500g PECTINA XOCO NAPPAGE X58 pektyna (AML) z solami opóźniającymi i wapniem 58030018 Sosa:
Pektyna przeznaczona do czekolady.
Opis: substancja zagęszczająca, żelująca. Pektyna nisko metoksylowana (AML) z solami opóźniającymi i wapniem.
Pektyna wykazuje właściwości żelujące i zagęszczające w obecności wapnia.
Pektynę należy wymieszać z cukrem energicznie mieszając, dodać do produktu, a następnie doprowadzić do wrzenia
(doprowadzenie do wrzenia jest niezbędne do aktywacji pektyny).
Pektyna wolno żelująca, efekt końcowy widoczny jest po 24 godzinach.
Tworzy mocne, błyszczące i kremowe żele odwracalne termicznie (40-60°C).
Odpowiednie pH - poniżej 4. Nadaje się do mrożenia.
Składniki: substancja zagęszczająca: pektyna amidowana (E440ii), sacharoza, stabilizator: difosforan disodowy (E450i),
regulator kwasowości: fosforan trójwapniowy (E341iii).
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Masa netto: 500 g
Dozowanie: 8-15 g/kg
Dodatek na poziomie 1,0-1,5%.