w formie pianek.
Indeks: SWEETDECOR45/15
Marka: SWEET DECOR
Aromat spożywczy w postaci proszku przeznaczony do aromatyzowania oraz nadawania smaku różnego rodzaju wyrobom cukierniczym.
Indeks: SWEETDECOR45/8
Marka: SWEET DECOR
Aromat spożywczy w postaci proszku przeznaczony do aromatyzowania oraz nadawania smaku różnego rodzaju wyrobom cukierniczym.
Indeks: SWEETDECOR45/3
Marka: SWEET DECOR
Aromat spożywczy w postaci proszku przeznaczony do aromatyzowania oraz nadawania smaku różnego rodzaju wyrobom cukierniczym.
Indeks: SWEETDECOR45/26
Marka: SWEET DECOR
Aromat spożywczy w postaci proszku przeznaczony do aromatyzowania oraz nadawania smaku różnego rodzaju wyrobom cukierniczym.
Dodatek spożywczy pozwalający na tworzenie stabilnych emulsji odpornych na zmiany temperatury - stosowany przede wszystkich do wypieku chleba oraz w produkcji lodów i kremów cukierniczych.