WHITE CARAMEL CHIPS - to idealne połączenie białej czekolady z karmelizowanym cukrem. Czekolada zawdzięcza swój profil smakowy wysokiej zawartości kakao oraz dodatkowi karmelizowanego cukru. Charakteryzuje się zrównoważonym smakiem z wyczuwalną nutą karmelu i wanilii oraz lekko wyczuwalną słoną nutą. Czekolada ma delikatną barwę o lekko bursztynowym odcieniu. Uniwersalna płynność, sprawia, że czekolada sprawdzi się w różnorodnych zastosowaniach - do oblewania, formowania, nadziewania, nadawania smaku oraz wielu innych. WHITE CARAMEL CHIPS (biała czekolada z karmelizowanym cukrem) o minimalnej zawartości masy kakaowej - 32%.
Kuwertura - to czekolada charakteryzująca się wysoką zawartością masła kakaowego (powyżej 32%). Wysoka zawartość masła kakaowego nadaje produktom czekoladowym wytwarzanym na bazie kuwertury wyjątkowy połysk, długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczną chrupkość (praliny, czekolady, batony, figurki). Czekolada o statusie kuwertury doskonale nadaje się do oblewania oraz dekorowania różnego rodzaju wypieków i deserów.
Składniki: masło kakaowe, pełne mleko w proszku, cukier karmelizowany (24%), cukier, mleko odtłuszczone w proszku, emulgator: lecytyna sojowa (E322), sól, ekstrakt waniliowy; biała czekolada z karmelem - minimalna zawartość kakao - 32%; wyprodukowano w Niemczech; może zawierać orzechy laskowe oraz inne orzechy.
Warunki przechowywania: czekoladę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych oraz obcych zapachów; optymalna temperatura przechowywania to 15-18°C; maksymalna wilgotność względna powietrza podczas składowania to 60%.
APLIKACJE |
CUKIERNICTWO |
średnie oblewanie, formowanie średnich pustych figurek (15-30 cm), formowanie pralin, formowanie małych pustych figurek (5-15 cm), mieszanie, szprycowanie dekoracji, natryskiwanie (aerograf)
|
grona czekoladowe, pasta czekoladowa, ganache, talarki czekoladowe, trufle
|
CIASTKA, WYPIEKI I DESERY |
glazury, musy, sosy, nadawanie smaku, oblewanie - krem bawarski, krem cremeux, krem angielski, krem twarogowy, ganache, glazury, musy, sosy
|
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
2458/590 kJ/kcal |
Tłuszcz |
41.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
25.0 g |
Węglowodany |
47.0 g |
w tym cukry |
47.0 g |
Białko |
8.5 g |
Sól |
0.51 g |
WARUNKI PRACY Z WHITE CARAMEL CHIPS (PROCESSING) |
PODGRZEWANIE |
KRZYWA KRYSTALIZACJI |
CHŁODZENIE |
PRZECHOWYWANIE |
45°C |
T1 45°C - T2 27°C - T3 28-32°C |
10-15°C |
15-18°C |
TEMPEROWANIE CZEKOLADY |
rozpuścić około 70-80% czekolady i podgrzać do temperatury około 45°C; następnie dodać około 20-30% czekolady; po rozpuszczeniu dodanej czekolady i osiągnięciu temperatury procesu 30-33°C czekolada będzie idealnie zatemperowana i gotowa do użycia |