op. 600 g Guma Konjac - Sosa Ingredients - funkcjonalny dodatek spożywczy - zagęszczający i żelujący

Indeks: SOSA370

Wielofunkcyjny dodatek spożywczy charakteryzujący się wysoką zdolnością do pochłaniania wody. W produktach wykazuje działanie zagęszczające, żelujące, stabilizujące i emulgujące. Wykazuje synergiczne działanie z sacharozą, wapniem i niektórymi dodatkami.

181,00 zł (5% VAT)
30,17 zł / 100 g

172,38 zł netto

PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Magazyn: 1 szt.

Opis produktu

Guma Konjac - wielofunkcyjny dodatek spożywczy:

Guma Konjac, to substancja pozyskiwana z azjatyckiej rośliny Amorphophallus Konjac. Stosowana jest jako wielofunkcyjny dodatek spożywczy charakteryzujący się wysoką zdolnością do pochłaniania wody. W produktach wykazuje działanie zagęszczające i żelujące, a także stabilizujące i emulgujące. Doskonale sprawdza się w słodzonych produktach mlecznych, w których wykazuje synergiczne działanie z sacharozą oraz wapniem. Stosowana jest do produkcji dżemów, sosów, nadzień, kremów oraz musów. Guma Konjac rozpuszcza się na zimno oraz na ciepło. Podgrzanie do 80°C gwarantuje całkowite rozpuszczenie i dokładne połączenie dodatku z produktem. Aby uniknąć tworzenia grudek, zaleca się wcześniejsze wymieszanie dodatku z pozostałymi sypkimi składnikami przepisu.

Wykaz składników i alergenów zawartych w produkcie:

Składniki: substancja zagęszczająca: guma konjac (E425i).

Alergeny: produkt może zawierać śladowe ilości soi, jaj, mleka, sezamu, selera, gorczycy, siarczynów, orzechów arachidowych i pozostałych orzechów oraz ich pochodnych.

Dodatek można standaryzować za pomocą cukrów (dekstrozy, maltodekstryny).

Dozowanie i sposób użycia produktu:

Sposób użycia produktu: dodatek spożywczy w postaci proszku należy wymieszać z pozostałymi sypkimi składnikami przepisu. Sypką mieszankę dodać do płynu i dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Podgrzanie mieszanki do temperatury 75-80°C zapewnia całkowite rozpuszczenie dodatku w płynie. Zawsze należy dodawać proszek do płynu, a nie odwrotnie. Nie dodawać płynu do mieszanki w proszku. Guma Konjac posiada wysoką zdolność do pochłaniania wody, w produktach wykazuje działanie zagęszczające, żelujące, stabilizujące oraz emulgujące.

Zalecane dozowanie dodatku: to od 0.5 do 5.0 gramów na 1 kilogram produktu.

Guma Konjac dobrze rozpuszcza się w zimnej wodzie. Proces podgrzewania oraz energiczne mieszanie wpływa korzystnie na rozpuszczanie dodatku w płynie. Guma Konjac nie rozpuszcza się w rozpuszczalnikach organicznych, takich jak alkohol. Wykazuje działanie synergiczne z niektórymi składnikami oraz dodatkami spożywczymi. W celu uniknięcia powstawania grudek zaleca się wymieszanie dodatku z pozostałymi suchymi składnikami przepisu przed połączeniem z płynem. Guma Konjac nadaje się do stosowania zarówno na zimno jak i na gorąco. Dobrze rozpuszcza się w zimnej wodzie, jednak proces podgrzewania korzystnie wpływa na spektrum działania dodatku. Guma Konjac wykazuje najlepsze działanie w obecności sacharozy oraz wapnia. Doskonale sprawdza się do zagęszczania i żelowania słodzonych produktów mlecznych. Wykazuje odporność na proces mrożenia.

Działanie synergiczne z innymi składnikami i dodatkami spożywczymi:

guma konjac + guma kappa - termoodwracalny i elastyczny żel

guma konjac + guma ksantanowa - bardzo elastyczny żel

guma konjac + skrobia - zwiększa lepkość produktów

guma konjac + sacharoza - większa siła żelowania

guma konjac + produkty z wysoką zawartością wapnia - większa siła żelowania

Szczegóły i charakterystyka produktu:

Nazwa handlowa Goma Konjac
Numer katalogowy 38691
Kod produktu 41550
Symbol E425i
Opakowanie plastikowy pojemnik z nakrętką
Masa netto 600 g
Rodzaj funkcjonalny dodatek spożywczy
Właściwości zagęszczające, żelujące, emulgujące, stabilizujące
Rozpuszczalność w zimnej wodzie
Przeznaczenie do użytku profesjonalnego
Zastosowanie dodatek do żywności
Dozowanie 0.5-5.0 g/kg
Uwagi działanie synergiczne i innymi dodatkami
Forma proszek
Barwa biało-beżowa
Smak neutralny
Kraj pochodzenia Chiny
Pozyskiwanie z rośliny Amorphophallus Konjac

Warunki przechowywania produktu:

Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Produkt przechowywać w temperaturze od 15-25°C. Wilgotność względna otoczenia nie powinna przekraczać 60%. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Po każdym użyciu dokładnie zamknąć opakowanie. Po otwarciu produkt najlepiej przechowywać w fabrycznym opakowaniu.

Termin przydatności do spożycia produktu:

Termin przydatności do spożycia produktu w fabrycznie zamkniętym opakowaniu, to 24 miesiące od daty produkcji. Zgodnie ze specyfikacją od producenta. Numer partii oraz dokładna data znajdują się na opakowaniu. 

Przybliżona wartość odżywcza produktu:

Wartość odżywcza w 100 gramach produktu
Wartość energetyczna 747 kJ / 186 kcal
Tłuszcz 0.5 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0.5 g
Węglowodany 1.6 g
w tym cukry 1.6 g
Białko 1.1 g
Błonnik 88.0 g
Sól 2.5 g

Ostrzeżenia i informacje dodatkowe:

Producent: Sosa Ingredients

Dystrybutor: Sempre Group

Kraj produkcji: wyprodukowano w Hiszpanii

Produkt nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.

Dodatek spożywczy podlegający ścisłemu dozowaniu.

Szczegóły produktu

Załączniki