Forma silikonowa do lodów na patyku typu twister!
Kompletny zestaw do lodów i ciastek na patyku. W zestawie znajdują się: dwie formy silikonowe przeznaczone do formowania lodów, deserów i wypieków, jedna prostokątna taca do mrożenia oraz 50 sztuk drewnianych patyczków. Uniwersalny zestaw do formowania mrożonych i pieczonych deserów na patyku!
Seria form silikonowych przeznaczonych do tworzenia nowoczesnych lodów, deserów, wypieków i monoporcji na patyku. nowoczesne desery i wypieki na patyku doskonale sprawdzą się na różnego rodzaju przyjęciach i uroczystościach jako element dekoracyjny słodkiego stołu. Zostały wykonane z najwyższej jakości płynnego silikonu platynowego, który charakteryzuje się znaczną elastycznością oraz stabilnością termiczną - zapewniając wygodę oraz wydajność pracy. Formy przeznaczone są do pieczenia, chłodzenia, mrożenia oraz dają możliwość szokowego zamrażania. Wykazują odporność na działanie temperatur w zakresie od (-) 60°C do (+) 230°C, dają możliwość użytkowania w kuchence mikrofalowej oraz bezpiecznego mycia w zmywarce.
Platynowy płynny silikon charakteryzuje się odpowiednią elastycznością, która zapewnia doskonałe odwzorowanie kształtu. Pozwala na bezproblemowe wyjmowanie wyrobów z formy oraz użytkowanie w kuchence mikrofalowej. Jest odporny na działanie wysokich (pieczenie) oraz niskich temperatur (nadaje się do chłodzenia, mrożenia oraz szokowego zamrażania). Jest całkowicie bezpieczny w kontakcie z żywnością oraz zapewnia zachowanie właściwej higieny dzięki możliwości mycia w zmywarce. Podczas pracy z formami silikonowymi nie należy stosować ostrych narzędzi kuchennych, zalecane się stosowanie przyborów z tworzywa, drewna oraz silikonu.
Forma silikonowa do eleganckich cake pops!
Zastosowanie form silikonowych do deserów na patyku:
Formy silikonowe są uniwersalne w zastosowaniu nadają się zarówno do pieczenia jak i do mrożenia. Pozwalają na tworzenie lodów i deserów mrożonych, monoporcji i deserów musowych oraz słodkich i wytrawnych wypieków. Główne zastosowania: lody na patyku, semifreddo i desery mrożone, musy i warstwowe monoporcje, ciasta i ciasteczka na patyku (cake pops), wyroby czekoladowe, galaretki, żelki i lizaki, zimne przekąski i potrawy formowane, wytrwane wypieki na patyku. Zestaw form do lodów na patyku daje wiele możliwości kreatywnego wykorzystania!
W skład każdego zestawu do lodów na patyku wchodzą:
- 2 sztuki form silikonowych do formowania lodów i deserów mrożonych oraz do wypieku korpusów z ciasta i ciasteczek,
- prostokątna taca z tworzywa przeznaczona do mrożenia lodów oraz deserów w formach silikonowych,
- 50 sztuk drewnianych patyczków do umieszczania w lodach, deserach i wypiekach.
Do oblewania lodów na patyku doskonale sprawdzają się gotowe polewy czekoladowe i smakowe.
Do pokrywania ciastek na patyku najlepiej sprawdzają się glazury dekoracyjne.
Do dekoracji mrożonych deserów idealnie sprawdzają się barwniki o strukturze zamszu.
Wymiary i szczegóły formy silikonowej do lodów na patyku:
Wymiary tacy |
dł. 390 x szer. 295 mm |
Wymiary porcji |
dł. 92 x szer. 45 x wys. 27 mm |
Pojemność porcji |
90 ml |
Ilość porcji na formę |
6 |
Całkowita ilość porcji |
12 |
Pojemność formy |
6 x 90 ml = 540 ml |
Pojemność całkowita form |
2 x 540 ml = 1080 ml |
Wymiary patyczków |
dł. 115 x szer. 8 mm |
Rodzaj |
zestaw do lodów na patyku |
Zestaw |
2 x forma silikonowa + 1 x taca do mrożenia + 50 x drewniane patyczki |
Materiał formy |
platynowy silikon (biały) |
Materiał tacy |
tworzywo (transparentne) |
Materiał patyczków |
drewno |
Nazwa handlowa |
Gel04 tango – 2 pcs |
Kształt |
twister |
Seria produktowa |
Gel Silikomart |
Numer katalogowy |
25.314.87.0098 |
Producent |
Silikomart |
Przeznaczenie |
do kontaktu z żywnością |
Zastosowanie |
do chłodzenia, mrożenia, pieczenia |
Odporność elementów zestawu na działanie temperatur:
- formy silikonowe - od (-) 60°C do (+) 230°C
- taca z tworzywa - od (-) 20°C do (+) 70°C
Przeznaczenie i warunki użytkowania zestawu do lodów na patyku:
Forma silikonowa:
- wykonane z materiałów całkowicie bezpiecznych w kontakcie z żywnością,
- możliwość chłodzenia, mrożenia i szokowego zamrażania do temperatury (-) 60°C,
- możliwość pieczenia w piecach i piekarnikach w temperaturze do (+) 230°C,
- możliwość użytkowania w kuchence mikrofalowej,
- możliwość bezpiecznego mycia w zmywarce,
- nie używać ostrych narzędzi i przyborów podczas pracy z formą,
- trzymać z dala od otwartego ognia i innych źródeł zapłonu,
- dokładnie umyć przed pierwszym użyciem!
Taca z tworzywa:
- wykonane z materiałów całkowicie bezpiecznych w kontakcie z żywnością,
- możliwość chłodzenia, mrożenia i szokowego zamrażania do temperatury (-) 20°C,
- nie nadaje się do pieczenia,
- nie nadaje się do użytkowania w kuchence mikrofalowej,
- możliwość bezpiecznego mycia w zmywarce,
- nie używać ostrych narzędzi i przyborów podczas pracy z formą,
- trzymać z dala od otwartego ognia i innych źródeł zapłonu,
- dokładnie umyć przed pierwszym użyciem!
Zalety stosowania form silikonowych:
-
elastyczność (forma po złożeniu wraca do swojego pierwotnego kształtu),
-
wytrzymałość (materiał nie pęka i nie ulega uszkodzeniom mechanicznym),
-
oszczędność miejsca podczas przechowywania (łatwość przechowywania),
-
stabilność termiczna (materiał jest odporny na szeroki zakres temperatur),
-
praktyczna i łatwa konserwacja (dzięki możliwości mycia w zmywarce),
-
wszechstronność użytkowania (możliwość pieczenia, chłodzenia, mrożenia oraz stosowania w kuchence mikrofalowej),
-
wysoka jakość (wykonane z najwyższej jakości płynnego silikonu),
-
bezpieczeństwo użytkowania (materiał nie zawiera bisfenoli i jest zgodny z wytycznymi agencji żywności i leków),
-
szczegółowe odwzorowanie kształtu (forma wiernie odwzorowuje każdy szczegół),
-
nie wymagają zabezpieczania tłuszczem (zdrowsza forma przygotowywania potraw),
-
materiał nie wpływa na smak potraw (jest bezwonny).