op. 600 g Guma Konjac - Sosa Ingredients - funkcjonalny dodatek spożywczy - zagęszczający i żelujący
Wielofunkcyjny dodatek spożywczy charakteryzujący się wysoką zdolnością do pochłaniania wody. W produktach wykazuje działanie zagęszczające, żelujące, stabilizujące i emulgujące. Wykazuje synergiczne działanie z sacharozą, wapniem i niektórymi dodatkami.
Opis produktu
Guma Konjac - wielofunkcyjny dodatek spożywczy:
![]()
Guma Konjac, to substancja pozyskiwana z azjatyckiej rośliny Amorphophallus Konjac. Stosowana jest jako wielofunkcyjny dodatek spożywczy charakteryzujący się wysoką zdolnością do pochłaniania wody. W produktach wykazuje działanie zagęszczające i żelujące, a także stabilizujące i emulgujące. Doskonale sprawdza się w słodzonych produktach mlecznych, w których wykazuje synergiczne działanie z sacharozą oraz wapniem. Stosowana jest do produkcji dżemów, sosów, nadzień, kremów oraz musów. Guma Konjac rozpuszcza się na zimno oraz na ciepło. Podgrzanie do 80°C gwarantuje całkowite rozpuszczenie i dokładne połączenie dodatku z produktem. Aby uniknąć tworzenia grudek, zaleca się wcześniejsze wymieszanie dodatku z pozostałymi sypkimi składnikami przepisu.
![]()
Wykaz składników i alergenów zawartych w produkcie:
![]()
Składniki: substancja zagęszczająca: guma konjac (E425i).
Alergeny: produkt może zawierać śladowe ilości soi, jaj, mleka, sezamu, selera, gorczycy, siarczynów, orzechów arachidowych i pozostałych orzechów oraz ich pochodnych.
Dodatek można standaryzować za pomocą cukrów (dekstrozy, maltodekstryny).
![]()
Dozowanie i sposób użycia produktu:
![]()
Sposób użycia produktu: dodatek spożywczy w postaci proszku należy wymieszać z pozostałymi sypkimi składnikami przepisu. Sypką mieszankę dodać do płynu i dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Podgrzanie mieszanki do temperatury 75-80°C zapewnia całkowite rozpuszczenie dodatku w płynie. Zawsze należy dodawać proszek do płynu, a nie odwrotnie. Nie dodawać płynu do mieszanki w proszku. Guma Konjac posiada wysoką zdolność do pochłaniania wody, w produktach wykazuje działanie zagęszczające, żelujące, stabilizujące oraz emulgujące.
Zalecane dozowanie dodatku: to od 0.5 do 5.0 gramów na 1 kilogram produktu.
Guma Konjac dobrze rozpuszcza się w zimnej wodzie. Proces podgrzewania oraz energiczne mieszanie wpływa korzystnie na rozpuszczanie dodatku w płynie. Guma Konjac nie rozpuszcza się w rozpuszczalnikach organicznych, takich jak alkohol. Wykazuje działanie synergiczne z niektórymi składnikami oraz dodatkami spożywczymi. W celu uniknięcia powstawania grudek zaleca się wymieszanie dodatku z pozostałymi suchymi składnikami przepisu przed połączeniem z płynem. Guma Konjac nadaje się do stosowania zarówno na zimno jak i na gorąco. Dobrze rozpuszcza się w zimnej wodzie, jednak proces podgrzewania korzystnie wpływa na spektrum działania dodatku. Guma Konjac wykazuje najlepsze działanie w obecności sacharozy oraz wapnia. Doskonale sprawdza się do zagęszczania i żelowania słodzonych produktów mlecznych. Wykazuje odporność na proces mrożenia.
![]()
Działanie synergiczne z innymi składnikami i dodatkami spożywczymi:
![]()
guma konjac + guma kappa - termoodwracalny i elastyczny żel
guma konjac + guma ksantanowa - bardzo elastyczny żel
guma konjac + skrobia - zwiększa lepkość produktów
guma konjac + sacharoza - większa siła żelowania
guma konjac + produkty z wysoką zawartością wapnia - większa siła żelowania
![]()
Szczegóły i charakterystyka produktu:
![]()
| Nazwa handlowa | Goma Konjac |
| Numer katalogowy | 38691 |
| Kod produktu | 41550 |
| Symbol | E425i |
| Opakowanie | plastikowy pojemnik z nakrętką |
| Masa netto | 600 g |
| Rodzaj | funkcjonalny dodatek spożywczy |
| Właściwości | zagęszczające, żelujące, emulgujące, stabilizujące |
| Rozpuszczalność | w zimnej wodzie |
| Przeznaczenie | do użytku profesjonalnego |
| Zastosowanie | dodatek do żywności |
| Dozowanie | 0.5-5.0 g/kg |
| Uwagi | działanie synergiczne i innymi dodatkami |
| Forma | proszek |
| Barwa | biało-beżowa |
| Smak | neutralny |
| Kraj pochodzenia | Chiny |
| Pozyskiwanie | z rośliny Amorphophallus Konjac |
![]()
![]()
Warunki przechowywania produktu:
![]()
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Produkt przechowywać w temperaturze od 15-25°C. Wilgotność względna otoczenia nie powinna przekraczać 60%. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Po każdym użyciu dokładnie zamknąć opakowanie. Po otwarciu produkt najlepiej przechowywać w fabrycznym opakowaniu.
![]()
Termin przydatności do spożycia produktu:
![]()
Termin przydatności do spożycia produktu w fabrycznie zamkniętym opakowaniu, to 24 miesiące od daty produkcji. Zgodnie ze specyfikacją od producenta. Numer partii oraz dokładna data znajdują się na opakowaniu.
![]()
Przybliżona wartość odżywcza produktu:
![]()
| Wartość odżywcza w 100 gramach produktu | |
| Wartość energetyczna | 747 kJ / 186 kcal |
| Tłuszcz | 0.5 g |
| w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.5 g |
| Węglowodany | 1.6 g |
| w tym cukry | 1.6 g |
| Białko | 1.1 g |
| Błonnik | 88.0 g |
| Sól | 2.5 g |
![]()
![]()
Ostrzeżenia i informacje dodatkowe:
![]()
Producent: Sosa Ingredients
Dystrybutor: Sempre Group
Kraj produkcji: wyprodukowano w Hiszpanii
![]()
Produkt nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.
Dodatek spożywczy podlegający ścisłemu dozowaniu.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Szczegóły produktu
Załączniki