Solidnie wykonana szpachelka cukiernicza z wygodnym uchwytem. Szpachla do temperowania czekolady. Doskonała do porcjowania i krojenia ciasta, siekania składników oraz wygładzania mas cukierniczych. Wykonana z odpornej stali nierdzewnej przeznaczonej do kontaktu z żywnością. Wygodny uchwyt z odpornego tworzywa w kolorze niebieskim.
1kg CZEKOLADA RUBY 47.3% RECIPE N°RB1 CHR-R35RB1-554 CALLEBAUT
Finest Belgian Ruby Chocolate to pierwsza rubinowa czekolada o intensywnym gładkim smaku z wyczuwalnymi nutami owoców jagodowych i lekką nutą kwasowości. Stworzona z myślą o profesjonalistach i dostępna dla każdego.
Opis produktu
RB1 - to czwarty rodzaj czekolady - jedno z największych, innowacyjnych odkryć w świecie branży. Naturalna czekolada wytworzona z ziarna kakaowego RUBY o wyjątkowej rubinowej (różowej) barwie i oryginalnym, gładkim smaku z wyczuwalną nuta owoców jagodowych i lekką nutą kwasowości.
Czekolada nie posiada dodatku aromatów i barwników, wszystkie jej wyjątkowe cechy sensoryczne pochodzą prosto z ziarna kakaowego. Została stworzona z myślą o profesjonalistach, rzemieślnikach i szefach kuchni, a teraz dostępna jest dla każdego. Smak czekolady został określony jako intensywny owocowy smak ze świeżymi, kwaśnymi nutami.
Daj się zaskoczyć nowym smakiem i kolorem czekolady, która pobudza kreatywność do tworzenia wyjątkowych słodkich kreacji. Czekolada charakteryzuje się idealną płynnością (3/5), która czyni ją uniwersalną w zastosowaniu. Użyta w tabliczkach i figurkach czekoladowych zaskakuje satynowym połyskiem i chrupiącą konsystencją. Czekolada sprzedawana jest w postaci niewielki kaletek o średnicy około jednego centymetra, która łatwo się upłynniają. Posiada status kuwertury czekoladowej, ponieważ zawiera więcej masła kakaowego (kuwertura czekoladowa zawiera 32-39% masła kakaowego).
Czekolada sprzedawana w kilogramowych opakowaniach jest konfekcjonowana (rozważana na mniejsze opakowania) z opakowania zbiorczego w odpowiednich warunkach sanitarnych, pakowana w sterylne worki z wielorazowym zamknięciem i etykietą z informacjami o produkcie oraz zgrzewana dla zapewnienia szczelności i sterylności opakowania.
Idealnie sprawdzi się do:
- 
tworzenia wyjątkowych pralin, batonów i tabliczek czekoladowych na przykład z zastosowaniem formy do czekolady RUBY
 - 
tworzenia figurek czekoladowych
 - 
kremów, musów i nadzień
 - 
wypieków i deserów
 - 
oblewania i dekorowania
 - 
czekolady na gorąco
 - 
oraz wielu innych zastosowań (uniwersalna w zastosowaniu) - płynność czekolady a jej zastosowanie
 
Składniki: cukier, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, pełne mleko w proszku, miazga kakaowa, emulgator: lecytyna sojowa (E322), regulator kwasowości: kwas cytrynowy (E330), naturalny aromat waniliowy; zawartość kakao minimum 47.3%;
Skład:
- 
kakao: 47.3%
 - 
mleko: 26.4%
 - 
tłuszcz: 35.9%
 
Warunki przechowywania: czekoladę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego i obcych zapachów; optymalna temperatura przechowywania to 12-20°C, optymalna wilgotność względna 70%.
| Wartość odżywcza w 100 g produktu: | |
| Wartość energetyczna | 2356/564 kJ/kcal | 
| Tłuszcz | 35.9 g | 
| w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 21.5 g | 
| Węglowodany | 49.7 g | 
| w tym cukry | 48.6 g | 
| Białko | 9.3 g | 
| Sól | 0.26 g | 
Ważne informacje dotyczące pracy z czekoladą:
- 
kontakt z światłem, powietrzem, wilgocią i wysokimi temperaturami może spowodować, że czekolada zmieni kolor
 - 
używanie czekolady rubinowej w maszynie do temperowania czekolady przez kilka dni nie wpłynie na barwę i smak czekolady
 - 
(zapewnij ciągły ruch czekolady żeby uniknąć separacji)
 - 
podczas utrzymywania czekolady rubinowej w postaci płynnej należy zachować temperaturę 40-50°C
 - 
czekolada rubinowa jest najlepsza w czystej formie idealnie sprawdzi się do pralin, batonów i tabliczek czekolady
 - 
w bardziej skomplikowanych kreacjach czekolada może tracić barwę (jest to związane z interakcją z innymi składnikami)
 - 
czekolada rubinowa nie nadaje się do zapiekania
 - 
należy zachować ostrożność podczas łączenia czekolady z nadzieniami na bazie tłuszczu oraz składnikami na bazie wody
 - 
czekolada podczas mieszania z płynnymi składnikami (śmietana, mleko) nieco blaknie i zyskuje lekko szare zabarwienie
 - 
(jest to wynik zmiany pH czekolady przez produkty mleczne)
 - 
wyrównanie pH (poprzez zakwaszenie środowiska) pozwala na odzyskanie pięknej barwy czekolady
 - 
zwracaj szczególną uwagę na warunki przechowywania czekolady rubinowej aby zachować jej wyjątkową barwę i aromat
 
| 
 GLAZURA Z CZEKOLADY RUBY - PRZEPIS Składniki:  | 
|
| woda | 270 g | 
| cukier | 250 g | 
| syrop glukozowy | 350 g | 
| mleko skondensowane | 200 g | 
| listki żelatyny | 18 g | 
| czekolada RUBY RB1 | 300 g | 
| barwnik POWER FLOWER RED | 4 g | 
| Wykonanie: podgrzej wodę z cukrem i glukozą oraz kakao (jeżeli jest w przepisie); zagotuj i zdejmij z ognia, a następnie dodaj skondensowane mleko oraz żelatynę; wylej na czekoladę i zblenduj; przelej przez sito do pojemnika i odstaw do lodówki z folią w kontakcie; używaj w temperaturze między 30-40 stopni Celsjusza na zamrożonych ciastach. | |
Ciekawostki o czekoladzie rubinowej:
Skąd pochodzi barwa czekolady? Do produkcji nie używa się żadnych barwników, jej barwa jest całkowicie naturalna i pochodzi z ziaren rubinowego kakaowca, które prażone w odpowiedni sposób zaczynają nabierać różowego koloru. Ziarna kakaowca pochodzą z Brazylii, Ekwadoru oraz Wybrzeża Kości Słoniowej. Dokładna receptura czekolady nadal pozostaje tajemnicą, producent pilnie strzeże przepisu na tak wyjątkowy rodzaj czekolady. Czy czekolada rubinowa jest zdrowa? Wytwarzana jest wyłącznie z naturalnych składników, dlatego w żadnym wypadku nie jest szkodliwa dla zdrowia, ponadto naturalnie występujące w czekoladzie barwniki wykazują właściwości prozdrowotne (przeciwutleniające lub inaczej antyoksydacyjne. Jest to jednak czekolada, która zawiera znaczną ilość cukru oraz tłuszcza, dlatego lepiej nie przesadzać z jej zajadaniem. Jak dokładnie smakuje czekolada rubinowa? Na pewno smak bardzo różni się od tradycyjnego smaku czekolady (białej, mlecznej czy deserowej), jej smak jest gładki (kremowy) i odpowiednio słodki z wyczuwalną świeżą kwaśną nutą oraz nutą owoców jagodowych (lub inaczej owoców leśnych), smak niekiedy określany jest jako świeży i "orzeźwiający".
Szczegóły produktu
- NAZWA HANDLOWA
 - FINEST BELGIAN RUBY CHOCOLATE RECIPE N°RB1
 - MASA NETTO
 - 1 KG
 - KONFEKCJA Z OPAKOWANIA ZBIORCZEGO
 - 10 KG
 - OPAKOWANIE
 - WOREK Z WIELORAZOWYM ZAMKNIĘCIEM
 - RODZAJ
 - CZEKOLADA W KALETKACH
 - KSZTAŁT
 - CALLETS™
 - SMAK
 - WYCZUWALNE NUTY OWOCÓW JAGODOWYCH
 - BARWA
 - RUBINOWA | RÓŻOWA
 - ZASTOSOWANIE
 - UNIWERSALNE
 - KOD PRODUKTU
 - CHR-R35RB1-554
 - RODZAJ CZEKOLADY
 - RUBY
 - PŁYNNOŚĆ CZEKOLADY
 - 3|5
 - WARUNKI PRZECHOWYWANIA
 - W SZCZELNIE ZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU
 - TEMPERATURA PRZECHOWYWANIA
 - 12-20°C
 - WILGOTNOŚĆ WZGLĘDNA PRZECHOWYWANIA
 - 70%
 - TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA
 - 12 MIESIĘCY OD DATY PRODUKCJI